@55, continuare Raspunsuri date de Rudolf Steiner in Conferinte

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale55. , continuare la Raspunsuri date de R.Steiner
                                              in Conferinte

         12,...Se constata vreo diferenta intre sufletul-grup al albinelor, cel al furnicilor si cel al coralilor ?
                   R.S.,... Bineinteles -  exista numeroase diferente de grad. Sufletul-grup al stupului este o entitate foarte inalta, superioara celei a furnicilor; este atat de inalta, incat se poate zice ca este in avans fata de altele sub raport cosmic.
 A ajuns la un nivel de evolutie pe care omul il va atinge doar pe Venus. 
 Trebuie considerat ca un copil care s-a nascut inainte de termen; el se inalta deasupra evolutiei normale.
 Acelasi lucru se poate spune si despre sufletul-grup al  furnicilor, dar la un nivel inferior.  Sufletul grup al madrepolilor este si el o fiinta superioara, de asemenea prematura; este mai inalt decat sufletul-grup al bovinelor.
 Inaltimea nu este in functie de epoca; unele trepte de evolutie sunt atinse cu anticipatie. De aceea fiintele sunt expuse unor pericole pe care inca nu sunt in stare sa le infrunte.
 Zoologia oculta este foarte complicata si nivelurile de dezvoltare ale sufletelor-grup sunt foarte diferite. 
                   13.  Ce se va intampla cu lumea animala ? Va ajunge la o dezvoltare superioara?
                    R.S.,... Sufletele -grup ale animalelor se dezvolta, progreseaza; vor fi altfel de fiinte pe Jupiter. Nu vor fi fiinte omenesti in sensul de astazi al cuvantului, dar sufletele-grup ale animalelor vor ajunge totusi pe Jupiter la un anumit fel de umanitate. Dar animalul individual nu va avea parte de o dezvoltare superioara, caci acesta se afla in acelasi raport cu sufletul-grup ca si ciotul unui arbore cu lastarul tanar; el piere, asa cum piere ciotul, pe cand sufletul-grup se inalta.
                   14. Ce importanta trebuie sa acordam asa-numitei educatii prenatale ?
                    R.S.,... Mama ar trebui sa aiba grija de multe lucruri in timpul sarcinii.
In ziua de azi, nestiind aceasta, ea nu se ingrijeste sa ia anumite masuri importante.
In decursul primelor zece luni ale vietii sale pamantesti, copilului poate sa-i lipseasca ceva care ar fi foarte bun pentru el.  Astazi zeii au misiunea de a se ingriji de aceasta ; mai tarziu aceasta sarcina le va reveni oamenilor, cand ei vor atinge maturitatea necesara.  
In marea lor intelepciune, zeii au scos de sub influenta omului aceste zece luni (lunare) ale dezvoltarii copilului.  Oamenii ar trebui sa fie bucurosi ca nu pot interveni in dezvoltarea prenatala. Cel mai bun lucru pentru copil este ca viata pe care o duce mama lui sa corespunda unui ideal in domeniul gandirii, simtirii  si  vointei.
                    15.  Ce raport exista intre stiinta spirituala si stiinta moderna ?
                     R.S.,... Faptele constatate stiintific aduc dovezi in favoarea stiintei spirituale, in schimb teoriile stiintifice nu ne duc spre domeniul stiintei spirituale, ci, dimpotriva, ne poarta pe cai ocolite.    Nu vreau sa lovim in stiinta actuala, careia ii apreciem stradaniile, dar trebuie sa aratam clar si precis ce ne desparte de ea, caile care ajung la cunoasterea spirituala si cele care o ocolesc.
                    16. Legaturile de rudenie au vreun raport cu Karma ?
                     R.S.  Faptul ca cineva se naste intr-o anumita familie este desigur determinat de Karma ; poate fi rezultatul unei Karma anterioara. Dar omul isi poate crea si noi raporturi karmice, prin ceea ce face in prezent. Persoanele intre care exista cu adevarat o legatura se reintalnesc mereu, intotdeauna.     Karma anterioara se manifesta prin faptul ca ne nastem intr-un anumit anturaj, dar nu suntem legati pe veci de rudele noastre de sange. Legaturile psihice care rezulta din cele familiale sunt cele care atrag sufletele unul spre altul. Dar aceste aspecte se modifica in cursul diferitelor cicluri pe care le parcurge omenirea ;  inrudirea de sange incepe sa aiba mai putina importanta decat in trecut si o va pierde din ce in ce mai mult chiar pe cea de acum. Legaturile de sange vor slabi tot mai mult  in  decursul evolutiei.
                    17.  Care este rostul suferintei ?
                     R.S.,... Suferinta este un fenomen care insoteste cu necesitate orice dezvoltare superioara. Fara ea  cunoasterea nu este cu putinta.
Intr-o zi omul isi va spune : sunt recunoscator pentru fericirea pe care mi-a dat-o lumea aceasta, dar daca ar trebui sa alegem intre bucurie si durere, mi-as pastra durerea ; nu ma pot lipsi de ea pentru a cunoaste.
Dupa un anumit timp, orice suferinta ni se infatiseaza ca indispensabila, caci trebuie sa o consideram ca facand parte din evolutie. 
Nu exista evolutie fara suferinta, asa cum nu exista un triunghi fara unghiuri.
Cand ne vom uni cu CHRISTOS  ne vom da sama ca suferintele indurate au fost conditii preliminarii pentru a ajunge la aceasta.
Pentru a fi in armonie cu  CHRISTOS , este nevoie de suferinta;  aceasta este un factor neaparat  necesar  in evolutie.
Trecand peste propriul egoism, omul iese din starea sa de inertie, de inhibitie. 
 De aici un lucru bun :  o forta care se naste din insuficienta proprie.
Datorita actiunii  mele imperfecte, adica a esecului meu, sunt incurajat,  multumesc lui Dumnezeu , sa-mi continui stradaniile.
  Stradania mea omeneasca nu este sortita fara speranta esecului. 
Doar  cel care de buna voie se abate de la chemarea proprie fiintei omenesti nu va fi mantuit.
Suferinta este unul dintre elementele acelei sinteze pe care o reprezinta desfasurarea existentei.
22 Aprilie 1909


                                                      , sunt de interes aceste informatii ???


                                                                                                domnita 
 

Postări populare de pe acest blog