@44. ,... despre Originea Planetelor, continuare din art 43; din Conferintele lui R.Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.roinformatii spirituale


44. continuare ,..despre Originea Planetelor
                    din Conferintele lui R.Steiner


      ,... pe cand  Saturn era inzestrat cu mobilitate interna, cu voieciune, pana in clipa cand miscarea lui a fost oprita de Leu, Jupiter este inzestrat cu vitalitate interna.  Bulele ovoide care se invartesc pe vechiul Soare sunt deci fiinte vii de mari dimensiuni. Dar ele nu mai apar in regiunea Leului, ci in cea care poarta numele de Vultur. Din acea parte a cerului vine impulsul spre globul solar, spre acea fiinta traitoare in spatiul cosmic. Dupa ce o astfel de bula vie a facut  inconjurul soarelui, ea revine in regiunea Vulturului, dar atunci se intampla altceva. Sub aceeasi influenta care a  adus-o la  viata, ea moare, este ucisa. Una dupa alta, toate bulele sunt ucise, si cand altele noi nu se mai nasc se termina si viata Soarelui. Deci, aceasta viata consta in aparitia bulelor pe care un impuls venind din spatiu le omoara acolo unde se adunasera in cele din urma. Aceasta lovitura de moarte venita din spatiul  universal , pe care a primit-o Soarele, a fost resimtita ca fiind  datorata  Scorpionului. De aceea  aceasta refiune a fost numita Vultur, pentru ca dadea viata materiei neinsufletite, dar si Scorpion, pentru ca  din ea emana forte ale mortii.
Se poate spune ca in regiunea Leului se afla forte zodiacale care au fixat, au imobilizat, primele elemente ale vietii fizice omenesti, iar din regiunea  Scorpionului provin  acele forte care pot ucide viata.   Vom vedea mai departe ce raport este intre situatia de atunci si cea de acum.
              Un val des,  o Maya deasa acopera conditiile care domneau la inceputuri.
Acum, dupa ce  am inteles sensul acestor denumiri si ansamblul  procesului cosmic, nu mai avem  nevoie  sa ne pierdem  in amanunte.   Totusi trebuie sa revenim la o problema : ce este SATURN ?
 - Este un glob de caldura.   
  Gresiti total daca privind acest astru il comparati cu altele, ca de exemplu MARTE sau JUPITER. 
Ceea ce  vedeti in cer nu este decat  un spatiu cald si puteti sa-l vedeti pentru ca va  apare printr-un spatiu  luminat.
Cum arata un obiect lipsit de lumina vazut printr-un spatiu  luminat ? -  Are o nuanta  albastra.
Va puteti  da seama  de asta privind  flacara unei lumanari. Ea este albastruie in centru si e inconjurata de un  fel  de aureola  luminoasa.   Intunericul vazut dincolo de lumina pare intotdeauna albastru. 
 Stiu  ca ceea ce  va spun  risca sa fie  considerat o  absurditate  din punctul de vedere al opticii actuale, totusi acesta este adevarul.
Fizicienii de astazi  nu stiu  de ce  tot spatiul  ceresc  pare albastru.
  - El pare  astfel pentru ca  in realitate este intunecat, negru, dar il vedem  dincolo de un spatiu luminat. Tot ce este intunecos, vazut printr-un  spatiu  luminat, pare albastru. De aici si aspectul  albastrui al lui Saturn.
Ajungem acum la MARTE, pe care putem sa-l explicam in acelasi fel.
Ar trebui  sa ni-l  reprezentam ca pe un mare glob gazos, care s-a  condensat prin racire pana la consistenta  unui lichid. Din mediul apos  foarte  fluid se detaseaza intr-un punct o bula lichida condensata  si toate  cate mai  apar apoi ajung sa se  opreasca , dar in timp ce pe Saturn miscarea de rotatie este oprita de Leu si pe Jupiter( sau Soare)  moartea este  produsa de Scorpion , bulele de apa de pe Marte se opresc si ele, cu toate ca aici lucrurile  se petrec  putin mai altfel.
Actualul MARTE este o repetare a vechii LUNI. Orbita lui delimiteaza spatiul  ocupat odinioara de ea
Este partea de Luna care a  ramas vie ; este  polul opus al Lunii noastre, care nu este decat zgura.
Ceea ce a ramas viu se mentine in actualul MARTE.  Aceasta  corespunde celei de a treia stari de evolutie a sistemului nostru planetar,  cea a vechii Luni. Este, deci, in esenta un corp  lichid.  Or, tocmai pe aceasta Luna veche -  sau daca vreti Marte vechi -  omului  i s-a adaugat un corp astral, adica prima forma de constiinta.   Corpul omului era alcatuit  atunci din  substanta lichida a lui Marte -  sau a Lunii vechi.  Asa cum pe Pamant el  este   facut  din substanta  terestra, pe vechea Luna era alcatuit din foc, aer si apa.  Din acest motiv ar fi putut  fi considerat ca un om  acvatic, ceea ce  devenise de fapt prin adaugarea corpului astral.  Nu era inca o individualitate umana, un Eu, ci  doar o fiinta  inzestrata cu astralitate, datorita unui impuls primit dintr-o  anumita parte a Zodiacului. Acest impuls a facut sa oscileze miscarea sa de rotatie si l-a facut sa revina in  punctul de unde plecase. El venea  din regiunea  numita  Varsatorul de apa.  Varsatorului ii datoreaza omul faptul ca  pe vechea Luna - sau  vechiul  Marte -   a primit constiinta.
Ajungem acum la Pamant, a patra stare a evolutiei cosmice. La  inceput se repeta primele trei stari ; se  formeaza  un Saturn, apoi un Soare, care da  nastere  lui Jupiter, apoi o Luna, care da nastere lui Marte. In  sfarsit, apare Pamantul, din care se separa Soarele si partea care constituie Luna actuala.
Stiti ca omul  a primit primul germen al Eului in epoca lemuriana, cand Luna  s-a despartit de Pamant,  aceasta nu s-a  putut realiza decat datorita unui  nou  impuls  venind din exterior, care a determinat o  miscare de rotatie; dupa ce a avut loc o prima rotatie, cel care a primit impulsul respectiv a fost destul de matur ca sa absoarba un Eu in prima sa forma. Toate acestea s-au petrecut in era  lemuriana si sub semnul numit astazi al Taurului.      In epoca in care au fost alese aceste nume, lucrurile acestea mai erau inca simtite foarte clar, foarte concret. Este mai ales cazul Misterelor egiptene  si caldeene, iar  semnificatia reala a  acestor denumiri nu mai este cunoscuta decat in scolile de initiere adevarate.
          Primul germen  al Eului se exprima prin cuvant, prin sunetul vorbit.
          Formarea vocii se afla intr-un raport cu totul deosebit - asupra caruia nu insistam aici, dar pe care il  cunosc toti ocultistii -  cu fenomenul reproducerii, ceea ce  se poate deduce din faptul ca la baieti  vocea se schimba la pubertate. Exista un raport  ascuns. Dar tot ce tine de aceste facultati, de aceste procese, era considerat odinioara ca este pentru om natura sa de  Taur. De aici vine denumirea acestui semn zodiacal, care are pentru Pamant aceeasi importanta ca Leul pentru Saturn, Scorpionul pentru  vechiul Soare, Varsatorul pentru vechea Luna.
           Epoca egipteana a fost a celei de a treia civilizatii de dupa Atlantida, prima fiind cea a Indiei antice, iar a doua cea a Persiei stravechi.   Or, asa cum  am aratat de multe ori, exista corespondente intre aceste civilizatii post Atlantida si marile faze ale evolutiei terestre.  Era lemuriana a fost a treia dintre aceste faze. De asemenea, doctrina secreta a egiptenilor era in esenta reflectarea spirituala a evenimentelor care avusesera loc in  decursul acelei ere.  Preotii Misterelor egiptene stiau  mai bine ca oricine ce se petrecuse atunci, caci aceste  lucruri se reflectau in civilizatia cu  totul deosebita a Egiptului, de unde legaturile acestei civilizatii cu  semnul Taurului, in general cultul Taurului.
Vedeti ca  nu este usor sa cunoastem faptele care s-au  desfasurat cu adevarat  cand  s-au format marile CORPURI CERESTI. Am vazut  totusi ca nu  poate fi vorba de un  proces mecanic, asa cum presupune teoria lui Kant si Laplace, ci de o creatie vie, datorita  IERARHIILOR  SPIRITUALE, a ceea ce vedem astazi sub forma de astri ca SATURN,  JUPITER si MARTE.                                         ,...  sunt de interes aceste informatii ????                                                                                    domnita


 

Postări populare de pe acest blog