@39.Sistemul solar in Misterele lui Zoroastru,.. din Conferintele lui Rudolf Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale


39. continuare,..Sistemul solar in Misterele lui Zoroastru,... din Conferintele lui R.Steiner


              ,... am vazut  in art. precedente ca orbita actuala a lui Saturn marcheaza limita pana la care actioneaza Tronurile ;  cea a lui Jupiter pe cea a Dominarilor si cea a lui Marte pe cea a  Virtutilor.
                         Vom vedea acum de actiune au in sistemul nostru solar Puterile sau Spiritele formei. Va voi expune unele notiuni legate de acest subiect, care desi concorda perfect cu realitatea, pot sa para surprinzatoare chiar si acelea dintre voi care sunt deja familiarizati cu stiinta spirituala.
Se invata in scoli ca din Antichitate si pana la Copernic conceptia asupra sistemului solar  era cea numita a lui Ptolemeu . Se credea pe atunci ca Pamantul ocupa centrul acestui sistem iar planetele se invart in jurul lui, asa cum de altfel ni se infatiseaza aparent lucrurile prin vederea fizica. Se spune ca de la Copernic incoace se stie in sfarsit, ceea ce oamenii de altadata ignorau, adica faptul  ca Soarele se afla in centrul sistemului si ca planetele se invart in jurul lui pe orbite circulare sau mai degraba eliptice. Dar pentru a fi cinstit pana la capat, ar trebui, descriind astfel sistemul solar, sa ai onestitatea de a atrage atentia asupra unui lucru. Ar trebui spus : pana la Copernic nu se cunosteau decat unele miscari ceresti, in functie de care se calcula ce ar  putea fi sistemul nostru solar. De fapt Copernic n-a mers in spatiu, ca sa observe daca Soarele se afla intr-un anume punct din interiorul unui cerc sau a unei elipse si daca planetele se invart in jurul lui; el a realizat un calcul care explica mai simplu ceea ce vedem decat calculele mai vechi. Sistemul lui Copernic nu este altceva decat un produs al gandirii.
                           Sa facem pentru moment abstractie de ce credea Ptolemeu. Sa admitem ca Soarele ocupa punctul central si sa calculam pozitia diferitelor planete, apoi sa vedem in ce masura concorda acest calcul cu  experienta. In cazul observatiei pur fizice, aceasta concordanta se realizeaza. Este drept ca apoi s-au alcatuit pe aceasta baza tot soiul de sisteme cosmice, de exemplu cel al lui Kant si Laplace. Dar in urma unor noi descoperiri s-a ajuns la ceva diferit sub aspect stiintific, caci observatia fizica a pus in evidenta existenta a inca doua planete : Uranus si Neptun. 
  N-am vorbit inca de ele; vom  vedea apoi ce semnificatie au acestea pentru sistemul nostru solar.
Aceste doua planete, Uranus si Neptun, nu erau prevazute in calcul. Acceptand sistemul cosmic Kant si Laplace, Uranus si Neptun ar fi trebuit sa se miste in alt mod, una dintre planetele recent descoperite se comporta in mod foarte ciudat. Ar trebui presupus ca axa ei a fost deviata cu 90% dupa desprinderea planetelor ;  caci ea parcurge o orbita total diferita.
Uranus si Neptun difera destul de mult de celelalte planete ale sistemului solar. Vom vedea mai tarziu despre ce este vorba.
Pentru moment  vreau numai sa remarc ca in sistemul lui Copernic este vorba despre un calcul realizat intr-o epoca in care se pierduse cunoasterea raporturilor spirituale, cand nu se mai stia sa se intrevada ce se afla din punct de vedere spiritual la baza oricarui fenomen exterior.    Dar sistemul lui Ptolemeu  nu este  numai un sistem fizic, el se bazeaza si pe observatii spirituale;  in vremea lui se stia ca planetele sunt semne care indica domeniile in care domnesc anumite entitati spirituale.
Este evident ca intregul  nostru sistem solar si planetar trebuie prezentat intr-un mod anume, daca vrem  sa punem in evidenta aceasta corespondenta.

                                  Pamant---------------- Luna========Ingeri
                                                                    Mercur=======Arhangheli
                                                                    Venus========Archai
                                                                     Soare========Puterile
                                                                    Marte========Virtutile
                                                                    Jupiter=======Dominarile
                                                                    Saturn========Tronurile
Vedeti  sistemul solar asa cum era conceput in Misterele lui Zoroastru. Am  putea la fel de bine sa ne inspiram si din  alte Mistere, dar il vom lua pe acesta ca exemplu pentru a  caracteriza raporturile dintre sistemul nostru solar si entitatile spirituale active aici.
                 Sistemul lui Zoroastru lua in considerare altfel de observatii decat cele care se pot face in prezent in cer.  Stiti ca se poate observa o progresie reala sau aparenta- a Soarelui de-a lungul semnelor zodiacale pe o  perioada foarte indelungata.   Se considera - si asa este
-  ca aproximativ din sec VIII i.e.n, Soarele  rasarea primavara in semnul Berbecului; dar in fiecare an punctul acesta vernal se deplaseaza putin, astfel ca intr-o perioada extrem de indelungata el a strabatut in intregime gradele corespunzatoare Berbecului.  Inainte de anul 800 i.e.n, Soarele nu rasarea primavara in semnul Berbecului, ci in cel al Taurului, pe care punctul vernal l-a strabatut in intregime in curs de 2.200 de ani, Cu si mai mult  timp inainte, el rasarea primavara in semnul Gemenilor, pe care de asemenea l-a strabatut in intregime. Daca adunam 800 cu 2.160 ani, vom ajunge in mileniile IV si V inainte  de CHRISTOS. Or aceasta este epoca in care au inflorit Misterele lui Zoroastru, care dateaza din  Antichitatea foarte indepartata. Cand se faceau observatii asupra fenimenelor ceresti, toate calculele erau facute in raport de punctul din  Gemeni, astfel ca pentru a desena Zodiacul din punctul de vedere pe care l-am prezentat ar fi trebuit sa fie plasat in partea de sus a schemei semnul  care corespunde constelatiei Gemeni, apoi imediat mai jos trebuia trasata linia care delimiteaza domeniul Tronurilor, adica orbita lui Saturn.  Urma orbita lui Jupiter, care delimiteaza domeniul Dominarilor sau Spiritelor intelepciunii, si cea a lui Marte care marcheaza limita domeniului Virtutilor sau Spiritele miscarii.   Am vazut ca in acest interval se situeaza campul de bataie unde s-a desfasurat "lupta din ceruri"
Trebuie apoi sa marcam sfera limitata de Soare, cea a Puterilor sau Spiritelor formei.
Ajungem apoi la Venus, care traseaza limita domeniului in care actioneaza Archaii sau Spiritele  personalitatii, la Mercur, care marcheaza limita domeniului Arhanghelilor, si la Luna, a carei orbita limiteaza sfera Ingerilor.  Urmeaza apoi Pamantul.    Deci, trebuie sa va  reprezentati Pamantul ca punct de pornire, centrul in jurul caruia se extind domeniul Lunii, al lui Mercur, al lui Venus si al Soarelui. Probabil ca va  mira felul in care am plasat planetele Mercur si Venus. Va gabditi ca ar fi  trebuit sa-l situez pe Mercur in imediata apropiere a Soarelui si pe Venus dupa el. Dar aceasta nu ar fi exact, pentru ca astronomii au inversat mai tarziu numele acestor  doi astri.  In vechile traditii, ceea ce astazi este numit Mercur era numit Venus si invers. De aceea vechile doctrine nu mai sunt intelese, daca se atribuie ceea ce s-a scris despre Venus sau despre Mercur planetelor care poarta astazi aceste nume. Ceea ce se refera la Mercur priveste de fapt actuala planeta Venus si invers, deoarece aceste domenii au fost inversate ulterior. Cand a fost modificata conceptia sistemului cosmic, cand Pamantul a pierdut  pozitia sa centrala in Univers, nu numai ca s-a modificat perspectiva, dar in acelasi timp Venus a fost  inlocuita cu Mercur.
Dar se alege un moment cand Pamantul,Luna,Mercur si Venus se gasesc de o parte, fata de Soare, iar celelalte planete, Marte, Jupiter si Saturn, de cealalta parte. Asa cum se vede,  Pamantul este insotit de Luna, Mercur, Venus; de partea cealalta a Soarelui Marte, Jupiter si Saturn. Deci este vorba de pur si simplu de unghiul de perspectiva. Acest sistem deosebit este pe deplin conceptibil, dar numai atunci cand se produce aceasta configuratie. Or, aceasta a avut loc intr-adevar in epoca in care Gemenii se gaseau deasupra lui Saturn.
              Prin clarviziune  se putea foarte bine observa atunci raportul dintre Ierarhiile spirituale  si campul lor de actiune si se putea vedea de exemplu, ca sfera INGERILOR se intainde in  jurul Pamantului pana la Luna.
Daca nu luam ca baza sistemul fizic ci aceasta configuratie particulara, cercul INGERILOR se intinde intr-adevar pana la Luna, cel al ARHANGHELILOR pana la Mercur, cel al ARCHAILOR sau Spiritelor personalitatii pana la Venus, cel al Puterilor, Exousiai sau Spirite ale formei pana la Soare, urmeaza cercul Virtutilor sau Dynamis, cel al Dominarilor, in sfarsit cel al  Tronurilor


                                                  ,   continuam la pct. 40


                                                                           domnita 
                                                                    

Postări populare de pe acest blog