@48, continuare din art 47, din Conferintele lui Rudolf Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale


48. continuare din art 47, ... din Conferintele lui R.Steiner


    
                 ,....Ce trebuie sa intelegem prin termenul de "om"?
                      Ce este de fapt evolutia omeneasca ?
Am vazut ca Tronurile devenisera Tronuri deoarece din fapturi au devenit faptuitori, trecand astfel de la starea celui care ia la starea celui care da. Tronurole au indeplinit evolutia lor deosebita in sanul altor sisteme cosmice si au mers cu ea destul de departe, ca sa poata da in dar propria lor substanta. S-a ajuns la un grad foarte elevat al evolutiei, atunci cand in loc sa inmagazinezi pentru tine substanta Cosmosului poti sa o dai, sa o oferi ca jertfa.            Cand omul va deveni din ce in ce mai stapan pe corpul sau astral si pe cel eteric, ceea ce ii va da posibilitatea sa le dirijeze intr-o oarecare masura, devine capabil  ca, in urmatoarea incarnare prin revenire pe Pamant, sa extraga din substanta astrala si din cea eterica un nou corp astral si un nou corp eteric la fel de perfecte.  Acest om va fi atunci in stare sa-si dea ca jertfa propriul sau corp astral si eteric, sa le ofere altora.
Exista astfel de individualitati care, devenind stapanii corpului astral si al celui eteric, au dobandit posibilitatea de a-si sacrifica corpurile astral si eteric pentru ca au invatat sa-si  constituie altele noi, ceea ce si fac daca vor sa revina pe Pamant  pentru a sprijini  personalitatile, care au de indeplinit unele misiuni in lumea noastra.
De exemplu Zoroastru, care dobandise stapanirea corpului sau astral, a putut sa-l cedeze mai tarziu in beneficiul lui Hermes, in perioada de inceput a civilizatiei egiptene. Deci o personalitate ca Zoroastru are un corp astral, care nu actioneaza numai in locul unde traieste, ci intervine  in evolutia ulterioara, impunand o lege. Astfel de lege valabila pentru viitor se numeste Dharma  iar Dharma-kaya  este un corp  de acest fel.  Regasim frecvent acesti termeni de intelepciune orientala; aceasta este explicatia care le-a fost data intotdeauna.
Deci, termenul de  "om" corespunde unui anumit grad de evolutie. Am vazut ca Spiritele personalitatii devenisera "oameni" pe vechiul Saturn si chiar Tronurile au trebuit sa parcurga acest stadiu. 
Am vazut ca  omul  se dezvolta, ca el  trebuie sa ajunga la niveluri superioare ; am vazut primele etape ale acestei ascensiuni realizate de catre Ingeri  si  Arhangheli, aceste entitati care au putut da ceva ca jertfa.    Inceputul acestei jertfe in forma sa cea mai elevata l-am intalnit la Tronuri.   Vedem primele licariri ale unei activitati creatoare la cei care au fost mari conducatori de popoare si  neamuri, cei care au stiut sa-si  transforme trupurile astfel ca au putut sa  faca sa radieze ceva din ele.  Asa cum Tronurile au dat din  propria lor substanta, dar in mai mica masura  Nirmana-kaya au dat propriile lor invelisuri unor individualitati mai recente , care fara acest aport nu ar fi  putut  sa atinga  punctul dorit in dezvoltarea lor.
Orice fiinta  se inalta de la rangul de faptura la cel de creator.    Arhaii au devenit "oameni" pe vechiul Saturn, Arhanghelii pe  vechiul soare, Ingerii pe vechea Luna;  noi am devenit "oameni"  pe Pamant  si asa vor merge mai departe lucrurile.  Vor fi intotdeuna fiinte care vor deveni "oameni"  
  - Dar acest lucru va continua la nesfarsit ?   Va exista mereu o  succesiune de  cicluri, Soarele, de exemplu,  reproducand ceea ce exista pe Saturn, doar ca apare aici un nou grup de entitati.     Spiritele focului, care iau locul  Spiritelor personalitatii ?
Fiintele, la inceput fapturi  neputincioase, se vor dezvolta mereu, pana la stadiul cand vor putea sa  se jertfeasca ?
                                        -  Nu, in nici un caz.
Se pune intr-adevar o problema foarte importanta :   starea omeneasca pe care au atins-o Arheii pe Saturn, Arhanghelii  pe Soare si Ingerii pe Luna este comparabila cu a noastra de pe Pamant ?
Daca analizam, de exemplu, natura Ingerilor, nu vedem in  ea altceva decat imaginea a ceea ce vom fi pe Jupiter ?
Pe Venus vom  avea  natura  Arhanghelilor ?
Este intr-adevar cazul sa ne gandim asa :   ne aflam pe Pamant, vom atinge stadii superioare, ne vom inalta pe scara  Ierarhiilor, dar fiinte la fel cu cele ce vom putea deveni exista deja, iar starea noastra de acum a fost mai inainte cea a  altor Entitati ?
Este intr-adevar asa ?
Aceasta este marea intrebare pe care trebuie sa si-o puna fiecare, daca  a urmarit cu atentie aceste conferinte.
             Daca ar fi vorba numai de  " umanizare " care se repeta fara incetare, daca am fi la fel cu Spiritele personalitatii de pe Saturn,  cu Arhanghelii de pe Soare, Ingerii de pe Luna aceasta ar putea avea importanta pentru noi, dar  pentru  Zeii supremi  nu ar insemna decat o multiplicare a creatiei lor ;   nu  s-ar inregistra pentru ei niciun  progres   deosebit.
Ne putem deci intreba daca nu cumva   oamenii,  tocmai pentru  ca au  devenit oameni pe Pamant, nu vor evolua intr-atat  incat sa poata sa faca ceva ce nu pot face  nici Ingerii, nici Arhanghelii, nici Spiritele personalitatii.
  Creatia a obtinut  ceva nou  pentru ca, pe langa Arhangheli si Ingeri, a realizat si fapturi omenesti ?      A progresat  prin asta ?
  -  Deoarece a coborat mai jos, omul nu poate oare  spera sa se inalte mai sus ?
  - Care este rolul omului in Cosmos ?
  - Care sunt  raporturile sale cu Ierarhiile  superioare ?
  - Ce loc  va ajunge sa ocupe in seria  de trepte  ierarhice ?                                       continuam  in art 49 cand vom  afla  si despre actiunea
                                                                               lui CHRISTOS  pe  Pamant,


                                                                                                              domnita

Postări populare de pe acest blog