@40. Aspectele spirituale ale sistemului lui Ptolemeu,..din Conferintele lui Rudolf Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.comINFORMATII SPIRITUALE


40. ,.. Aspectele spirituale ale sistemului lui Ptolemeu
                         din Conferintele lui R. Steiner


            ,.....cand este vorba de sistemul lui Copernic si Ptolemeu, trebuie sa vedem ca in  cel de al doilea a ramas urma acelei configuratii a fortelor spirituale si ca in acest caz Pamantul trebuie luat ca punct de pornire.  Va veni o vreme cand acest sistem va fi din nou invatat, caci omul va cunoaste iar lumea spirituala. Sa speram ca atunci oamenii vor fi mai putin fanatici ca acum.  Contemporanii nostri pretind ca inainte de Copernic nu se spuneau decat prostii, ca exista o conceptie puerila asupra Universului. De la Copernic incoace am aflat in sfarsit adevarul. Dupa ei,orice alta conceptie este falsa si in viitorul cel mai indepartat, chiar peste milioane de ani, se va invata mereu conceptia lui Copernic, pentru ca este singura adevarata. Iata cum gandesc si cum vorbesc oamenii de astazi. Trebuie sa nadajduim ca generatiile viitoare vor fi mai tolerante si vor gandi asa. Incepand  cu sec XV- XVI  omenirea a pierdut cunostinta faptului ca exista o lume spirituala, ca in acea lume exista alt mod de a privi lucrurile decat in lumea noastra si ca acolo corpurile ceresti au alta pozitie decat cea pe care o vedem in lumea fizica.  Intelegem aceasta, vor zice oamenii viitorului.  In sec XVI acest mod de a vedea lucrurile era just. Trebuia ca pentru un timp oamenii sa-si desprinda privirile din lumea spirituala. Dar apoi ei si-au amintit de existenta acesteia si au revenit la perspectiva originara, spirituala.
Vedem deci, ca daca sistemul lui Copernic este diferit de cel al lui Ptolemeu, aceasta se datoreaza faptului ca este bazat pe conceptii fizice.   In sistemul lui Ptolemeu persistau unele conceptii spirituale si doar   cu ajutorul acestui sistem ne putem face o idee asupra actiunilor si reactiunilor entitatilor spirituale  in sanul sistemului  nostru solar.    Respectam conditiile fizice, dar in acelasi timp spunem ca  INGERII domnesc pana la Luna, ARHANGHELII pana la Mercur si SPIRITELE  PERSONALITATII pana la Venus.   PUTERILE pana la Soare, VIRTUTILE pana la Marte, etc,..  Este de ajuns sa includem alte linii in schita sistemului fizic si vom obtine limitele acestor sfere in care domnesc IERARHIILE.  Intr-adevar, in ce priveste influentele spirituale, nu Soarele ci Pamantul  se afla in centrul sistemului. De aceea, in toate epocile in care evolutia spirituala era considerata  esentiala, se spunea :" Desigur  Soarele este astrul cel mai sublim, acolo evolueaza entitati mult superioare omului, dar ceea ce conteaza in evolutie este omul care traieste pe Pamant".  Daca Soarele s-a despartit de Pamant, a fost pentru ca omul sa se poata dezvolta asa cum trebuie. Altfel n-ar fi evoluat niciodata cu viteza necesara. Acest lucru a fost posibil numai pentru ca Soarele s-a retras impreuna cu  entitatile care suporta conditii de existenta total diferite. A lasat Pamantul de sine statator, ca sa zicem asa,  pentru ca omul sa se poata lansa in evolutie in maniera sa proprie.
Un sistem cosmic se prezinta intr-un fel sau altul in functie de punctul de vedere, de perspectiva adoptata. Daca ne intrebam care este centrul sistemului solar in raport cu ceea ce pot vedea simturile noastre fizice, trebuie sa recurgem la sistemul lui Copernic. Daca cercetam felul cum se incadreaza in acest sistem solar sferele IERARHIILOR spirituale, in  centru  trebuie plasat Pamantul;  atunci planetele sunt cu totul altceva, adica ele indica limitele domeniilor proprii diferitelor ierarhii spirituale.
Acum puteti face legatura cu usurinta intre ceea ce s-a spus despre repartitia acestor domenii in spatiu si menirea, misiunea fiecarei ierarhii. Entitatile care actioneaza in anturajul imediat al Pamantului, in  spatiul sublunar, sunt INGERII. Din sfera aceasta ei dirijeaza viata fiecarei fiinte omenesti, in trecerea sa dintr-o lume in alta. Dar este  nevoie de ceva mai mult pentru a repartiza populatii intregi pe suprafata Pamantului, dand o misiune fiecarui popor.
Ne putem da seama, chiar prin simpla reflectie, ca la aceasta trebuie sa contribuie spatiul universal.   Caci nu depinde numai de conditiile de pe Pamant, ci si de cele care domnesc in Cosmos, faptul ca un popor are o caracteristica sau alta.   Ganditi-va  ca o rasa are o anumita culoare a pielii, un anumit tip de par.  Aici sunt in joc conditiile cosmice, conditii care depind de spatiul ceresc, adica  de o sfera care se intinde pana la Mercur si care este cea a  ARHANGHELILOR.  Iar cand intreaga omenire, asa cum se dezvolta ea pe Pamant, trebuie sa fie indrumata, condusa, aceasta orientare provine dintr-o sfera si mai vasta, cea  care se intinde pana la Venus.  In sfarsit, atunci cand este vorba de Pamantul insusi, impulsul trebuie sa provina din centrul intregului sistem.
V-am spus ca omenirea noastra se dezvolta strabatand  etapele Saturn, Soare, Luna, Pamant, Jupiter, Venus si Vulcan. 
 Entitatile spirituale care dirijeaza misiunea omenirii dintr-o intrupare planetara in alta sunt PUTERILE sau Spiritele  formei.  Acestor  entitati  le trebuie  un domebiu  anume si acesta nu este altul decat sfera Soarelui.  Soarele era deja un astru deosebit in timpul Lunii vechi. Este si acum deosebit de Pamant si asa va fi si in timpul lui Jupiter. Domeniul sau se intinde dincolo de planete.  Deci, existenta sa trebuie sa fie legata de entitati al caror domeniu il depaseste pe cel al diferitelor planete. Din aceasta cauza Soarele este un astru de exceptie.
                  Vedeti , deci, ca locuinta exterioara a IERARHIILOR nu este atat  pe planeta respectiva cat in sferele a caror limita este determinata de aceste planete ca de niste pietre de hotar. Astfel ca spatiul care se intinde de la  Pamant la Luna este impregnat de activitatea INGERILOR, spatiul de la  Pamant la Mercur este campul de actiune al ARHANGHELILOR si asa mai departe. Este vorba de sfere spatiale si planetele marcheaza hotarele activitatilor spatiale ale entitatilor spirituale.  Astfel, de la om  in sus se inalta o linie continua de perfectionare. Omul este inlantuit de Pamant;  ceea ce este vesnic in el si trece dintr-o incarnare in alta este dirijat de entitati care  nu sunt legate numai de Pamant, ele brazdeaza atmosfera si spatiul care se intinde pana la Luna si dincolo de ea.
                 Fiinta omeneasca a pornit pe calea evolutiei pamantesti din timpuri imemoriale si se afla in situatia unui copil in relatiile cu un adult. Acesta il instrueste pe copil. Acelasi lucru se petrece cu IERARHIILE in Univers.
Omul, tintuit pe Pamant, nu se poate ridica decat treptat spre cunoastere, spre capacitatile de care are nevoie in lumea noastra. El trebuie sa invete totul de la entitatile spirituale. De ce era nevoie pentru a se realiza aceasta ???  A fost nevoie  ca la inceputul existentei terestre, fiinte care nu ar fi fost legate de Pamant sa coboare din sferele superioare. Ceea ce s-a si intamplat.  Entitati care ar fi putut sa traiasca pe deasupra Pamantului au coborat pe Pamant pentru a le  transmite oamenilor lucruri pe care le stiau, pentru ca se aflau la un nivel mai inalt decat omul. A trebuit ca ele sa se  incarneze in trupuri omenesti, dar nu pentru propria lor evolutie, caci ele nu mai aveau nevoie de asa ceva, asa cum adultul bu are nevoie sa spuna alfabetul decat ca sa-i invete pe copii.
Astfel, mergand inapoi spre Atlantida, apoi spre era lemuriana, regasim fiinte care au coborat din lumea care inconjoara Pamantul, careia ele apartin, pentru a deveni Invatatori ai omenirii.  Este vorba despre entitati care fac parte din IERARHII, cele de pa Mercur si Venus
; fiii lui Mercur si lui Venus au devenit Invatatorii din tineretea omenirii, astfel ca in aceasta omenire tanara se gaseau fiinte care nu  erau de fapt decat o aparenta, o Maya pe Pamant. Au existat astfel de fiinte.  Sa ne imaginam  ca, de exemplu, in era lemuriana un om cu o dezvoltare normala pentru vremea sa  ar fi intalnit pe  vreunul dintre acestia. Sub aspect exterior n-ar fi fost prea diferiti unul de altul, dar in cel de al doilea coborase intr-un fel un spirit al carui domeniu se intindea pana la Mercur sau la Venus.  Deci aspectul lui exterior nu era decat Maya, iluzie, desi semana cu ceilalti oameni, era cu totul deosebit; era un fiu al lui Mercur sau  al lui Venus. Aceste lucruri s=au intamplat in realitate in zorii evolutiei omenesti. Fiii lui Mercur si lui Venus coborau pe Pamant, mergeau incolo si incoace printre oameni, cu toate ca firea lor launtrica era cea a  locuitorilor lui Mercur si Venus. Fiii lui Venus erau, asa cum am mai spus, SPIRITELE personalitatii. Cei care coborau pe Pamant pareau ca  nu au decat o personalitate omeneasca, dar prin puterea lor nemarginita ii conduceau pe oameni.  Aceasta era situatia in era lemuriana; fiii lui Venus dirijau intreaga omenire.  Cat despre Mercur, acestia conduceau doar unele parti ale acesteia. Ei erau la fel de puternici ca cei pe care ii numim  SPIRITELE  popoarelor  sau  Neamurilor.
Maya, iluzia, exista nu numai in general in lume, ci si in ceea ce priveste omenirea. Omul pe care il vedem poate avea un aspect conform cu ceea ce este el in realitate, cu ceea ce se afla in sufletul sau, sau acest aspect poate fi numai Maya.  In acest caz el are misiunea unui fiu al  lui Mercur sau al lui Venus. Despre aceasta este vorba cand se spune ca marii conducatori de altadata erau "Maya".  Aceasta a vrut sa spuna H.P.Blavatsky cand facea remarca ca unii  Buddha sunt Maya. Aceste notiuni ne vin direct din Misterele sacre, trebuie numai sa stii sa le  intelegi.  Trebuie sa ne intrebam acum cum se face ca un fiu  al lui Venus poate sa coboare pe Pamant, ca un Bodhisattva poate sa traiasca pe Pamant.  Cele referitoare la natura unui  Bodhisattva, natura unui fiu al  lui Mercur sau al lui Venus, fac parte dintr-un capitol important al  evolutiei terestre in raporturile ei cu Cosmosul.  Vom vorbi despre  acestea in conferintele viitoare.                                                         ....,.. sunt de folos aceste informatii ???


                                                                                                     domnita  

Postări populare de pe acest blog