@43.,... despre Originea PLANETELOR , ...locuinta a Entitatilor, ..din Conferintele lui R.Steiner 17.04.1909

http://mihaiiasiromania.blogspot.roinformatii spirituale


43. Planetele, locuinta a Entitatilor spirituale
                     ,..din Conferintele lui R.Steiner


    Acest capitol pe care il vom aborda referitor la Entitatile Superioare si la raporturile lor cu Universul poate sa para foarte tulburatoare pentru omul modern, ale carui cunostinte privind lumea si conditiile existentei terestre se bazeaza pe lucrari de popularizare a stiintei, caci astazi vom vorbi despre lucruri asupra carora savantii nostri nu au nici cea mai mica idee. Dar reciproca nu este valabila, cel care este preocupat de ocultism poate sa inteleaga perfect, din punctul sau de vedere, faptele stabilite de stiinta moderna si nu veti gasi nicio contradictie intre ceea ce s-a spus in aceste conferinte si faptele respective, dar nu este intotdeauna usor sa stabilesti un echilibru intre cele doua puncte de vedere. Totusi, cei dintre dumneavoastra care vor avea rabdarea sa-si continue studiile vor vedea ca pana la urma aceste lucruri alcatuiesc un singur tot.
Precizez ca eu nu am misiunea sa expun, in aceste conferinte, teorii fondate pe speculatii, ci fapte dezvaluite prin clarviziune. In aceste fapte se infatiseaza diferit, in functie de punctul de observatie in care te afli. Un arbore vazut din diverse parti prezinta aspecte diferite, desi nu este decat acelasi arbore. Acelasi lucru se petrece si in domeniul faptelor spirituale, atunci cand lumina cade asupra lor din parti diferite. Desigur,l nu ne-ar fi greu sa cladim, plecand de la cateva concepte abstracte, un  intreg sistem mai mult sau mai putin concret; dar noi pornim din partea de jos si unitatea armonioasa va aparea ca o incoronare a intregului edificiu. Trebuie insa sa analizam intotdeauna in ce sens si cu ce scop a fost spus un lucru.
Cand citim intr-o lucrare de popularizare ca aerul, gazul, ar trebui sa aiba pe Jupiter aceeasi consistenta cu mierea  sau   smoala  si cand spunem ca din punctul de vedere al stiintei spirituale aceasta idee este absurda, ni se poate raspunde :" Nu stiti ca in prezent se poate produce aer cu aceasta  consistenta ?"    Desigur, acest fapt s-a stabilit stiintific, dar nu despre asta este vorba, consideratiile noastre nu urmaresc aceasta linie.
Problema este sa stim daca privim lucrurile in functie de modul lor de a actiona in viata sau daca, dupa sistemul stiintei noastre actuale, le consideram ca pe niste substante moarte.
Este evident ca gheata este apa solidificata ;  dar ce ar spune cel caruia i s-ar sugera  sa foloseasca gheata pentru a pune in miscare roata morii ?   
  Ceea ce ne intereseaza nu este ideea abstracta ca gheata este de fapt apa, important este sa intelegem cum se desfasoara lucrurile in Univers. 
Din acest punct de vedere lucrurile sunt total diferite fata de pozitia pe care ne aflam cand vorbim de metamorfoza pur materiala reprezentata de aceasta condensare. Asa cum roata morii nu poate sa se invarteasca datorita ghetii, tot asa aerul de consistenta mierii nu poate fi respirat.  Acesta ESTE ASPECTUL  CARE INTERESEAZA PENTRU CUNOASTEREA SPIRITUALA.     
 Globurile ceresti nu sunt numai corpuri materiale cu un anumit volum ce se misca in spatiul universal, asa cum le considera mitologia astronomica moderna  ci ,.. stiinta spirituala le studiaza in existenta lor vie,  spirituala, adica in mod  integral. Deci,  in felul acesta vom analiza ceea ce se poate numi geneza fiecaruia dintre ele.
Sa luam mai intai ,ca exemplu, aparitia vechiului Saturn care este punctul de plecare al intregii noastre evolutii.  Saturn egala ca marime intregul nostru sistem solar, dar nu trebuie sa ni-l  inchipuim doar ca pe un  simplu glob material ;  Atunci cand globul vechiului Saturn  s-a transformat in glob solar, in spatiul dimprejurul lui au aparut Entitatile care alcatuiesc Zodiacul. Totusi Zodiacul exista deja in jurul  lui Saturn, dar era mai putin dens decat in perioada urmatoare. Sa ne inchipuim cum actionau in jurul vechiului Saturn TRONURILE, HERUVIMII si SERAFIMII.   Inchipuiti-va ca ati fi pe vechiul Saturn si ca, ridicand mainile, aratati cu degetul partea de cer care este deasupra voastra ;  aceasta cuprinde unele TRONURI, unii HERUVIMI ai SERAFIMII; daca v-ati deplasa mai departe si ati face aceleasi lucruri, ati indica partea de cer in care se afla alte TRONURI, alti HERUVIMI, alti SERAFIMI, caci aceste trei grupuri de entitati formeaza un cerc in jurul vechiului Saturn.  Fiintele din aceste IERARHII nu sunt toate la fel, ci se deosebesc foarte clar unele de altele, ele sunt individualizate, astfel ca cele care se gasesc intr-o parte a cerului se deosebesc de cele din alte parti.  Tinand seama de aceste diferente, fiecarei parti i-a fost atibuita o anumita constelatie. Este semnul distinctiv al acestei portiuni. Am putea spune : in aceasta directie se afla TRONURILE, HERUVIMII, SERAFIMII cunoscuti sub numele de Leu, RAC, GEMENI, etc,.. Acestea sunt  semne indicatoare, ca sa zicem asa, stalpii care marcheaza in ce directie se afla anumite entitati.   CONSTELATIILE in sine nu sunt decat aceasta, dar trebuie sa ne dam seama ca atunci cand vorbim de ZODIAC este vorba inainte de toate de Entitati Spirituale.
TRONURILE au fost  cele care si-au exercitat actiunea in primul rand. Ele si-au revarsat propria substanta calorica incetul cu incetul in masa lui Saturn , ceea ce a dat nastere, de jur imprejurul acestui glob, formatiunilor  pe care le-am numit " oua de caldura", forme ovoide. La inceput exista un fel de foc cosmic neutru, care de fapt  se confunda cu spatiul cosmic.
Deci, am putea spune ca mai inainte exista numai spatiul, care intr-un fel a fost marginit, delimitat de o suprafata prin care s-a instalat substanta calorica a vechiului Saturn. In momentul cand aceasta substanta patrunde in globul lui Saturn, enele Entitati intervin din doua parti.  In interiorul acestui glob  actioneaza Spiritele formei, ale miscarii si ale intelepciunii,  in timp ce  Tronurile, Heruvimii, Serafimii isi exercita actiunea din afara.
Astfel  colaboreaza cele doua feluri de Entitati.
Am aratat  in conferintele anterioare ca exista un foc  interior, psihic, pe care il resimtim  in noi ca o senzatie de multumire, si un foc  care este perceput din afara. Intre acestea doua se afla caldura neutra, care constituie  " ouale  de caldura". Deasupra lor  se intinde caldura psihica, care radiaza din exterior inspre interior, dar infranandu-se. Este ca si cum aceasta caldura psihica radianta ar avea o retinere sa patrunda in caldura neutra inchisa in spatiul lor; in interiorul acestora caldura care poate fi perceputa in mod real este reflectata, astfel ca "oul de caldura" este prima intre doi  curenti de caldura, un curent psihic exterior si un curent interior, singurul perceptibil sub raport fizic pentru simturile noastre.  Atunci, sub actiunea conjugata a acestor doua feluri de caldura, fiecare dintre "ouale de caldura" incepe o miscare de rotatie. El descrie un cerc in jurul lui Saturn, expunandu-se astfel actiunii succesive a diferitelor grupuri de Tronuri,Heruvimi si Serafimi.
Atunci se petrece ceva cu totul deosebit : fiecare dintre aceste  oua  ajunge iarasi in punctul de unde a plecat, la locul unde au fost produse. Se opreste aici, nu poate merge mai departe ( acestea sunt lucrurile  pe care ni le dezvaluie observatia spirituala ). Formarea acestor oua nu dureaza decat un timp. Apoi ea inceteaza si nu se mai reia. Cand toate se opresc, ele cad unul peste altul si ajung sa formeze unul singur. Astfel, dupa un  timp se formeaza un glob, constituit din materia calorica cea mai densa;  poate fi  numit in mod justificat Saturn, deoarece se afla pe orbita actuala a lui Saturn.    Si cum  intr-un anumit fel totul se repeta,  acelasi proces a  avut loc la inceputul evolutiei  terestre.    Planeta Saturn de astazi s-a format ea insasi prin faptul ca a fost oprita intr-un anumit punct, cu toate ca nu exact  in acelasi in care s-a oprit vechiul Saturn, caci a existat un decalaj. Insa procesul de formare a fost acelasi.   Deci, din marele Saturn initial a aparut un glob mic, ca urmare a actiunii concomitente a Entitatilor Cosmice care fac parte din Ierarhii.
Despre locul unde s-au adunat toate ouale pe acel Saturn originar, iata ce spuneau inteleptii de odinioara  :  primul element  al corpului fizic omenesc a aparut pe Saturn, care era facut din caldura iar din aceasta caldura se prefigurau toate organele care s-au dezvoltat mai apoi. Acolo unde s-a  oprit primul  ou care se pusese in miscare s-a format prima schita a acelui organ care, atunci cand se opreste,       imobilizeaza  , face sa se opreasca intregul organism fizic : inima.  
Prima schitare a inimii  a avut  , deci, ca punct de pornire primul  impuls dinamic, dar ea nu a aparut decat atunci cand  miscarea a incetat.  De aceea , inima,  este organul care opreste toate functiile corpului fizic, atunci cand inceteaza sa mai bata.    IN LIMBAJUL  INITIATILOR de altadata se dadea cate un nume special fiecarei parti a trupului omenesc :
Inima  era numita LEU.   Cand  se punea problema in ce parte a Zodiacului a aparut primul element al inimii  omenesti, intelepciunea primordiala ii desemna pe Serafimii, Heruvimii si Tronurile care actionau intr-un loc anume :  in Leu.  Ca si cum  s-ar fi  proiectat pe sine insusi in spatiul universal, omul dadea astfel unei regiuni a Zodiacului numele de Leu, pe care obisnuia sa-l atribuie unei  parti a organismului sau. Corepondentele s-au stabilit in acest fel
La fel s-a intamplat cu toate celelalte parti ale corpului omenesc;  toate au fost formate de catre Zodiac.     Inima s-a schitat in regiunea Leului. Ceea ce se afla in apropierea inimii si are rolul sa o protejeze era numit platosa -; aceasta s-a prefigurat intr-o regiune care o preceda pe cea a inimii, careia i s-a  dat apoi numele unui animal inzestrat de la natura cu o platosa, Racul.  Toate celelalte regiuni ale Zodiacului au fost numite dupa acelasi principiu.              Cum a disparut, cum s-a destramat vechiul Saturn , cum s-a continuat evolutia dupa 
             Pralaya??? -  Dupa disparitia acestei formatiuni a aparut alta si a avut loc o noua evolutie. La inceput s-a produs o repetare a ceea ce se petrecuse pe Saturn. Apoi, dupa ce toata existenta de pe Saturn s-a repetat in acest mod, a inceput noua evolutie, cea pe care o cunoastem sub numele de Vechiul Soare. Acum  nu se mai sacrifica Tronurile, ci alte Entitati Spirituale, cele pe care le numim Dominari  sau  Spirite ale Intelepciunii. Dominarile nu pot da ca ofranda decat un corp eteric mai diafan.  Omul poseda deja germenul corpului fizic ; la acesta Spiritele Intelepciunii au adaugat acum un corp eteric si lucrul acesta se petrece intr-un al doilea spatiu in interiorul primului. 
 Imensa sfera  originara a vechiului Saturn s-a comprimat si ca urmare a devenit mai densa.
Prin aceasta a fost posibil ca in vechiul Soare sa nu fie numai substanta calorica, ci, si o substanta gazoasa, aeriana. De la margine, Dominarile colaborau acum cu entitatile pe care le-am numit mai inainte, iar in interiorul acestei sfere solare nu mai erau decat Spiritele formei si ale miscarii. Toate celelalte actionau din afara. S-au format diversi curenti care se datorau Spiritelor din cercul exterior, din care fac parte acum  Dominarile, ceea ce face ca acesti curenti sa fie ceva mai densi decat cei produsi mai inainte de catre Tronuri. Masa gazoasa se  strange si intre aceste doua feluri de curenti se formeaza un glob vaporos, care se distinge de globul lui Saturn si de fiintele care erau legate de acela prin faptul ca nu este constituit numai din substanta calorica, ci este impregnat de eter. Cu toate ca are densitatea gazului, acest glob solar este plin de viata. Globul intreg traieste, este o fiinta inzestrata cu viata interioara.  Pe cand Saturn era inzestrat cu mobilitate interna, cu vioiciune, pana in clipa cand miscarea lui a fost oprita de Leu, Jupiter (  putem sa-l numim asa, caci planeta Jupiter de astazi constituie o repetare a unei parti a Soarelui care s-a desprins din el) este inzestrat cu vitalitate interna.


                                               continuam  acest art.  la nr 44


                                                                                              domnita 
 

Postări populare de pe acest blog