@49. Modul in care dispar formatiunile planetare/ Formarea sistemului nostru solar ,.... din Conferintele lui Rudolf Steiner

http://minaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale                49.  Modul in care dispar formatiunile planetare 
                                   Formarea sistemului nostru solar


                               din Conferintele lui R.Steiner
                                                        18 Aprilie 1909


                           ,.... aceasta tema ar necesita un studiu mai complet, si nu se poate rezuma in zece conferinte; explicatiile referitoare la aceasta tema sunt greu, daca nu chiar imposibil de inteles pentru gandirea moderna, totusi este bine sa stim ca exista. Este vorba de modul in care dispar formatiunile planetare. Aveti in minte o imagine a felului cum s-a petrecut evolutia : entitatile s-au ridicat la un nivel superior , si , ridicandu-se, ele au parasit vechiul lor camp de actiune, vechea locuinta care le-a dat posibilitatea, pentru un timp, sa-si dezvolte anumite facultati, lucru pe care altfel nu l-ar fi putut face. In zorii erei pe care o numim lemuriana, omul ajunsese in dezvoltarea sa la stadiul in care el era in posesia a tot ce putuse sa pastreze din repetarea starilor de Saturn, Soare si Luna.   Avem acum ca locuinta Pamantul, asa cum se formase acesta chiar in scopul dezvoltarii omului.    A evoluat, strabatand era Lemuriana si  pe cea a Atlantidei, pana in epoca actuala, si se va dezvolta in viitor trecand din incarnare in incarnare. 
 Va veni insa o vreme  cand el va trebui sa paraseasca Pamantul acesta, care nu va mai avea ce sa-i dea, nu-i va mai oferi posibilitatea de progres,
                                                  Am putea sa ne inchipuim ca atunci cand omul va parasi aceasta planeta ea nu va mai fi  decat o gramada de vechituri, ca un oras pe care locuitorii sai l-au parasit.    Stiti cum arata un astfel de oras dupa putina vreme;  devine un morman de ruine, cum putem vedea in cazul oraselor peste care s-a intins nisipul desertului.  Asa se intampla acum, dar nu asa se va intampla cu Pamantul in viitor.
Ne putem face o idee de cum va fi acest viitor daca ne intrebam ce semnificatie are de fapt, pentru evolutia planetei noastre, existenta unui Leonardo da Vinci, Rafael  sau altor  genii.  Ce inseamna, pentru aceasta evolutie, faptul ca Michelangelo si Rafael au creat capodopere minunate, care ne incanta si astazi ?   Poate ca unii dintre voi ati simtit o oarecare strangere de inima cand privind la  Milano Cina cea de  taina a lui Leonardo da Vinci v-ati intrebat cat timp va mai rezista aceasta minunatie.  Caci nu trebuie sa uitam ca daca Goethe, in timpul primei sale calatorii in Italia, a putut sa o vada inca in  toata splendoarea sa, astazi ea nu mai arata asa.   Pentru cei care vor trai dupa noi la un interval egal cu cel care ne desparte pe noi de Goethem ea nici nu va mai exista.  Este soarta tuturor celor create de oameni, a tot ce se realizeaza pe plan material.  Este ceea ce se va intampla chiar cu Pamantul, ca si cu toate creatiile gandirii omenesti.
 Duceti-va cu gandul la epoca in care oamenii spiritualizati vor fi ajuns in sfere superioare.
Gandurile lor -  nu numai conceptiile stiintifice, care isi vor pierde orice semnificatie in trei/patru secole , ci chiar ideile generale care, emanand dintr-un creier omenesc, au in prezent o semnificatie pe Pamant - ,  aceste ganduri nu vor avea nicio importanta pentru lumile superioare;   ele au valoare numai pe Pamant . 
.Insa omul va parasi  Pamantul.
Ce se va  intampla atunci cu tot ce au  creat fiintele omenesti de-a lungul mileniilor ???
    -  Trebuie sa analizam  mai intai, din punct de vedere spiritual, evolutia individuala.
Leonardo da Vinci  s-a inaltat mai sus pentru ca a  creat.  Acesta a fost  progresul sau personal.  Dar  marile ganduri, marile impulsuri pe care creatorii plini de  forta le-au imprimat materiei terestre, acestea sunt  oare lipsite de importanta pentru viitorul Pamantului? Viitorul  va transforma  in pulbere tot ce  a facut omul din aceasta planeta?
                       -  Toate acestea vor disparea cand va inceta existenta sa ?
Admirati acum  Domul din Koln. Intr-un  timp relativ scurt nu va mai ramane din el piatra peste piatra ;   dar faptul ca omul  a imprimat pietrei aceasta idee de catedrala nu va avea nicio semnificatie pentru Pamant ?
                                                           Sa facem  abstractie acum de ce iau cu ei oamenii din experienta lor  terestra ;  sa analizam  planeta  insasi.
O planeta, in cursul  evolutiei sale, devine de fapt din ce in ce mai mica, se reduce.
Este  soarta corpului sau material, dar aceasta nu este totul, este numai ceea ce este perceptibil pentru ochii fizici si pentru instrumente materiale. 
 Chiar si pentru materie exista o evolutie si dincolo de acest punct.
                              Ne vom ocupa de aceasta evolutie si voi ajunge acum la ceea ce va spuneam ca este greu de inteles, daca nu chiar imposibil, pentru mentalitatea moderna :
                             Fapt este ca Pamantul se tot contracta. Din toate partile, materia tinde catre centru.  Stiu ca exista o lege a consevarii energiei, dar va spun in cunostinta  de cauza un fapt cunoscut de toti ocultistii, si anume ca,  DEOARECE SE CONTRACTA din ce in ce mai mult,  materia ajunge pana la urma sa dispara in neant  in  centrul  Pamantului.
Dar nu numai atat :   particulele  materiale , pe masura ce  dispar in centru,  reapar la periferie, in mediul  inconjirator.   Materia dispare intr-un punct din spatiu  si  reapare din  exterior.   Iar atunci cand revine ea este purtatoarea a tot ce i-au imprimat fiintele care au trait pe planeta, desigur nu sub  aspectul lor actual, ci sub  cel care rezulta din aceasta transformare.         Veti vedea Domul din Koln, ale carui particule materiale au disparut din centru, revenind la periferie.    Nimic, ansolut nimic nu se pierde din ceea ce a fost elaborat pe o planeta.
Ceea ce exista la inceputul evolutiei noastre, chiar inainte de vechiul Saturn, trebuie situat dincolo de Zodiac, in ceea ce intelepciunea primordiala numea Cerul de cristal ; in acest cer erau incluse toate actiunile entitatilor care apartineau unei evolutii anterioare. Acolo se afla baza pe care intr-un  anumit  fel  au inceput sa creeze noile entitati.
Daca  Aceste lucruri  sunt greu de inteles pentru inteligenta moderna, pentru ca ea este obisnuita sa nu tina seama decat de elementul material, nu poate concepe ca materia poate sa dispara dintr-un  spatiu tridimensional si sa revina in alta parte, dupa ce a trecut, in acest rastimp, prin alte dimensiuni. Acestea sunt de neinteles cat timp  ramanem in spatiul tridimensional ;  trebuie totusi  sa intelegem  aceasta in prezent, caci faptele care privesc aparitia lumii noastre au multiple fatete si ceea ce exista intr-un loc dat este strans legat
, uneori intr-un mod foarte complicat, cu ceea ce se petrece in cu totul alt loc al spatiului tridimensional.
Evolutia planetei noastre a inceput, deci, ca o repetare a vechiului Saturn. Apoi a avut loc repetarea vechiului Soare, cu formarea lui Jupiter. 
 Atunci cand intreaga Creatie ajunsese in acest stadiu, toate entitatile care ocupa spatiul  cosmic participau la ea. Atat entitatile care ocupa interiorul sistemului planetar, cat si cele care se afla in afara acestui spatiu actionau si evoluau.  Apoi unele dintre acestea, si de o parte si de alta, s-au retras.
Daca pe de o parte Jupiter s-a condensat, retragerea anumitor entitati a dus la aparitia  a ceva ce nu avea legatura cu evolutia noastra pe Pamant, adica planeta Uranus si,  in cursul repetarii vechii Luni  a   formarii  planetei Marte  si  planeta Neptun.
        Numele  Uranus si Neptun, desigur, nu au fost alese asa cum erau cele din Antichitate, desi denumirea de Uranus are un sens, pentru ca a fost data intr-o epoca in care mai exista o vaga amintire a modului in care trebuie sa se faca aceasta alegere. Deci, acest nume cuprinde ceea ce se afla in afara cercului nostru.
   Aceste doua  planete, pe care astronomia actuala le considera cu totul asemanatoare cu celelalte, nu sunt prea mult legate de evolutia lumii noastre. 
 Ele fac parte din lumile care au aparut atunci cand unele entitati, care in perioada lui Saturn mai aveau legatura cu noi, s-au retras si si-au cladit locuinta in afara sferei noastre. 
 Putem astfel sa intelegem unele fapte privitoare la aceste planete, printre altele miscarea satelitilor lor.
Am  schitat astfel  formarea sistemului nostru solar.                                                 ,... sunt de interes aceste informatii ???

                                                          continuarea in art  50.


                                                                                     domnita
  Postări populare de pe acest blog