@41. Principiile din care este alcatuit omul,.. din Conferintele lui R.Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale


41. Principiile din care este alcatuit omul,..
              din Conferintele lui R.Steiner


             ,...ne vom ocupa mai indeaproape  de entitatile care se afla imediat deasupra omului. Vom lua ca punct de plecare chiar omul.  
Intr-adevar, trebuie mai intai sa intelegem bine ceea ce s-a zis de mai multe ori privitor la natura si la dezvoltarea sa, pentru a ne putea imagina fiintele care apartin unor Ierarhii superioare. Stim ca asa cum este si cum evolueaza pe Pamant, omul este alcatuit in esenta din  4 elemente :corp fizic, corp eteric,corp astral si Eul.
Putem reprezenta pe fiecare dintre acestea printr-un cerc, Eul fiind cercul cel mai mic. Stiti cum se realizeaza dezvoltarea omului: in cursul evolutiei sale pe Pamant, el actioneaza prin Eul sau asupra corpului astral In linii generale se poate spune ca in masura in care acest corp astral a fost modelat de Eu pana cand a ajuns sa fie stapanit de el, acest corp devine Manas sau Eu spiritual.   Deci, Manas nu trebuie considerat un element nou care vine sa se alature celorlalte, ci ca un produs, o metamorfoza a corpului astral.  Luati aminte : ceea ce am  spus  nu se refera decat la fiinta omeneasca. Nu trebuie sa generalizam, ci trebuie sa tinem seama ca in Univers fiintele sunt foarte diferite unele de altele. 
Corpul astral transformat in Manas, se include in corpul astral; corpul eteric transformat de catre Eu devine Budhi sau Spirit al vietii. Daca s-a transformat in intregime, el va fi in intregime Budhi. Cat despre corpul fizic, el este menit sa devina Atma sau Om-Spirit atunci cand va atinge perfectiunea la care poate ajunge dupa ce va evolua pe Jupiter,Venus,Vulca
Deci,daca am vrea sa reprezentam schematic omul ajuns la apogeul perfectiunii sale, ar trebui sa-l aratam ca fiind constituit din 7 principii : Atma, Budhi,Manas,Eu,corp astra,corp eteric,corp fizic; aceste 7 principii se intrepatrund si formeaza un tot invizibil.
 Este foarte important  de precizat ca  aceasta schema se potriveste numai in dezvoltarea omului nu si al Ingerilor.      Ingerii si-au dezvoltat  corpul fizic, pe cel eteric si pe cel astral in asa fel incat acestea formeaza un tot, pe cand Eul lor, ca si Manas, Budhi si Atma sunt la ei distincte.   De fapt numai Manas-ul este pe deplin dezvoltat la Ingeri, pe cand celelalte elemente vor ajunge mai tarziu la aceasta. Ei se afla inca in lumea spirituala, planand pe deasupra lumii fizice.      Ingerul nu are ca omul un Eu axat pe un corp fizic.  In stadiul de evolutie in care se afla, el nu-si dezvolta nici Manas-ul pe Pamant. De aceea partea din el care exista pe Pamant nu pare deloc ca ar apartine unei fiinte spirituale.  Omul, asa cum il stim, isi are principiile in sine insusi, la el totul este organizat, centralizat.
In ce priveste  Ingerul , trebuie sa tinem seama de faptul ca in  lumea noastra corpul sau fizic nu este decat o imagine, o oglindire a principiilor spirituale, care nu poate fi vazute decat in lumea spiritului.  Corpul fizic  al unei fapturi ingeresti  se ascunde in apa care curge, serpuieste sau care se evapora, in adierele de vant si in fulgerile care brazdeaza cerul.
Omul isi inchipuie ca un corp trebuie in mod obligatoriu sa fie limitat, ii este greu sa creada vazand ceata sau pacla care se ridica, izvorul care tasneste din pamant, vantul care vuieste, fulgerele care brazdeaza cerul ca acestea sunt manifestari ale Ingerilor si ca dincolo de acest corp fizic - care nu este marginit in spatiu - trebuie vazut un element spiritual.
          Omul  trebuie sa dezvolte toate principiile care sunt reunite in el; de aceea ii vine greu sa creada ca un corp fizic poate sa fie evanescent, fluctuant, fara limite precise. Trebuie sa ne dam seama ca 80 de  Ingeri la un loc  pot sa aiba drept corp fizic o anumita intindere de apa. Nu este nevoie ca acest corp sa aiba un contur precis. El poate sa fie partial intr-un loc si partial in altul, foarte departe de primul. Pe scurt, trebuie sa ne imaginam ca in tot ceea ce ne inconjoara pe Pamant - apa,aerul, focul - se afla corpurile Ierarhiei situale imediat deasupra oamenilor. Cine vrea sa observe Eul  si  Manas-ul Ingerilor, trebuie sa indrepte o privire clarvazatoare inspre lumea astrala.   Ei ne privesc de acolo,  de sus.
In sistemul solar, domeniul care trebuie expolorat pentru a-i intalni se intinde pana la  ORBITA  LUNII.     In ce priveste INGERII totusi lucrurile sunt relativ simple.
                                Clarvazatorii care descopera corpul fizic al unui INGER intr-o oglinda de apa sau in adierea vantului, gaseste acolo si corpul sau eteric si pe cel astral. De aceea aceste 3 elemente sunt reunite (in schema noastra).   Desigur, adierea vantului, scurgerea sau evaporarea  apei nu sunt numai fenomenele materiale observate de ratiunea obisnuita; in apa, aer, foc  traiesc  in  forme multiple  elementul eteric si cel astral al Ingerilor.  Dar daca vrem  sa descoperim natura  sufletului lor, trebuie sa ne indreptam privirea clarvazatoare spre lumea astrala.
                  Situatia este alta la treapta urmatoare, cea a ARHANGHELILOR. La acestia corpul astral nu este legat de cel fizic si de cel eteric. Cele doua elemente inferioare sunt despartite de cele superioare, care se gasesc intr-o lume mai elevata. Deci nu poti avea imaginea completa a unui ARHANGHEL decat cercetand in doua locuri, nu ca in cazul omului la care toate principiile sunt reunite intr-o singura entitate.  La ARHANGHEL elementul spiritual se afla in inaltimi si se reflecta in lumea de jos. Corpul sau fizic si corpul eteric nu se pot uni ca atare decat daca cel fizic este numai aer si foc.
Nu ati putea de exemplu sa simtiti intr-o masa lichida oarecare corpul fizic al unui Arhanghel
; n-ati putea sa-l percepeti decat in vant si in foc  si  ar trebui sa cautati prin clarviziune in lumea spirituala  replica spirituala a acestui foc, a acestui vant, replica care nu este legata direct de corpul fizic si nici macar de corpul eteric al Arhanghelului.
                       Ajungem apoi la entitatile pe care le numim PRINCIPATE, ARCHAI sau SPIRITE ale personalitatii.   La acestia, numai corpul fizic se gaseste in lumea materiala; toate celelalte sunt in lumea spirituala. Dar corpul lor fizic nu poate trai decat in foc.  
Numai in flacari poate fi sesizat corpul fizic al  Principatelor (PRINCIPATELE  ROMANE?)
De fiecare data cand  fulgera, ne putem spune ca se intrevede ceva din corpul acestor spirite, dar trebuie sa te ridici prin clarviziune in lumea spirituala daca vrei sa gasesti echivalentul spiritual, care in acest caz este despartit de corp.  Pentru cei inzestrati cu clarviziune  este relativ usor sa realizeze asta.  Amintiti-va ca Spiritele personalitatii se afla in sfera care se intinde pana la planeta numita MERCUR de astronomi  si  VENUS in  vechile Mistere.      Sa presupunem ca cineva a dobandit capacitatea de a observa ce se intampla in aceasta sfera; el ar putea sa perceapa entitati foarte elevate, Spiritele personalitatii.   Daca isi indreapta privirea clarvazatoare asupra acestor spirite in ansamblu si dupa aceea vede fulgerul tasnind din nori, el va vedea oglindindu-se in el,caci corpul lor se afla acolo.
                                 Entitatile spirituale si mai inalte, al caror domeniu se intinde pana la SOARE, ne preocupa mai putin in momentul de fata.    Sa spunem numai ca organele lor de executie sunt entitatile de pe VENUS si de pe MERCUR, ale caror corpuri fizice se afla in foc  si  in aer.  Mai pe inteles se poate spune asa : entitatile spirituale care traiesc in SOARE au in subordine ca  intermediari spiritele de pe VENUS in flacarile focului si spiritele de pe  MERCUR in vuietul vantului.
     "Dumnezeu a facut ca flacarile sa-i fie slujitori si vanturile mesagerii sai"   psalmul 104.
Trebuie sa recitim  aceste texte din  Cartile sfinte, caci ele sunt inspirate din fapte spirituale si corespund perfect cu cele observate prin clarviziune.
                                   Cele  3  IERARHII care se afla imediat deasupra noastra sunt in contact strans cu propria noastra existenta.
                   Omul este asa cum este pentru ca a primit ceva de la Pamant, elementul solid. 
Acest fapt il deosebeste de toate celelalte fiinte; de aceea in fiinta lui se concentreaza toate elementele care il alcatuiesc.
                    Pe vechea Luna, omul era asemanator cu alte entitati; se transforma mereu, ca apa care ia mereu forme noi. Doar pe Pamant putem zice ca a fost intemnitat in propria sa piele; acum este o fiinta independenta, care este construita dintr-un corp fizic, un corp eteric, un corp astral si un Eu. Aceasta individualizare nu dateaza de prea multa vreme.
In prima perioada a erei Atlantidei, omul nu simtea inca in el prezenta Eului sau, ci doar se pregatea sa-l primeasca in intregime.   Intr-o perioada si mai veche a evolutiei terestre, in era Lemuriana, el era alcatuit numai dintr-un corp fizic, un corp eteric si un corp astral.
Reuniunea cu Eul s-a facut treptat, incepand din era lemuriana, continuandu-se pe toata durata erei Atlantidei.  Existau, deci, in era Lemuriana, oameni care mergeau incolo si incoace pe Pamant, dar nu aveau decat un corp fizic, un corp eteric si un corp astral, ca si INGERII; nu erau fiinte omenesti capabile sa gandeasca, sa se dezvolte in sensul actual al cuvantului.         Atunci s-a petrecut pe Pamant un lucru cu totul deosebit.
                            Oamenii de atunci, din era Lemuriana, care nu aveau decat corp fizic, corp eteric si corp astral nu puteau sa se descuece singuri; nu stiau ce trebuie sa faca pe Pamant. Atunci spre ei au coborat din cer mai intai  locuitori de pe Venus, care avand, am putea spune, un oarecare  raport cu corpul fizic au impregnat si animat corpurile primilor locuitori ai Pamantului. Printre locuitorii Lemuriei circulau fiinte omenesti al caror corp era diferit de al  celorlalti, adica era impregnat, animat, de un spirit de pe VENUS, un Spirit al personalitatii.  Omul  avantajat in acest fel exercita o influenta puternica asupra celor din jurul sau.  Sub aspect exterior acesti lemurieni nu prea se deosebeau de ceilalti, dar prin faptul ca purta in corpul lou un  Spirit al personalitatii ei aveau o actiune intensa de sugestie asupra celor din  jur. Astazi nu exista nimic care sa se poata compara cu respectul, veneratia cu care erau inconjurati si supunerea care rezulta din aceasta.
 Toate migratiile intreprinse pentru a popula diferite parti ale Pamantului au fost conduse de catre astfel de fiinte in care  se incarnasera Spirite ale personalitatii. Nu aveau nevoie de o limba ( care de altfel nu exista inca) , nici de semne; doar prezenta unei asemenea personalitati era de ajuns.  Iar cand aceasta persoana considera ca trebuie sa duca dintr-o regiune in alta multimile de oameni, acestea o urmau orbeste, fara sa stea pe ganduri. Caci nici gandirea nu exista pe atunci. Ea s-a dezvoltat mai tarziu.
                               Unele spirite de pe VENUS, Spirite ale personalitatii, au coborat, deci,in lumea noastra la inceputul erei lemuriene.   Actiunea  celor ce luasera astfel de chip omenesc (asa cum era chipul omenesc de atunci) avea o importanta cu totul deosebita pentru Cosmos in ansamblul sau.  Ei puteau sa conduca popoarele dintr-o tara in alta deaoarece stiau lucruri care pot fi stiute cand  cunosti nu numai Pamantul, ci si tot ce-l inconjoara.


                                                              continuam in art. 42


                                                                                        domnita 
 

Postări populare de pe acest blog