@ 30. Dezvoltarea spirituala a omului,.... din Conferintele lui R.Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.roinformatii spirituale30. Dezvoltarea spirituala a omului
                  din Conferintele lui R.Steiner


      In Conferinta anterioara (29)  se arata faptul ca conditiile care domneau pe vechiul Saturn , ne vor deveni mai clare , ca si felul in care unele entitati- la care se refera  acel pasaj atat de profund din Bhagavad Gita - pot fi alternativ eliberate sau intemnitate in materie. Amintiti-va ce s-a spus: daca pe vechiul Saturn Spiritele personalitatii ar fi  re-aspirat in intregime ouale de caldura, fara sa lase nimic sa subziste, Saturn, la sfarsitul evolutiei sale, ar fi fost in intregime adus intr-o stare pur spirituala. Dar acest lucru nu s-a intamplat; Spiritele personalitatii si-au pus pecetea pe vechiul Saturn mai intens decat ar fi trebuit, lasand  acolo ceva din ele insele, care n-a fost re-absorbit: oua de caldura perceptibile din exterior.  Care este forta care actiona in Spiritele personalitatii pe vechiul Saturn ?Nu era nimic altceva decat ceea ce cunoastem astazi la om ca forta a gandirii. Caci pe vechiul Saturn, Spiritele personalitatii nu fac nimic altceva decat sa-si exercite forta de gandire. Ouale de caldura se formeaza pentru ca aceste spirite suscita in ele insele reprezentarea acestor oua. Dar aceasta forta de reprezentare era la ele mult mai puternica decat la omul de astazi. Cand omul isi reprezinta ceva, apare o forma numai in astral; ea nu persista decat acolo. Deci nu i se poate constata existenta. Pe vechiul Saturn, Spiritele personalitatii aveau puteri magice remarcabile. Prin intensitatea gandirii lor au format ouale de caldura de pe Saturn si tot prin puterea lor le-au facut sa subziste in afara lor. Deci, aceasta forta s Spiritelor personalitatii a lasat unele ramasite pe vechiul Saturn, si aceste ramasite au aparut din nou, mereu, la inceput in timpul evolutiei solare. In felul acesta este usor de inteles ca o fiinta care trece prin  stadiul omenesc a putut extrage forme din mediul care o inconjoara, caci acele oua erau de fapt provenite din ceea ce il inconjura pe Saturn; apoi ele au fost prinse de vraja, intemnitate intr-o noua existenta.
Ganditi-va la focul primordial al lui Saturn: acea parte a acestui foc care s-a spiritualizat necontenit, care se intoarce la starea de caldura interioara, caldura sufleteasca, sentiment de multumire, se inalta in lumile superioare. Daca nu ar fi existat decat aceasta, Saturn ar fi disparut in intregime in lumile superioare. Dar ceea ce devine caldura perceptibile, ceea ce se condenseaza in caldura exterioara trebuie sa renasca, sa apara din nou, si intr-adevar raapare pe Soare. Am vazut deja ca pe acest Soare vechi entitatile  pe care le numim Arhangheli sau  Spirite ale focului au trecut prin stadiul uman. Pe de o parte, elementul caldura s-a condensat devenind fum, gaz, ceea ce face ca Soarele sa fie un glob gazos, pe de alta parte, prin inflamarea gazului, lumina straluceste in Univers.  Tocmai  Arhanghelii  sau Spiritele focului sunt cei ce  traiesc in aceasta stralucire a luminii; ei inspira si expira aceasta lumina ducandu-si viata in acest fel. Daca s-ar fi putut calatori in spatiu in acel timp
,s-ar fi vazut de departe Soarele vechi stralucind, iar in el ar fi putut fi perceputi curentii gazosi ca o respiratie a intregului glob solar.
Sa ne reprezentam cat mai bine vechiul Saturn si vechiul Soare. In aceste doua corpuri planetare este viata, activitate. In ele se intampla ceva.
Am vazut ca pe vechiul Saturn au aparut niste forme ovoide, care apoi au disparut, cu exceptia catorva ramasite. Cel care ar fi putut observa aceasta activitate interna si-ar fi zis ca de fapt intregul Saturn era o singura fiinta vie uriasa. El traia, traia prin el insusi si scotea necontenit alte forme din propria sa viata.  Acelasi lucru s-a petrecut, chiar in mai mare masura, cu vechiul Soare. Acesta se prezenta ca un intreg care trece alternativ prin zile si nopti, expirand si inspirand lumina. Toate acestea, daca am fi putut sa le observam
,ar fi dat impresia nu a unor corpuri cosmice moarte, ci a unora pline de viata.

                                   continuam  la  pct  31


                                                             domnita   

Postări populare de pe acest blog