@60. continuare din 59,... Raspunsuri date in Conferintele lui Rudolf Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.ro
 informatii spirituale60. continuare din  56  Raspunsuri din Conferintele
                                           lui R. Steiner

     ,............ pentru ocultism, ochiul din microcosmos corespunde cu Soarele din macrocosmos. La fel ,exista o corespondenta intre glas (in microcosmos) si foc (in macrocosmos) Este justificata comparatia intre aparitia materiei cuprinsa in  forme si  formarea figurilor sub actiunea sunetului. Aceste doua procese reproduc procesele originare
Forma este un sunet care a incremenit in materie. Sunetul a trebuit mai intai sa-si faca drum prin focul originar.    Lumea minerala, animala s.a., totul este  sunet, sunet care a trecut prin foc. Focul se exprima in microcosmos prin caldura sangelui. Se manifesta in ea si de aceea rasuna din  interior, prin glas, ceea ce corespunde cu formarea materiei prin Logos.
Intelepciunea cosmica de la origini este superioara gandirii nascute in cursul evolutiei. Aceasta intelepciune care se manifesta in tot ce ne inconjoara a fost imprimata in timpul Lunii vechi. 
Menirea Pamantului este sa dezvolte dragostea .
Pe Jupiter din toate cate vor exista va emana o mireasma a dragostei.
Evolutia Pamantului este necesara pentru ca pe Jupiter sa existe o dragoste  care vine din interior.  Exista o polarizare intre intelepciune si  greseala pe Luna, intre dragoste si egoism 
pe Pamant.                  Saturn   -  Foc
                                       Soare   -  Aer (gaz)
                                       Luna    -  Apa
                                       Pamant -  Pamant (solid)
In decursul evolutiei terestre, apa  si  aerul   au intrat in actiune in mod independent. Totul s-a condensat pornind de la cele  patru elemente.  Vaporii de apa sunt strans legati de vegetale.               In zilele noastre, nu putem sa ne folosim decat de fortele anorganice - de carbune, de exemplu - pe cata vreme atlantii foloseau fortele de natura vegetala.  Stiau, de exemplu, sa extraga fortele cuprinse in  samanta, de care se foloseau pentru propulsia vehiculelor lor.   Fortele din  samanta provin din aer si din apa.   Dar modul in care omul facea sa actioneze acele forte depindea de moralul sau, care era in legatura si cu vantul si cu vremea de afara.  Cand aceste forte erau bine folosite, vantul era bun si timpul favorabil.   Atunci cand atlantii  s-au  inrait ,  ei  insisi  au  fost  cauza  Potopului.
Tot asa focul era in legatura cu pamantul  in vremurile Lemuriei.  Aceste elemente se puteau combina in multe feluri.
Ne putem reprezenta spatiul  tridimensional. 
 In doctrina platoniciana  exista o sentinta  importanta :"Dumnezeu  geometrizeaza "
Principiile fundamentale ale geometriei au calitatea de destepta capacitatea de clarviziune
Se demonstreaza in topologie ca punctul situat la infinit spre dreapta este acelasi cu cel situat la infinit spre stanga.  Aceasta inseamna ca pana la urma Universul este o sfera; se revine intotdeuna la punctul de plecare. Daca pornim de la teoremele din geometrie, ele se transforma in concepte - limita.  Spatiul tridimensional revine in  punctul de plecare de unde a plecat. De acum, in domeniul astral   actioneaza  asupra lui B fara mijlocitori.
                Introducem  materialismul in teosofie daca, pentru a ajunge la  spiritual, ne gandim ca natura devine din ce in ce mai subtila. Nu asa se poate patrunde in lumea  spiritului.
Doar prin intermediul unor reprezentari cum ar fi A - B  ajungem sa redam a-4-a dimensiune
Sa luam ca exemplu viespea, care are o talie atat de fina incat s-ar parea ca nu exista o legatura intre cele doua parti, la fel  de mobile, ca acestea nu sunt unite decat prin miscarea lor. Extindeti acest exemplu asupra mai multor campuri de actiune in spatiul multidimensional.
                       23.  Care este semnificatia numarului  40 ?
                       R.S. -  Ce inseamna  "iesit din gaoace "?   Se scrie asa : 10.
Pentru exoterism este cifra 10, pentru  esoterism  "iesit din gaoace"
Inchipuiti-va ca unul dintre ciclurile de evolutie tocmai s-a terminat - de exemplu, Saturn, Soare, Luna s-au implinit si ne-am afla in punctul in care incepe evolutia Pamantului. Ceea ce are omul de pe Saturn a devenit oul   0,  de pe Soare  00 ,  de pe Luna 000 .  Dupa ce s-au terminat aceste trei cicluri, incepe altul nou : 1000. Acest ciclu strabate cicluri secundare : ciclurile 6,5,4,3,2,1 .  In  scrierea oculta, putem scrie si asa : 4321000.
Cand se vorbeste de 1000 de ani in OCULTISM , se intelege prin aceasta ca trei cicluri  au iesit din ou.
Acest ocultism al numerelor reproduce unele fapte cosmice.
Tot ce exista in Cosmos se reflecta in viata fizica si spirituala a Pamantului.
In ciclul actual, omul dobandeste viziunea lumii exterioare, o inversare a oricarei viziuni.
In  cel de al 4-lea ciclu, in fata constiintei apare Maya. De aceea numarul  4  este cel al Mayei  si al Cosmosului.   De cate ori apare in Biblie acest numar, ceva este invins in Maya;
sa postesti 40 de zile,  sa ratacesti 40 de zile in desert inseamna o astfel de izbanda;
40 = 4  iesiri din gaoace.  Cel  care  posteste 40 de zile a trecut astfel printr-un ciclu ocult.
Cu cat starile de constiinta sunt mai primare, cu atat mai putine se poate spune ca timpul "tine mult" ; cu cat mergem mai mult inapoi in seria starilor de constiinta, cu atat mai putin este prezenta plictiseala.
Evolutia nu are aici inceput sau sfarsit. Ea parcurge o serie de cicluri fara sa se repete, caci intotdeuna apare si un element nou in acest progres ciclic.  Daca ne gandim ca exista un inceput si un sfarsit, inseamna ca rationam dupa Maya, tragem o concluzie abstracta din fenomenele fizice.
Evolutia partiala = faptura ;  Evolutia generala = Dumnezeu  reprezinta o presupunere falsa.
Omul are ca scop sa devina liber; el poate sa primeasca putere din toate Ierarhiile : de la Ingeri, de exemplu in Manas, de la Arhangheli - Budhi s.a.m.d.
Pe masura ce se va dezvolta, Ierarhii mai inalte vor putea interveni, si prin aceasta el se va dezvolta si mai mult.
Ca microcosmos,  omul  cuprinde in sine toate Ierarhiile.                                          Am finalizat de lecturat : Ierarhiile Spirituale  si Reflectarea lor in 
                                                                                                                                  lumea fizica

                                                 ,... informatii care, sper, sa fie de folos tuturor,..                                                                                                     domnita 
 
            
 
                                      

Postări populare de pe acest blog