@56, continuare,...Raspunsuri date de Rudolf Steiner in Conferinte

http://mihaiiasiromania.blogspot.roinformatii spirituale56.continuare, ... din Conferintele lui R.Steiner
                           -raspunsuri  la intrebari

                                18. Ce ne mai puteti spune despre "lupta din ceruri"?
                                R.S. - Cu prilejul acelei lupte nu cele mai rele, cele mai incapabile dintre Dynamis au fost cele " trimise in serviciu comandant"  . Pentru ca discipolii Misterelor sa inteleaga acest lucru, adesea initiatii purtau masti ale Puterilor potrivnice. Fiinta inteligenta trebuie sa se izbeasca de o alta fiinta inteligenta, dar care se afla pe o cale gresita.
                                19. Care este raportul dintre negativ si pozitiv ?
                                 R.S. -   Omenirea va trebui sa-si dea seama din ce in ce mai bine ca :
meschinaria, nebunia, etc nu sunt importante decat pentru lumea fizica si ca vor disparea odata cu oamenii, dimpotriva binele, fiind pozitiv, va persista in veci.  In aceasta privinta ocultismul se orienteaza, in vederea cunoasterii, dupa marile legi cosmice, de exemplu, cea care reglementeaza inmultirea pestilor in mare.   Icrele lor pier in masa, deci, un element negativ insoteste in mod necesar ceea ce este in devenire, dar aceasta nu trebuie sa ne impiedice sa actionam intotdeauna in mod pozitiv.  Oricat de numeroase ar fi puterile pozitive potrivnice, ceea ce este de facut trebuie  sa fie facut.
                                 20.  Ce ne puteti spune despre reincarnare ?
                                 R.S. -  De fapt, notiunea de reincarnare face parte dintr-o doctrina foarte veche a scolilor oculte. Ea nu a aparut decat relativ recent in scrieri. Este unul dintre cele mai elementare invataminte oculte. Dimpotriva, faptele legate de reincarnare nu sunt simple (vedeti expunerile privind corpurile eterice ale vechilor Rishi si altele ). 
Secretul reaparitiei Eului  era pastrat cu grija.
In primii ani ai miscarii teosofice  se spuneau lucruri ciudate in acest domeniu :  la aceeasi masa, intr-o cafenea, se puteau intalni reincarnarile Imparatului Iosif, a lui Seneca, etc
Astfel de afirmatii creeaza confuzie. In acest domeniu, trebuie sa ne spunem :  mi se transmit numeroase idei, dar n-as putea sa le aprofundez intr-atat incat sa le inteleg. De fapt inca nu inteleg nimic. Mai ales trebuie sa ne ferim de afirmatii categorice.
                                 21.  Ce ne puteti spune despre  conceptele "moarte" si a "muri"?
                                 R.S. -  In cartea lui Iov, nevasta acestuia il indeamna sa nu mai fie bun.
Gasim acolo urmatoarea expresie : " Leapada-te de Dumnezeul tau si mori '.
                                                                Aceste cuvinte cuprind o intreaga lume.
Nu le putem intelege decat daca stim ce semnificatie avea atunci "unirea cu Dumnezeu".
Ea facea cu putinta o viata pe care moartea nu o poate distruge, daca aceasta unire s-a realizat. 
  "A muri " nu exprima procesul material, trebuie sa ne gandim la acest termen cu altfel de simtire.
Sfantul Apostol Pavel zicea : " A venit Legea si am murit " .
 Trebuie sa vedem clar ce inseamna aici conceptul de "Lege".
Prin "moarte" se intelege despartirea de ceea ce nu poate fi omorat.
In unele perioade se intelegea prin aceasta caderea sufletului intr-o stare de constienta inferioara, cand un suflet se incarneaza, constiinta se intuneca. Dar sufletul poate trai in asa fel incat sa nu fie nevoit niciodata sa intre in intuneric.   Intunecarea este pentru el ca o moarte care se produce atunci cand se naste  trupul.   Sufletele care nu au facut nimic pentru ele intra in aceasta noua moarte, adica in aceasta re-incarnare.
Magistrii vor sa ne arate cat de  ne-indestulatoare, rigida si cat se poate de indepartata de adevarata stare de lucruri este gandirea moderna.
Dragostea crestina nu inseamna numai ajutor pentru cei ce cad in greseala ; 
   exista o dragoste crestina activa , care ii apara pe cei din jur de intelegerea gresita.
Intelepciunea Orientului  cuprinde o teorie a cunoasterii atat de profunda, incat materialismul nostru  kantian  nu poate sa o inteleaga.
Pentru a accede la adevarata doctrina a cunoasterii, ar trebui sa spunem :  fara ochi, nu exista lumina ( deci, lumea este ceea ce noi ne reprezentam ), dar si :fara lumina ochiul nu exista.
Nu este deloc intamplator faptul ca ochiul percepe lumina :  ea este cea care a creat ochiul, ochiul isi datoreaza existenta luminii.  Soarele se obiectiveaza in lumina.
Pentru ocultism ,ochiul din microcosmos corespunde cu Soarele din  macrocosmos. La fel, exista o corespondenta intre glas (in microcosmos ) si foc (in macrocosmos ).
Este justificata comparatia intre aparitia materiei cuprinsa in  forme si formarea figurilor sub actiunea sunetului. Aceste doua procese reproduc procesele originare.


                                                  , continuam in  57/ 22


                                                                      domnita

                                          

Postări populare de pe acest blog