@52.,.. continuare din art 51,..Locul Omului in Cosmos; Rolul Ierarhiilor spirituale, Actiunea lui CHRISTOS pe Pamant; din Conferintele lui R.Steiner , 1909

http://mihaiiasiromania.blogspot.roinformatii  spirituale


52,...continuare din art 51
           Locul omului in Cosmos.
           Rolul Ierarhiilor  spirituale.
          Actiunea lui CHRISTOS pe Pamant                              ,.. din Conferintele lui R.Steiner
                   18 Aprilie 1909

            ,... Distingem, deci, doua feluri de Ingeri :  sunt mai intai  cei cazuti in urma spiritelor Dynamis in timpul "luptei din ceruri", pe care, datorita actiunii lor ulterioare, ii numim  "luciferici", acestia au actionat asupra corpului astral al omului in decursul evolutiei terestre si i-a dat omului, pe langa posibilitatea de a face rau, si pe cea de a se dezvolta prin propria sa vointa libera
. Deci, in intreaga serie a Ierarhiilor, doar oamenii si o parte dintre Ingeri au posibilitatea de a fi liberi.
Aceasta posibilitate a existat si pentru Ingeri, dar s-a confirmat intr-adevar in cazul oamenilor.
Adevarat este ca atunci cand omul a coborat pe Pamant a trebuit mai intai sa cada in puterea spiritelor luciferice, care au impregnat corpul  astral al omului cu fortele lor ;  de aceea, Eul omului a fost atat de intens aspirat de aceasta putere luciferica incat, in era Lemuriei, in acea a Atlantidei si chiar mai tarziu, acest Eu a trait invaluit intr-un nor produs de influenta lui Lucifer.  Omul nu a scapat de primejdia de a fi invins de aceste forte degradatoare decat pentru ca unele entitati l-au luat sub protectia lor.
  Unii  dintre Ingerii ramasi in inaltimi si unii Arhangheli s-au incarnat in  anumiti oameni, pentru a le fi calauze.
Asa au mers lucrurile  pana in clipa cand s-a petrecut ceva absolut exceptional : o fiinta care era legata numai de existenta solara a ajuns sa poata sa patrunda nu numai in corpul fizic, eteric si astral al omului, asa cum au facut-o entitatile  de care am  vorbit pana acum, ci chiar in Eul sau.
                   V-am spus ca, in timpuri foarte vechi, unele  entitati spirituale coborau in lumea noastra si insufleteau corpurile fizice, eterice si astrale ale oamenilor.  Dar acum era vorba de o fiinta omeneasca care a primit in  sine o entitate, cea mai inalta dintre toate, o entitate care,  legata pana atunci de evolutia solara, a intervenit, inspirand acea faptura omeneasca 
pana in adancul Eului sau.
                 Eul isi gaseste expresia fizica in sange.
Asa cum sangele este expresia materiala a Eului, caldura sangelui, focul din sange, ca o  ramasita a vechiului foc  saturnian, este expresia Eului in elemente.
Marea Fiinta de care vorbim s-a  manifestat fizic in doua feluri :
 -   Mai intai in foc. El i s-a revelat lui Moise in Rugul de foc si in fulgerele de pe Sinai, caci 
                                  fiinta care a putut mai apoi sa patrunda in Eul unui om este aceeasi cu 
                                 cel care i-a vorbit lui Moise din Rugul in flacari, in fulgerele si tunetele
                                  de pe Muntele Sinai.
 -   Dupa ce si-a pregatit astfel venirea, El a  putut sa intre intr-un trup prin care circula sange
                                  , trupul lui IISUS din Nazaret.  Si astfel entitatea solara a patruns intr-o 
                                   fiinta pamanteana.  De atunci, cu cat Eul omenesc se patrunde, este 
                                   saturat de forta care a intrat in el in acea epoca, cu atat mai mult 
                                 dobandeste capacitatea de a se inalta prin propriile forte deasupra tuturor
                                influentelor care pot sa-l traga in jos.
                                Fiinta care patrunde in felul acesta pana in Eu este de fapt de cu totul alta 
                                natura decat entitatile spirituale care coborasera mai inainte pe Pamant 
                                pentru a insufleti corpul fizic, eteric si astral al omului.
Sa ne gandim, de exemplu, la stravechii Rishi. In corpul lor eteric traia spiritul unei entitati superioare. Ei mostenisera de fapt acest corp eteric de la marii lor precursori din Atlantida, in care traise acea entitate. Ei nu puteau sa urmareasca prin corpul lor astral si prin Eul lor ceea ce le venea prin inspiratie din corpul lor eteric.   Acelasi lucru s-a intamplat si in epocile urmatoare : cand unii oameni erau inspirati astfel, in ei exista intotdeauna un fel de forta superioara, ceva care s-ar putea spune ca ii poseda. Ei erau intr-un fel scutiti de destinul omenirii - de a fi lasata sa se descurce singura - ,  pentru a putea deveni mai buni sub influenta unei entitati superioare. Acest lucru s-a petrecut cu toti  fondatorii de religii; in ei s-a intrupat o entitate care nu participase la "lupta din ceruri", astfel ca ei nu erau lasati fara indrumare.
 In perioada lui CHRISTOS a aparut insa o entitate de cu totul alta natura, o fiinta care de la inceput nu a vrut sa ii impinga in nici un fel pe oameni sa vina spre El -  si acest lucru este esential.
Urmariti felul in care s-a raspandit crestinismul si veti avea dovada vie a faptului ca in  timpul vietii sale CHRISTOS  nu a facut ceea ce au facut mai tarziu crestinii.
Ganditi-va la intemeietorii religiilor din Antichitate. Acestia au fost mari Invatatori, incepand dintr-un moment al vietii lor au inceput sa predice si predicile lor actionau cu putere asupra celor din jur.
Dar CHRISTOS a  actionat indeosebi prin  predici ???
Daca credem ca acestea reprezinta esentialul, inseamna ca nu-l intelegem.
CHRISTOS a actionat in primul rand nu prin predici, ci prin ceea ce a facut, adica prin moartea sa , care este cea mai importanta dintre actiunile Sale.
CHRISTOS a indeplinit un act al carui efect s-a raspandit in lume dupa ce el nu a mai fost prezent intr-un corp fizic.
                                        Aceasta este marea diferenta dintre actiunea lui CHRISTOS si cea a  altor   intemeietori  de  religii.
                                         Aceasta diferenta nu prea este inteleasa, dar este esentiala.
Invataturile crestine, ceea ce este propovaduit de religia crestina, se pot regasi fara discutie si in alte sisteme religioase. Dar oare crestinismul actioneaza numai prin continutul doctrinei sale ???
Cel care a facut atat de mult pentru raspandirea crestinismului, Apostolul Pavel, s-a sptijinit 
pe aceasta doctrina ???
  Continutul Evangheliilor este ceea ce a facut ca  Saul  sa devina Apostolul  Pavel ???
Continutul Evangheliilor este ceea ce a facut ca Saul sa  devina Apostolul Pavel???
El i-a  prigonit pe discipolii lui CHRISTOS  pana in  ziua cand Cel care a murit pe cruce i s-a aratat printre nori, pana in ziua in care el insusi, Pavel, a avut experienta oculta, personala, a sa proprie, a faptului ca CHRISTOS este viu.
                                   ( adevarat, adevarat, adevarat  este viu  )
Impulsul pe care l-a primit vine de la actul mortii pe cruce.
Alte sisteme religioase se bazeaza pe doctrina lor, care poate sa se potriveasca cu doctrina crestina, dar, crestinismul se bazeaza mai putin pe o doctrina si mai mult pe un fapt. 
                   Iar acest fapt  este de asemenea natura incat el nu influenteaza decat pe cel care primeste de buna voie aceasta influenta, ceea ce inseamna ca aceasta influenta nu contravine deplinei libertati a Eului sau. 
 Caci nu este de ajuns numai prezenta lui CHRISTOS in  corpul astral al omului ; 
PENTRU  A  FI  CU  ADEVARAT  INTELES  EL  TREBUIE  SA  PATRUNDA  IN Eu  si acesta   TREBUIE  SA  SE HOTARASCA  IN  MOD  LIBER   SA-L  PRIMEASCA.
Or, atunci cand  Eul  se UNESTE  astfel cu  CHRISTOS el primeste  in sine nu numai o INVATATURA, ci o  REALITATE, o FORTA  DIVINA.
Oricate dovezi s-ar aduce ca toate invataturile crestine se gaseau deja in  alte religii ,  aceasta nu are nicio importanta,  pentru ca esential este ceva ce nu se poate obtine decat prin inaltare libera in lumile superioare.
Nimeni nu poate primi in sine puterea lui CHRISTOS decat printr-o hotarare libera, un act liber care a devenit posibil datorita menirii omului de a  deveni  om  pe  Pamant.
                                    Ingerii cazuti , care, ca fiinte luciferice, participa la viata Pamantului, sunt in cu totul alta situatie.  Ei ar fi trebuit in realitate sa devina oameni pe Luna, ei au ramas in urma in dezvoltarea lor si de aceea pot sa intervina asupra corpului astral al omului
, dar in epoca noastra nu pot sa ajunga la Eul sau.
In timpurile  lemuriene, aceste entitati luciferice s-au infiltrat din toate partile in corpul astral al omului, exercitand acolo o actiune care apare in om sub forma pasiunilor inferioare.
TOT CE IMPINGE PE OM  IN GRESEALA  si spre RAU  ISI ARE   SEDIUL  IN  CORPUL  ASTRAL,  UNDE A  FOST  SADIT   DE  SPIRITELE  LUCIFERICE.
Daca aceste spirite n-ar fi facut asta, OMUL, n-ar fi avut niciodata posibilitatea sa se insele  sau  sa faca  rau, ar fi ajuns in sfera inalta in care si-ar fi primit Eul fara sa fie atins de nicio influenta potrivnica.   Marii indrumatori ai omenirii  l-au aparat totusi pentru a nu cadea prea jos.
     Atunci  a  coborat pe Pamant CHRISTOS .
Sa ne gandim ca un om il primeste in sine, fara nicio constrangere, pe CHRISTOS. Acesta este un caz ideal, caci crestinismul este numai la inceputurile sale, dar sa presupunem ca acest lucru se infaptuieste.
Daca acest Eu este destul de avansat pentru ca forta lui CHRISTOS sa-l impregneze, aceasta radiaza pana in corpul sau astral. Ea actioneaza din interior asupra acestui corp astral caruia spiritele luciferice i-au inoculat germenii raului.
Ce se va intampla mai departe ???
 -  Eliminand  cu ajutorul  lui CHRISTOS , numai cu acest ajutor, ceea ce ii vine de la Lucifer
, omul va elibera treptat puterile luciferice.
Va veni o vreme cand spiritele luciferice, care pentru binele omului, pentru a-i asigura libertatea, au trebuit sa ramana pe Luna la un nivel inferior de dezvoltare si deci, nu au putut sa-l cunoasca pe Christos, il vor cunoaste si VOR FI  MANTUITE.
Omul il va  mantui  pe Lucifer, daca primeste in el forta lui Christos  SI PRIN ACEASTA  devine mult mai puternic.
Sa presupunem, in adevar, ca omul nu ar fi primit ceea ce i-a dat Lucifer : forta lui Christos ar fi stralucit, dar nu s-ar fi izbit de fortele luciferice, si omului nu i-ar fi fost cu putinta sa se inalte spre Bine.
Adevar, Intelepciune, pana la culmile pe care poate ajunge daca invinge aceste puteri potrivnice.
Astfel, omul, ne apare ca facand parte din sirul Ierarhiilor, dar deosebindu-se in mod esential de toate celelalte. Situatia lui este cu totul alta decat cea a Serafimilor, Heruvimilor si Trinurilor, decat cea a Dominarilor, Virtutilor si Puterilor, ca si de a Spiritelor personalitatii, a Arhanghelilor si a unei parti a Ingerilor.  El isi poate spune, privind in viitor : SUNT  MENIT  SA  CAUT  , in adancul  sufletului  meu, impulsurile care determina actiunile mele, sa le primesc  nu  din  contemplarea  Divinitatii, asa cum fac Serafimii, ci din adancul fiintei mele.
CHRISTOS este un Dumnezeu care actioneaza in asa fel, incat impulsurile sale nu trebuie urmate neconditionat, ci doar prin faptul ca sunt intelese in deplina libertate.  Acest Dumnezeu nu se impotriveste niciodata dezvoltarii individuale si libere a Eului intr-un sens sau altul.  CHRISTOS a putut spune, dand acestor cuvinte sensul cel mai inalt " Veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi "(Evanghelia dupa Ioan ,8.32)  Cat despre fiintele luciferice din Ierarhia care a precedat-o pe a noastra, care au avut posibilitatea sa faca rau, ele vor fi din nou eliberate, salvate de fortele  omului.
                             Toate acestea arata ca de fapt evolutia cosmica nu face decat sa se repete, dar ca intervine aici un element nou.  Caci o  "umanizare" asa cum a trait-o omul nu a mai existat inainte, nici pentru Ingeri, nici pentru Arhangheli, nici pentru Arhai.
Omul are de indeplinit in lume o misiune cu totul noua, pe care am prezentat-o acum.
El a coborat pe Pamant pentru a indeplini aceasta misiune, iar CHRISTOS a venit sa-i dea ajutor in mod liber, nu ca un Dumnezeu care domneste  din inaltimi, ci ca  "cel dintai nascut"
 dintre mai multi.   Doar asa putem intelege pe deplin rangul, importanta omului  in sanul Ierarhiilor.  Inaltandu-ne privirile spre splendoarea, spre maiestatea Ierarhiilor superioare, ne putem spune : ele sunt atat de inalte, atat de intelepte, atat de bune, incat nu pot sa paraseasca  niciodata calea cea dreapta ;  dar marea misiune a omului este sa introduca  libertatea in lume si, odata cu ea, ceea ce se numeste in  adevaratul sens al cuvantului Dragoste.   Caci dragostea nu este posibila  fara libertate.   O fiinta care trebuie sa urmeze un impuls nu-l poate da la o parte, dar cel care ar fi putut sa nu-l urmeze este impins sa o faca din dragoste.  Dragostea  si  libertatea  sunt doi poli  inseparabili.  Deci, daca dragostea a patruns in Cosmos, aceasta s-a datorat libertatii, adica a devenit posibila pe de o parte prin Lucifer si pe de alta parte prin cel care trebuia sa-l invinga pe Lucifer, mantuindu-i pe oameni : CHRISTOS.
                Pamantul este astfel universul dragostei si al libertatii si este IMPORTANT CA  OAMENII, fara ca prin aceasta sa-si piarda modestia, SA STIE SA  CARACTERIZEZE  IERARHIILE in felul urmator - asa cum a facut-o intotdeauna esoterismul occidental :
Serafimii, Heruvimii si Tronurile asculta direct de impulsurile de la Divinitate;
Dominarile,Virtutile si Puterile sunt inca atat de dependente de aceste Ierarhii incat a fost nevoie ca unele dintre ele sa fie "declasate", pentru ca evolutia sa poata progresa pana la om.
Nici Arheii  nici  Arhanghelii nu pot sa se insele  sau sa faca  rau  prin propria lor vointa. De aceea aceste Ierarhii superioare au fost numite  " trimisi, mesageri", pentru a arata ca ele nu actioneaza numai prin propria lor vointa, ci asculta de porunci venite de sus.
Dar, in Oameni se zamisleste o Ierarhie care va executa propriile ei porunci.
In viitoarele etape de Jupiter, Venus si Vulcan  Omul se va desavarsi in asemenea masura incat va ajunge sa poata sa-si realizeze propriile impulsuri.  Nu a ajuns inca in acest stadiu, dar va ajunge.  Atunci, in sirul Ierarhiilor, omul  o va alcatui pe cea a Spiritelor libertatii  sau  dragostei, adica cea de a 10-a  Ierarhie, care este inca in curs de dezvoltare, dar care totusi face parte din Ierarhiile spirituale.
             In Univers, lucrurile nu se repeta identic ; de fiecare data cand un ciclu s-a terminat, se introduce un element nou si intotdeuna Ierarhia care trece prin faza de  "umanizare" este cea care are misiunea sa integreze acest element in desfasurarea evolutiei.
            Am incercat astfel sa intelegem menirea omului in Cosmos  ;  am cautat care este semnificatia omului -  acest punct pierdut in Univers - , pornind de la circumferinta, dupa cum o cere doctrina Misterelor.   In felul acesta cunoasterea se bazeaza pe realitate.
Orice Stiinta spirituala autentica este reala, concreta, deci din ea reiese direct imaginea Cosmosului si a Ierarhiilor spirituale.
             Ne aflam in centrul Universului. 
 Tot ce ne inconjoara isi pierde semnificatia pentru noi, caci ne dam seama ca lumea exterioara, cea a simturilor, nu ne ajuta sa-i dezlegam tainele. 
 Este ca si cum totul s-ar concentra intr-un punct. 
Dar in acest caz circumferinta cercului ne da solutia acestei taine cosmice, in mod tot atat de real ca si materia insasi, imagine si simbol al spiritului.
Materia se strange, dispare in punctul central si reapare la periferie.Acesta este adevarul.
Iar CUNOASTEREA noastra este reala atunci cand ni se infatiseaza ca un proces de zidire a intregului Univers.  Atunci ea nu mai este o simpla speculatie ; atunci ea ne vine din Cosmos.
Sa simtim, deci, cu intreaga noastra fiinta ca intelepciunea trebuie sa fie un ideal pornit de la marginile Cosmosului, care ne da taria sa ne indeplinim propriul  nostru destin, sa realizam marele ideal pe care il concepem pentru Univers si, mai aproape de noi, pentru faptura omeneasca.


                                      ,... acest  indemn s-ar fi dezvoltat in Lumea noastra daca 
                                           nu am fi  trecut prin razboaiele  mondiale, actiuni complet
                                           destructive  ,...


                                          ,... sunt de interes aceste informatii ???                                                                                        domnita


Postări populare de pe acest blog