@ 51,... continuare din art 50,.. din Conferintele lui RUDOLF STEINER, 18 Aprilie 1909

http://mihaiiasiromania.blogspot.roinformatii spirituale51. Rolul Ierarhiilor spirituale. Entitatile Luciferice
                            din Conferintele lui R.Steiner


       ,...  Ingerii care nu voiau  sa participe  la ceea ce urma sa se intample, cei care nu voiau sa fie atinsi de nimic inferior, s-au retras de pe Luna si s-au alaturat fiintelor care traiau in Soare ;  nu s-au mai interesat de ce se intampla pe Luna, unde aparusera piedicele.
Altii, dimpotriva, s-au cufundat aici si au inceput tot ce facea parte din vechea Luna, inclusiv faptul ca se producea o condensare a corporalitatii lor. Au trebuit  sa se "intareasca" mai mult  decat ar fi fost cazul, daca nu erau aceste schimbari.  Deci, au resimtit chiar in corpul lor consecintele celor faptuite de Dynamis.  Dar nu trebuie sa uitam nici o clipa ca actiunea realizata de acestea facea parte din planul cosmic divin. De aici a rezultat si o alta consecinta atunci cand evolutia lunara a fost inlocuita de cea terestra si totul s-a repetat in oarecare masura, entitatile care se cufundasera din plin in curentul vietii lunare ramasesera in urma fata de cele care refuzasera aceasta, iar altele, si mai ramase in urma, au fost atrase intr-o evolutie  regresiva.  De aceea, in faza terestra, exista Ingeri mai avansati  si altii care nu au progresat in aceeasi masura.  Primii s-au atasat de om   in epoca in care, in Lemuria, el devenise destul de matur ca sa primeasca Eul  si  i-au  dat posibilitatea sa aleaga, ca sa zicem asa,  inaltarea  chiar de atunci in lumile  spirituale, posibilitatea sa nu mai  participe la cele care fusesera incorporate in evolutie din faza lunara.
  Cat despre   entitatile ramase in urma   , pe care le  numim  luciferice,   ele au  actionat asupra corpului astral al omului  ( in corpul astral  se gasesc  toate simturile, poftele, gandurile, actiunile, dorintele, apucaturile,  stiinta/ nestiinta, lenea, sexul,  poftele trupesti de tot felul, invidia, ura, delasarea, etc), -  ele nu puteau sa atinga Eul  - si   i-au infuzat toate consecintele " luptei din ceruri ".  Desi rostul lor fusese sa creeze obstacole, actiunea lor a provocat prin consecintele ei in corpul astral al omului posibilitatea greselii si a Raului. Dar in acelasi timp omul are si posibilitatea de a se ridica prin propriile forte deasupra greselii  si  a  Raului.
Entitati de nivelul acestor Dynamis care apartin celei de a doua Ierarhii n-ar fi avut niciodata posibilitatea sa devina rele  prin ele  insele ;  ele au trebuit sa fie " declasate".  Doar incepand de la a treia Ierarhie si  mai ales de la fiintele cele mai apropiate de om - INGERII- a fost  posibil sa urmezi sau nu puterile care trag inapoi. Pe cei care s-au  impotrivit, ii vedem reprezentati in toate imaginile care simbolizeaza izbanda din ceruri si care reprezinta de fapt ce s-a petrecut in timpul Lunii vechi, epoca in care omul a progresat in asa masura incat a primit un corp astral si a ajuns astfel in starea de   "om - animal ".
Ingerii care ramasesera  "buni" au parasit atunci vechea Luna, s-au retras, si aceasta imagine s-a  pastrat in multiple forme in sufletul omenesc.  Iata ce insemna la origine lupta Sfantului Arhanghel Mihail  cu Balaurul.   Dar aceasta a supravietuit in mod  izbitor si in imaginea taurului lui Mithra. 
   Nu trebuie sa deducem de aici ca acei Ingeri s-au ascuns de la datoria lor ;  ei sunt  prezentati ca un ideal pentru viitor,  ca prefegurand ascensiunea in  lumi spirituale. 
Noi am coborat  pe Pamant si impreuna cu noi si alte fiinte care au urmat spiritele Dynamis ale obstacolelor.
Trebuie acum sa  transformam prin activitatea noastra ceea ce am primit in felul acesta, pentru ca sa ajunga la nivelul lumii spirituale ;
 Trebuie, inaltandu-ne, sa  devenim  ca si Arhanghelul  Mihail  invingatori ai Raului  sau  Taurului.   Caci orice simbol de felul acesta trebuie interpretat in aceste  doua feluri.
              Deci, numai datorita faptului ca unele Dynamis au ramas in urma  i s-a dat omului posibilitatea sa atinga  prin sine insusi tinta la care cei mai inalti Serafimi nu pot ajunge prin propriile puteri.   Acesta este un aspect  esential.
             Serafimii, Heruvimii, Tronurile nu pot face altceva decat sa urmeze impulsurile date de Divinitate.
             Dominarile si, de altfel, cea de a  doua Ierarhie in ansamblul sau, nu pot nici ele sa actioneze in alt fel.
             Chiar acele  dintre Dynamis care au stat in calea evolutiei nu puteau face altceva decat sa asculte de Divinitate.
             Chiar in ceea ce putem numi  originea Raului, n-au facut altceva decat sa indeplineasca vointa Divinitatii care, pe aceasta cale  ocolita, a dorit sa intareasca Bunele.
             Sa coboram  acum mai jos de Dynamis ; nici Puterile (Exousiai) n-ar fi  putut sa devina rele  prin sine ;  tot asa  si in cazul Spiritelor personalitatii, ca si al Arhanghelilor ;  cand acestia erau  "oameni" pe vechiul Soare,  spiritele Dynamis nu fusesera inca "declasate"  ;   nu au avut ocazia sa se  faca rai. 
 Ingerii au fost primii care au avut aceasta posibilitate, pentru ca ea a aparut pentru prima data in era lunara.  "Lupta din ceruri"  a avut loc in intervalul dintre vechiul Soare si vechea Luna.  Dintre Ingeri, unii nu  s-au oprit la posibilitatea de a face rau, nu s-au lasat ispititi de fortele care puneau piedici si au ramas legati de ordinea normala. Astfel, toate entitatile din Ierarhiile  spirituale aflate mai presus de Ingeri, si chiar unii dintre acestia, nu au facut altceva decat sa se conformeze  vointei divine  ; nu aveau nicio posibilitate de neascultare.                                              ,... sunt de interes aceste informatii ?

                                                                          continuam in art 52

                                                                                        domnita


                                                                     

Postări populare de pe acest blog