@ 31 . Dezvoltarea spirituala a omului (continuare), din Conferintele lui R.Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale31. continuare,Dezvoltarea spirituala a omului
                       din Conferintele lui R.Steiner

                       In corpurile planetare este viata, activitate. In ele se intampla ceva,
afirma Rudolf Steiner, afirmatii facute in baza cercetarilor spirituale prin clarvedere in 13 Aprilie 1909, seara.  Corpurile cosmice nu sunt moarte, ci pline de viata. Daca sunt vii si se manifesta printr-o asemenea activitate, daca toate acestea sunt insufletite de miscari interioare,aceasta se datoreaza faptului ca unele Fiinte spirituale dirijeaza si conduc aceste miscari. Am spus, ca Spiritele personalitatii formasera oua de caldura prin forta gandirii lor. Intr-adevar, dar este usor de inteles ca trebuie sa fi existat la inceput ceva din care aceste oua sa-si extraga substanta. Aceasta substanta nu putea fi  creata de Spiritele personalitatii;t
trebuia sa fie ofranda altor fiinte, care au emanat din ele caldura nediferentiata, insusi focul.
Spiritele personalitatii nu au facut altceva decat ca i-au dat forma. Dar a fost nevoie sa o primeasca din alta parte.  De unde a primit universul saturnian (mai ales Spiritele personalitatii) aceasta substanta calorica, elementul-caldura, focul ?  -Acesta i-a venit de la spirite de esenta superioara, entitati spirituale care au atins stadiul omenesc intr-o epoca atat de indepartata incat pe Saturn ele il depasisera de mult.    Pentru a ne face o idee asupra acestor fiinte devenite atat de sublime incat pot sa produca caldura, focul vechiului Saturn, trebuie sa cunoastem evolutia omeneasca si sa procedam prin comparatie pentru ca intr-o zi si omul va deveni o fiinta divina.             Omul de astazi, asa cum il stim, este alcatuit din cele 4 elemente despre care am vorbit de mai multe ori si care sunt cheia intregii stiinte spirituale. Acestea sunt : corpul fizic, corpul eteric, corpul astral, Eul. Stim, iarasi, cum se dezvolta omul, Eul actionand din interior pentru a  transforma mai intai corpul astral, pentru a-l lua in stapanire cu totul. Atunci cand corpul astral este dominat in totalitate de Eu, el devine un Eu spiritual sau Manas. Acelasi lucru se intampla cu corpul eteric. Atunci cand Eul actioneaza cu intensitate si mai mare, el stapaneste fortele de rezistenta  ale corpului eteric care se transforma atunci in Spirit al vietii sau Budhi.   In sfarsit, atunci cand Eul devine stapanul corpului fizic, cand a invins rezistenta cea mai puternica, cea a corpului fizic,
acesta se transforma in Om-Spirit  sau  Atma. Omul  care si-a transformat in felul acesta corpul fizic, in Atman este de atunci inainte alcatuit din 7 elemente.  In exterior corpul isi pastreaza inca forma fizica, dar in  interior el este in intregime stapanit si patruns de Focul Eului. Este in acelasi timp corp fizic si Atma.
 Corpul eteric este in acelasi timp corp eteric si Spirit al vietii sau Budhi;  
Corpul astral este in acelasi timp corp astral si Eu spiritual sau Manas;
Eul, a devenit stapanul acestui ansamblu.   In acest fel omul se ridica la grade superioare de evolutie, se transforma pe sine, lucreaza la indumnezeirea sa, dupa expresia lui Dionisie Areopagitul. Dar nici atunci dezvoltarea lui nu s-a incheiat.
Chiar cel care ar fi  destul de inaintat pentru a dobandi stapanire completa de sine, adica care si-ar domina in intregime corpul fizic, s-ar afla in fata unor trepte de evolutie si mai inalte. Privirea spirituala se ridica spre inaltimi spirituale, spre fiinte mai presus de om, din ce in ce mai puternice.In ce consta in realitate faptul ca fiintele devin din ce in ce mai puternice ?  Consta in aceea ca dupa ce au simtit nevoia sa ceara ceva Universului s-au dezvoltat destul de mult incat sa fie in masura sa ii dea ceva.   In fond, in aceasta consta sensul si spiritul evolutiei; se trece de la  "a lua"  la   "a da".   Exista o analogie cu viata unei fiinte omenesti de la nastere la moarte : copilul se naste neputincios, trebuie sa primeasca totul de la cei din jurul sau. Pe masura ce creste, el iese treptat din starea aceasta de neputinta si devine la randul sau un ajutor pentru apropiatii sai.  Acelasi lucru se intampla cu marea evolutie a omenirii in Univers.


                                                 continuam  la pct  .  32


                                                                                domnita  
 
 

Postări populare de pe acest blog