@ 45 continuare din art. 44 : Omul macrocosmic/ Karma planetelor/Karma popoarelor,.. din Conferintele lui R.Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.ro INFORMATII SPIRITUALE


45., continuare din art. 44
       ,... despre Omul macrocosmic/ Karma planetelor
             Karma  popoarelor,..
             din Conferintele lui R.Steiner

            ",... ceea ce omul a transformat deja il insoteste in veci,
                             in timp ce  cele care in interiorul sau nu sunt inca in puterea Eului, se desprind  de el  ca un fel  de coaja astrala, dupa ce omul a trecut prin faza de Kamaloca, si se destrama in lumea astrala, unde produc o perturbare importanta, daca corpul astral a fost plin de sentimente rele , de pasiune.  Deci,  se poate spune ca dezvoltarea omului duce la faptul ca el lasa din ce in ce mai putine resturi in lumea astrala. Ceea ce a fost transformat ramane in Eul sau pe veci; va reveni cu el in noua sa intrupare ,.." Rudolf  Steiner
                         
                       Dupa o expunere ca cea din conferinta anterioara este normal sa apara o multime de intrebari, iar in privinta marilor adevaruri care se refera la Cosmos unele detalii pot sa ramana de neinteles. Am insistat deja asupra faptului ca aceasta expunere nu se bazeaza pe date speculative sau schematice, ci pe fapte reale consemnate in Cronica Akasha. De aceea aceste fapte nu pot fi reunite decat ulterior intr-un sistem coerent.  Vom raspunde totusi la una din intrebarile pe care unii dintre voi ar fi putut sa si le puna :CE SE INTAMPLA CU PLANETELE CARE SI-AU  TERMINAT  EVOLUTIA ?
In ultima noastra conferinta am urmarit evolutia planetei pana cand ea a devenit autonoma, vizibila.  Dar acum s-ar putea spune :   planetele pe care le vedem astazi pe cer nu au aparut inainte de epoca descrisa, totusi ele nu sunt acum in formare.    Asa este.
Sa presupunem ca dorim sa urmarim geneza unei planete, nu asa cum a avut loc in cazul vechiului Saturn - care atunci era singurul care exista - ,  ci ca atunci cand se forma Pamantul, iar fazele de Saturn, Soare si Luna se terminasera. S-a produs la inceput un fel de repetare a vechiului Saturn, adica s-a format un imens glob de foc sau de caldura in care se regasesc conditiile caracteristice pentru vechiul Saturn.  A venit apoi faza cand, sub influenta  regiunii zodiacale numita Leu, o parte a acestui imens glob de foc in rotatie s-a  desprins si a devenit astrul pe care il numim acum Saturn si care prin aceasta si-a finalizat evolutia. Asa s-a nascut  aceasta planeta.   Totusi nu trebuie sa ne inchipuim ca in acel moment oprirea determinata de Leu l-a imobilizat complet pe Saturn. Miscarile care aveau loc inainte au fost intr-adevar oprite. Saturn a devenit o fiinta in care s-a interiorizat, s-a adunat tot ceea ce era inainte raspandit in afara, si toate acestea s-au produs sub influenta semnului Leului. Dar marele glob cosmic din care s-a desprins Saturn s-a comprimat apoi si nu mai exista acum decat sub forma unei mici sfere. Deoarece toata aceasta formatiune s-a concentrat, s-a redus, Saturn cel de astazi continua sa urmeze miscarea care i-a fost imprimata la origine, dupa ce, sub influenta Leului, activitatea lui interioara a fost oprita. La inceputuri fusese necesar un impuls deosebit ca sa-l puna in miscare, caci el trebuie sa se miste in sanul sferei universale, intr-un fel sa inoate in ea. Dar cand aceasta sfera mare s-a despartit de el, miscarea s-a continuat de la sine, urmand primul elan imprimat, cu toate ca impulsul interior a incetat. Ea se continua inca in rotatia lui Saturn.
Acelasi lucru este valabil si pentru Jupiter. Cand a inceput sa se formeze Pamantul, s-a petrecut ceea ce am descris acum, apoi a  intervenit o diferentiere in globul cel mare, care s-a redus, s-a concentrat.  Sub actiunea semnului Scorpionului,  "bulele" au fost ucise. Dupa ce Jupiter a fost, ca sa zicem asa,  omorat in calitate de mare fiinta vie, a inceput o viata independenta pentru entitatile care traiau pe el, si cand intregul glob s-a redus, el a continuat sa urmeze miscarea imprimata de un impuls devenit interior.  Ce observam noi acum ca miscari ale lui Saturn, Jupiter, s.a.m.d sunt de fapt consecinte, efecte care nu au aparut decat dupa ce s-a terminat procesul de formare pe care l-am descris in conferinta precedenta.     O alta problema s-a ivit atunci cand am spus ca cea de a doua planeta care s-a desprins era actualul Jupiter, cel de al treilea Marte, pe cand mai inainte vorbisem de succesiunea in timp a fazelor de Saturn, Soare si Luna. De fapt, planetele actuale repeta intr-un fel vechile etape in  decursul celei de a patra faze, cea a Pamantului.  In epoca cand s-a format Saturn, el era singurul care exista. Cand a aparut vechiul Soare, conditiile de pe acest corp ceresc erau de asa natura incat trebuia cu adevarat sa-l  numim Soare. Dar aceste doua intrupari planetare, ajunse la deplina implinire, n-au lasat urme.
 Cu Pamantul  este cu totul altceva.
Faza de Saturn, apoi cea solara, se repeta, dar interiorizarea se continua si Jupiter persista ca un reziduu al repetitiei vechiului Soare.  Acelasi lucru s-a  intamplat cu planeta Marte;  aceasta este ceea ce a ramas dupa repetarea vechii Luni.  Trebuie sa consideram planetele actuale, pe care le vedem acum pe cer, ca formate in cursul celei de a patra etape de evolutie, cea a Pamantului.(Bineinteles ca nu putem vorbi in mod amanuntit  de intregul univers, acum )    Ati mai remarcat ceva :  vorbind despre Saturn, am spus ca era un glob de foc cu o miscare de  rotatie, un fel de ou de caldura . Ni-l putem reprezenta chiar asa. Cand acest glob  a inceput sa se invarta, s-a format incetul cu incetul un fel de centura care nu inconjura tot oul, ci era ca o  banda lata. In aceasta centura s-au adunat diferitele corpuri care se formasera in jur. Aceasta  formatiune care incercuia planeta era rezultatul unei legi cosmice foarte generale. Dupa aceasta lege totul se aduna in  lungul unui fel de ecuator de centura; ea se manifesta in Cosmos pe toata intinderea pe care o putem vedea prin observatie  astronomica, caci datorita ei exista  Calea Laptelui.  Daca vedeti in spatiul ceresc aceasta Cale Lactee ca o imensa esarfa presarata ici-colo cu stele, aceasta se intampla deoarece atunci cand exista rotatie totul se aduna intr-un fel de centura. De aceea  sistemul nostru  cosmic nu are de fapt forma sferica care i se atribuie, ci forma unei lentile a carei centura s-a format la  ecuator. Corpurile menite sa devina astri de sine statatori se insira in lungul  unei  centuri de acest fel.


                                                              ,... continuam la pct. 46

                                                                                         domnita

Postări populare de pe acest blog