@33.Fortele care au actionat pe vechiul Saturn , Arhanghelii si Heruvimii

http://doinitamihaiiasi.blogspot.cominformare si educatie33. despre dezvoltarea spirituala a omului
           din Conferintele lui R. Steiner

      continuare de la punctul  32
           ,.... deci, pe vechiul Saturn exista o intreaga serie de entitati spirituale : Spiritele personalitatii (care au dobandit  si  si-au dezvoltat constiinta Eului), Tronurile (care se afla cu patru grade deasupra acestora si din care emana substanta caldura-foc). Intre acestea, pentru a regla si dirija intreaga viata de pe Saturn, se gasesc, mergand de jos in sus :
Puterie sau Exousiai, Virtutile sau Dynamis, Dominantele sau Domniile sau Kyriotetes.
Asa arata, ca sa zicem asa, populatia vechiului Saturn.     Prin faptul ca acest vechi Saturn a evoluat si a devenit Soare, dupa cum am spus, Entitatile pe care le-am enumerat s-au ridicat si ele la un nivel superior si Arhanghelii au ajuns la starea "omeneasca". Sub aspect exterior, s-ar putea zice fizic, caldura, se condenseaza, rezultand gazul.
 Soarele este un glob  gazos.   Si pe  cand Saturn era un corp intunecat, Soarele incepe sa straluceasca, dar exista o alternanta de zile si nopti solare, ceea ce are mare importanta, caci determina diferente enorme in  ce priveste conditiile de viata.  Daca nu s-ar fi intamplat nimic altceva decat ceea ce am descris in cea de a treia conferinta si am  completat acum, ARHANGHELII  - atunci in stadiu de oameni - s-ar fi raspandit in Univers odata cu razele luminoase ale zilei solare, iar in timpul noptii solare ar fi fost obligati sa  reintegreze Soarele. Procesul de inspiratie si expiratie ar fi  implicat nu numai lumina, ci si fiintele care traiau si actionau in acea lumina. Dar asta nu s-a intamplat.
Sa caracterizam natura Arhanghelilor, intr-un mod simplu : Le placea  grozav sa se raspandeasca, sa planeze in Univers; preferau sa pluteasca, sa se topeasca in spiritualitatea universala, decat sa se concentreze in ei insisi. Reintoarcerea in sine li se parea o revenire la o existenta comprimata, inferioara. Le placea  sa traiasca in eterul luminii. Dar n-ar fi putut niciodata sa se raspandeasca in eterul luminos dincolo de o  anumita limita, daca n-ar fi  primit nici un ajutor. Daca ar fi fost lasati fara sprijin, n-ar fi putut face altceva decat sa revina noaptea spre Soare. Totusi n-au facut asa; au prelungit treptat, putin cate putin  , timpul petrecut  in spatiul  cosmic. Cine le-a venit in ajutor???
Sa ne imaginam un cerc  care reprezinta vechiul Soare si din care Arhanghelii se straduiesc  sa iasa in toate directiile spatiului.  Esenta lor se raspandeste spiritual in Univers. Alte entitati vin din afara in intampinarea lor, sa le ajute.   Asa cum elementul - foc al Tronurilor s-a revarsat spre vechiul Saturn, alte entitati vin acum spre Arhangheli care ies din Soare, entitati superioare chiar Tronurilor, care vor da posibilitatea Arhanghelilor sa ramana in lumea spirituala mai mult decat ar putea sa o faca fara acest ajutor.
Aceste entitati  spirituale superioare care au venit din spatiul spiritual in intampinarea Arhanghelilor sunt HERUVIMII.   Acestia reprezinta un ordin deosebit de elevat, caci ei au puterea, venind din spatiu in calea Arhanghelilor, sa-i primeasca cu bratele deschise.    Asa cum  Pamantul de astazi este inconjurat de atmosfera, vechiul Soare era inconjurat de regnul HERUVIMILOR, binefacatorii Arhanghelilor.  Cand acestia se raspandeau in spatiu, ei contemplau spiritele marete care le veneau in ajutor.
 Sub ce forma ii vedeau ??? 
  Aceasta o poate  sti doar cel caruia clarviziunea ii da posibilitatea sa citeasca in cronica Akasha.
Stramosii nostri care, datorita acestei traditii, cunosteau inca in oarecare masura aceste fapte importante isi reprezentau HERUVIMII sub forma unor stranii animale inaripate : fiecare dintre acestea avea altfel de cap, dar fiecare avea cate o pereche de aripi : era Leul, Vulturul, Taurul si Omul.  Aceasta datorita faptului ca Heruvimii se apropiau de Soare din patru parti, in forme ca cele care au fost reproduse apoi si care ne sunt cunoscute ca referindu-se la ei. De aceea, in scolile primilor initiati din era de dupa Atlantida, HERUVIMII care se apropiasera astfel din cele patru parti de vechiul Soare erau desemnati prin nume care au devenit mai tarziu Taurul, Leul, Vulturul si Omul.
Aceste patru feluri de Heruvimi veneau in intampinarea Arhanghelilor.
         Imaginea pe care o oferea vechiul Soare era aceasta :   in timp ce fiintele omenesti de atunci, Arhanghelii care isi aveau aici salasul, isi raspandeau razele in Univers, patru grupuri de Heruvimi veneau spre ei din cele patru parti ale lumii, ceea ce le dadea posibilitatea Arhanghelilor sa se  mentina in lumea spirituala care inconjura globul solar mai mult timp decat s-ar fi putut fara acest ajutor.  Caci Heruvimii aveau asupra Arhanghelilor o actiune invioratoare, invioratoare sub aspect spiritual, in cel mai inalt grad.   Dar pe masura ce  HERUVIMII se apropiau de Soare, influenta lor incepea sa se faca simtita si in alt mod.    O influenta poate actiona in mai multe feluri :
             Sa  presupunem ca in aceeasi camera se afla doua persoane : una doreste sa se faca foc in camera, alta nu, dar pentru ca trebuie sa ramana in aceeasi camera, ea suporta caldura.  La fel se intampla cu HERUVIMII care veneau din toate partile spatiului universal.  Ei actionau asa cum am mai spus asupra fiintelor din vechiul Soare care evoluase pana la elementul- lumina si puteau sa traiasca in acesta. Dar nu puteau actiona asupra acestui element-lumina decat in timpul zilei solare, cat timp lumina se raspandea in Univers. In timpul noptii solare, cand lumina nu se mai manifesta, HERUVIMII ramaneau totusi in cer. Soarele se intuneca, nu mai era decat caldura si gaz si nu mai  stralucea; in interiorul lui se formau curenti de caldura gazoasa. De jur imprejur erau Heruvimio, care actionau atunci chiar in aceasta masa gazoasa obscura. Cand nu mai puteau sa actioneze in mod normal asupra Arhanghelilor, Heruvimii actionau asupra "fumului", asupra gazului intunecat al globului solar.        Daca in timpul evolutiei vechiului Saturn influenta lor se exercitase asupra caldurii, acum ea se exercita asupra caldurii condensate, adica asupra gazului din vechiul  Soare. Acestei influente trebuie sa-i atribuim faptul ca pe acest glob s-au condensat in ceata solara primele rudimente a ceea ce numim acum  regnul animal.   Asa cum  primul germen  al  regnului omenesc, al corpului fizic omenesc, a aparut pe vechiul Saturn in elementul caldura, primul germen al regnului animal s-a format  in  elementul gaz al vechiului Soare.  Datorita HERUVIMILOR care se reflectau in acest gaz solar s-au schitat primele forme ale regnului animal, formate din fum in miscare.
Astfel HERUVIMII - acest ansamblu de entitati sublime- care inconjurau vechiul Soare ieseau pe de o parte in intampinarea Arhanghelilor cu bratele intinse; pe de alta parte, in decursul noptii solare extrageau din elementul gaz, din ceata solara, primele rudimente fizice ale regnului animal. Din acest motiv acei dintre stramosii nostri care prin  intermediul Misterelor luasera cunostinta de aceste fapte atat de importante ale cosmologiei spirituale au numit " cercul animalelor" sau Zodiac  ansamblul entitatilor care isi exercitau actiunea, din toate partile Cosmosului, asupra vechiului Soare. Aceasta este semnificatia initiala a Zodiacului.
Pe vechiul Saturn a aparut pentru prima oara omenirea, datorita faptului ca prin jertfa TRONURILOR au fost date primele  elemente ale corpului fizic omenesc.
Pe vechiul Soare se schiteaza primele forme ale regnului animal, prin faptul ca HERUVIMII,reflectandu-se in caldura condensata in gaz, fac sa apara in ea forme animale.
La inceput acestea sunt marile imagini solare ale cercului zodiacal. Exista intr-adevar o  legatura stransa intre Zodiac si animalele in curs de formare de pe vechiul Soare.
  Animalele de acum sunt  urmasele acestora, intr-un fel imaginile caricaturale ale formelor primare.
De fapt numele lor n-a fost dat la intamplare odinioara semnelor Zodiacului. N-ar trebui sa se creada ca in Antichitate numele au fost inventate la intamplare, in mod fantezist.
In zilele noastre, cand se descopera o noua stea in seria corpurilor ceresti, ce face  astronomul care a avut norocul sa-i constate prezenta ???  ,.. Deschide dictionarul si cauta in mitologia greaca un nume inca disponibil pe care sa-l atribuie astrului respectiv. Dar in epoca in care numele era considerat expresia lucrului respectiv, epoca in care Misterele  erau inca puternice, niciodata numele nu se dadea in acest fel.
Formele animalelor de astazi, oricat sunt de transformate, de caricaturale, provin din Universul, din Cercul Zodiacal care exista pe atunci, la baza fiind doar patru dintre semnele zodiacale , acestea fiind principalele  reprezentari ale HERUVIMILOR, caci in realitate fiecare dintre aceste forme are, ca sa zicem asa, o suita, insotitori, unul la dreapta si altul la stanga sa.     Inchipuiti-va fiecare dintre formele principale incadrata de altele doua si veti avea, in jurul Soarelui, 12 forte sau Puteri, care intr-un  sens existau deja si pe vremea  vechiului Saturn. Aceste 12  Puteri care apartin regnului HERUVIMILOR au o misiune, un rost in Univers, dupa cum am aratat mai sus.
Ce inseamna numele care se dau semnelor Zodiacului ???
De obicei semnele Zodiacului sunt enumerate astfel :Berbec, Taur,Gemeni, Rac, Leu,Fecioara si Balanta. Ca urmare a unei  modificari ulterioare, Vulturul a trebuit sa ia numele de Scorpion, din motive cu totul aparte. Uemeaza Sagetatorul si Capricornul.  Omul , din motive pe care, le vom afla, se numeste Varsatorul de apa; in sfarsit  sunt Pestii.   Adevarata forma care a dat nastere cercului zodiacal nu mai transpare decat in Taur, Leu si in  oarecare masura in Om, numit Varsatorul de apa din punct de vedere exoteric.
    Astfel entitatile spirituale foarte sus-puse, TRONURILE, au extras la inceput din propria lor substanta focul primordial  al vechiului Saturn. Apoi entitati si mai elevate, Heruvimii, au putut sa primeasca in sine, sa absoarba lumina emanata intr-un fel  din aceasta  substanta infocata, careia i-au transfigurat existenta, au adus-o pe o treapta superioara. Dar de fiecare data cand in Univers se produce o inaltare, trebuie ca in compensatie sa aiba loc si o coborare.
Pentru ca Arhanghelii sa aiba posibilitatea sa-si prelungeasca existenta spirituala in timpul zilei, Heruvimii trebuiau sa-si prelungeasca actiunea in timpul noptii si in caldura condensata in pacla, in fum, in gaz, sa dea nastere unor fiinte situate mai  prejos de oameni, formelor  animale.
Astfel, ne-am facut o idee, plecand de la  intelepciunea originara, despre modul in care au colaborat unele entitati cosmice spirituale pentru a actiona asupra globului nostru si am vazut ca ceea ce ne apare sub  forma exterioara, fizica, isi datoreaza existenta acestor entitati.
Ceea ce numim astazi Zodiac , isi are originea in cercul HERUVIMILOR, care au venit de la marginile spatiului cosmic  sa actioneze asupra vechiului Soare, a carui energie , lumina, imprastia raze in afara
Dobandind aceasta conceptie atat de importanta asupra Zodiacului, vom avea acces la alte notiuni care vor lamuri  din ce in ce mai mult ce legatura exista intre corpurile ceresti si IERARHIILE  SPIRITUALE.


                                                     sunt de folos aceste informatii ???

                                                     o sa continuam expunerile Conferintelor lui R.Steiner pe
                                                         urmatorul blog : http://  domnitamihai.blogspot.com 

                                                                                                         domnita 
 

Postări populare de pe acest blog