@50. Rolul Ierarhiilor spirituale in evolutia omului. Locul omului in Cosmos,.. din Conferintele lui R.Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.ro
informatii spirituale50. Locul omului in Cosmos; Rolul Ierarhiilor 
                                                              spirituale
                  din Conferintele lui R.Steiner

      
                  ,..Ce legatura exista  cu adevarat intre om si entitatile din Ierarhiile superioare care l-au precedat pe drumul  umanizarii ???
Sa incepem cu cele mai elevate :  Serafimii , Heruvimii , Tronurile,... caracterizandu-le, ne vom putea da seama mai bine ce este fiinta omeneasca.
Daca ne ridicam mai sus de domeniul Serafimilor, intram in cel al Tronurilor divine.
 Ceea ce deosebeste Serafimii, Heruvimii si Tronurile de toate celelalte entitati din Univers este faptul ca ele  "il  cunosc pe Dumnezeu in chip nemijlocit "  Ceea ce Omul tinde sa atinga prin dezvoltarea sa, ele il au in  vesnicie  . 
 Noi  trebuie sa plecam de la ceea ce suntem astazi, sa ne intarim prin cunoastere, vointa, etc, etc  .. ca sa ne apropiem tot mai mult de Divinitate ;   ea va fi  din ce in ce mai prezenta pentru noi.  Dar aceasta Divinitate este inca ascunsa pentru noi, si prin aceasta ne deosebim de Serafimi, Heruvimi si Tronuri.
De la inceputurile evolutiei noastre, aceste entitati superioare, cele mai sus-puse dintre Ierarhiile spirituale, inconjoara Sfanta Treime, se bucura de vederea ei.
Este extrem de important sa stim ca aceste entitati, de cand  exista, si chiar prin faptul ca traiesc, il  contempla pe Dumnezeu.
Ceea ce fac, ceea ce indeplinesc, este rezultatul acestei contemplari ; Dumnezeu o face prin ele.    N-ar putea sa actioneze altfel decat o fac, caci contemplarea Divinitatii este o forta atat de  puternica, are un efect atat de mare asupra acestor entitati, incat acestea indeplinesc cu o siguranta absoluta, sub un impuls direct, ceea ce le insarcineaza Divinitatea sa faca.  Nimic la ele nu este de domeniul judecatii, al reflectiei.  Pentru ele totul este viziunea poruncilor  dumnezeiesti, de unde le vine imboldul sa realizeze ceea ce au contemplat. Ele vad Divinitatea sub aspectul ei real, originar, asa cum este.  Ele nu se considera decat  executante ale vointei , ale intelepciunii divine.Asa este Ierarhia cea mai inalta.
Cand este vorba de Ierarhia care urmeaza dupa aceasta, cea a  entitatilor pe care le numim Dominari  (Spirite ale intelepciunii ),  Virtuti ( Spirite  ale miscarii ) si Puteri  ( Spirite ale formei ) , nu mai putem spune ca aceste spirite au o viziune la fel de directa asupra Divinitatii. Ele nu-l vad pe Dumnezeu asa cum este El, ci doar prin manifestarile sale, prin revelatia chipului, fetei sale, as indrazni sa spun.    Desigur, pentru ele este evident ca este chipul Divinitatii ;  ca si  Serafimii, Heruvimii  si Tronurile, primesc de la El direct impulsul care il face sa asculte  revelatiile divine, dar acest impuls, cu toate ca este direct, nu mai este atat de puternic. Nu este cu putinta ca Serafimii, Heruvimii si Tronurile sa refuze indeplinirea poruncilor lui Dumnezeu, asa ceva este de neconceput, caci ei se afla foarte aproape de Dumnezeu, de asemenea, este exclus ca acest al doilea grup ierarhic sa faca ceva ce nu a fost indicat de Divinitate.
A trebuit ,deci, pentru ca evolutia  cosmica sa mearga mai departe, ca ceva cu totul deosebit sa intre in joc.  
Atingem  aici un domeniu care a fost intotdeauna greu de inteles pentru oameni, chiar pentru cei care s-au ridicat la un anumit nivel in cadrul intelepciunii  Misterelor.
In vechile Mistere, se incerca sa se ajunga la intelegerea acestui lucru in felul urmator :
-  ajuns la un anumit grad de initiere, discipolul era pus in fata unor puteri dusmanoase, cu
    aspect inspaimantator si crud, care sub ochii lui infaptuiau lucruri groaznice;   Cei care faceau aceasta erau chiar preotii, inteleptii, purtand masti.    Pentru ca ei sa treaca prin  incercarile  necesare trebuia ca preotii sa se deghizeze astfel in figuri demonice, in  fiinte care fac lucrurile cele mai cumplite pe care si le poate imagina cineva.  De ce ???
   -  Pentru a arata celui care trebuia sa fie initiat in ce masura se poate indeparta evolutia de linia dreapta, i se arata initiatul, preotul, sub masca celui Viclean, celui Rau.   Trebuia sa aiba iluzia ca se afla in  prezenta Raului, si doar cand se scoteau mastile iluzia sa se risipea
Intelegea atunci ca a fost pus la incercare.
Pentru a-l intari, a-l inarma impotriva Raului, acesta era reprezentat sub aspectul cel mai infricosator. 
  Aceasta nu era decat o reconstituire a ceea ce se petrece in decursul evolutiei cosmice. 
                             In perioada intermediara intre formarea lui Jupiter si cea a lui Marte, unele dintre entitatile care apartineau sferei  Virtutilor au fost, ca sa zicem asa,  "declasate", asezate in asa fel in cursul evolutiei, incat in loc s-o faca sa inainteze, ele i-au pus pierdici. Este ceea ce am descris sub numele de  "lupta din ceruri". 
  Ierarhiile care conduc  Universul, vazand ca scopurile evolutiei n-ar fi fost atinse niciodata   
daca aceasta mergea  in linie dreapta, au hotarit sa introduca in ea ceva nou, mai amplu.
Ganditi-va ca trebuie sa impingeti o roaba.  Pentru ca ea sa inainteze trebuie sa folositi o anumita forta. Daca roaba ar fi incarcata mai tare, efortul vostru ar fi mai mare, dar prin aceasta forta s-ar mari.  Daca Divinitatea ar fi lasat evolutia cosmica asa cum era dupa vechiul Soare, omenirea s-ar fi dezvoltat, dar ea a devenit mult mai puternica prin faptul ca a intalnit piedici in cale.  DECI, a fost spre binele omenirii faptul ca o parte dintre Dynamis au fost abatute de la calea normala. Aceste Dynamis nu erau rele ; nu trebuie sa le consideram rele si putem spune chiar ca ele s-au sacrificat, opunandu-se astfel evolutiei, franand-o.  Ar putea fi numite  divinitati ale  OBSTACOLELOR , in sensul cel mai general al cuvantului
Din acest moment  a devenit posibil tot ceea ce s-a realizat apoi.
Cu toate ca nu erau rele in sine, cu toate ca au stimulat evolutia  dezlantuind furtuna in sanul ei, aceste Dynamis declasate au fost cele  care au declansat Raul, caci  Raul isi are originea  in aceasta  furtuna.
Evolutia acestor entitati  " intarziate " a fost desigur cu totul alta decat cea a fratilor  lor. Activitatea lor total diferita a avut ca urmare ca ele au fost, ca sa zicem asa, cele care  i-au ispitit pe Ingeri  in  decursul  evolutiei lunare.  Atunci Ingerii treceau prin stadiul lor omenesc
Unii dintre ei, vazand  efectul pe care il au "piedicele" in Univers, si-au zis : am putea incerca sa invingem aceste obstacole si sa ne cufundam in strafundurile curentului evolutiei lunare, dar nu vom face asta, deoarece preferam sa ramanem  langa zeii cei buni.  Deci, intr-o anumita perioada a vechii Luni, acesti  Ingeri s-au smuls de sub influenta spiritelor Dynamis, care franau dezvoltarea lunara.  Alti Ingeri insa, si-au zis, dimpotriva, sa nu-i urmam pe acestia. Daca ne retragem, evolutia nu si-ar mai urma cursul; nu s-ar mai intampla nimic nou.  Caci datorita acestor obstacole a aparut un nou element in aceasta perioada,...


                                                     continuam in art 51


                                                                         domnita 

              

Postări populare de pe acest blog