@ 29. continuare de la pct 28.Rolul Spiritelor personalitatii. Din Conferintele lui Rudolf Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale


29.Rolul Spiriteler personalitatii
                din Conferintele lui R.Steiner


         ,... Odata terminata evolutia lui Saturn, Spiritele personalitatii dobandisera constiinta Eului, absorbisera din nou o parte a caldurii inconjuratoare, ajunsesera la o anumita concentrare a Eului lor, iar pe de alta parte dadusera nastere unui regn inferior. Ceea ce paraseau ele acum a fost destramat de catre Tronuri si Saturn a intrat intr-un fel de noapte planetara.
                 ,... Rasare o noua zi si din nou toate se vor trezi intr-un anumit fel, dupa legi pe care vom invata incetul cu incetul sa le cunoastem. Daca toata substanta calorica de pe vechiul Saturn ar fi fost luata inapoi prin inspirateie, daca toata viata de pe Saturn ar fi revenit in lumea spirituala, aceasta desteptare n-ar mai fi avut loc. Tronurile au putut sa destrame pentru un timp ceea ce extrasera din ele insele Spiritele personalitatii sub forma oualor de caldura, dar numai pentru un timp
In vederea unei  noi evolutii, a trebuit ca  aceste oua sa apara din nou, la un nivel inferior al existentei. A aparut deci, urmatoarea  zi planetara , este prima metamorfoza a lui Saturn, starea solara. Dar ce a renascut atunci ?                    Spiritele personalitatii revin de pe vechiul Soare dupa ce planeta a petrecut un timp in stare de somn. Ele au acum constiinta Eului lor si nu mai au nevoie sa treaca prin aceleasi experiente. Dar ouale de caldura care au fost expirate de ele pe Saturn reapar putin cate putin si se diferentiaza de masa generala; ceea ce are drept urmare faptul ca Spiritele personalitatii ajung sa fie " legate "  de ceea ce se trage din ele. Daca ar fi luat totul cu ele in lumea spirituala, nu ar fi fost legate de Soare; obligate sa coboare din nou, pe cand asa au trebuit sa se ingrijeasca de acea parte a fostei lor naturi pe care o parasisera. Aceasta le-a atras cu ea spre o noua existenta planetara.      Era  Karma lui Saturn, Karma Universului, Karma Cosmosului.  Prin faptul ca nu au reabsorbit totul pe vechiul Saturn, Spiritele personalitatii si-au pregatit o Karma care le-a obligat sa revina acolo unde si-au putut regasi propriile fapturi, ca pe o mostenire a vechiului Saturn.  Asa s-a intamplat ceea ce a fost prezentat si in conferinta anterioara: caldura s-a impartit pe de o parte in lumina, iar pe de alta parte in fum.  In  acest Saturn reinviat, in noua planeta, din ouale de caldura a iesit un element gazos -  aerul  sau fumul, nu conteaza ce nume ii dam- si in acelasi timp a aparut lumina si astfel am putea spune ca s-a revenit la o stare superioara a caldurii. In interiorul  vechiului Saturn metamorfozat se afla pe de o parte fumul, gazul, aerul, pe de alta parte lumina.   Daca calatorind prin  spatiu ati fi ajuns la locul unde se gasea vechiul Soare ati fi perceput inca de departe lumina; pentru ca fumul se considera dedesubt. Ati fi vazut, daca nu lumina, cel putin un glob luminos, tot asa cum vechiul Saturn fusese un glob de caldura. La suprafata acestui  glob luminos si chiar in interiorul lui ati fi perceput nu numai caldura ci si vanturi, aer, curenti de gaze deplasandu-se in toate partile. Astfel, globul de caldura s-a  prefacut intr-un glob de lumina. A luat nastere un Soare.  Este numit pe buna dreptate Soare; pentru ca sorii de astazi trec si acum prin  acest proces; in interior sunt alcatuiti din curenti  de gaze, iar pe de alta parte in exterior gazul devine lumina; ei raspandesc lumina in spatiul universal. Lumina  nu apare decat in acest stadiu al metamorfozei in care se gasea Pamantul in acea  perioada.
Spiritele personalitatii devenisera "oameni" in caldura vechiului Saturn; alte spirite puteau face acelasi lucru in lumina pe care o imprastia acum Soarele. Acestea sunt entitatile Ierarhiei spirituale care, pentru noi, este cea a Arhanghelilor.
De fapt, daca cineva inzestrat cu clarvedere s-ar fi apropiat atunci de Soare, n-ar fi vazut numai razele de lumina; in  aceasta  lumina ar fi distins  activitatea Arhanghelilor. Dar acestia au trebuit sa-si mai ia o sarcina pe deasupra:  Spiritele personalitatii nu gasisera decat foc pe vechiul Saturn.
Arhanghelii, care n-au putut sa devina "oameni" decat pe vechiul Soare, au gasit acolo in plus fumul,
gazul. Ce trebuia sa faca ca sa ramana in stransa legatura cu  Soarele, pentru ca acesta sa devina locuinta lor?  Au fost datori sa-si modeleze natura interioara din lumina; si-au facut un suflet de lumina, la care s-a adaugat un corp exterior facut din substanta gazoasa. Asa cum astazi noi avem trup si suflet, acesti Arhangheli - in calitate de oameni pe Soare - aveau o natura interioara in stare sa emita lumina si un  corp exterior, fizic, alcatuit din gaz, din aer.  Pe cand corpul omenesc actual este alcatuit din solid, lichid, aer si foc, cel al Arhanghelilor este facut din aer la exterior si din lumina in interior.    Dar, desigur, exista si elementul foc ;  chiar el era acela care se transforma in lumina si in fum. Natura acestor Arhangheli consta deci din lumina, fum, foc.   Prin lumina ai duceau o viata exterioara;  exalau in spatiul  universal o forta luminoasa.  Prin foc ei cunosteau o viata interioara si simteau o multumire  datorita caldurii.   Traind intr-un corp gazos, ei luau parte la insasi existenta planetei.  Dar aveau posibilitatea sa distinga propriul  lor trup gazos de substanta solara in general ;
astfel se izbeau de ceva situat in exteriorul lor, ceea ce trezea in ei un fel de constiinta de sine.
Dar aceasta constiinta   nu puteau sa se dezvolte in continuare decat daca acesti Arhangheli doreau sa ramana in trupurile lor gazoase, de fum  sau cel putin sa le faca sa dureze in sanul substantei solare. Caci pe Soarele acesta vechi Arhanghelii puteau, alternativ, sa absoarba toata substanta gazoasa din mediul lor inconjurator, pentru ca apoi sa o  restituie substantei solare.  Era un adevarat proces de respiratie. In substanta gazoasa se formau curenti care ar fi putut fi perceputi ca un fel de respiratie. Fazele de calm absolut corespundeau momentelor in care Arhanghelii inspirau toata substanta gazoasa. Apoi ei o expirau, se formau curenti si simultan aparea lumina. Aceasta era alternanta starilor solare.  Arhanghelii aspirau intreaga substanta gazoasa, si atunci era un calm absolut, dae si intuneric, noapte solara. Ei expirau acea substanta si Soarele se umplea de curenti gazosi, dar in acelasi timp, imprastia raze in afara  si era ziua solara. Intregul corp al Soarelui respira expiratia o ziua solara, iluminarea lumii exterioare; inspiratia o noapte solara, intunecarea in intregul univers inconjurator.
Vedeti deci, ce diferenta este intre vechiul Soare si Soarele actual. Acesta straluceste fara inrerupere si intunericul nu apare decat atunci cand un corp opac se interpune, acoperind lumina sa.    Dar vechiul Soare nu era asa; el avea in sine puterea sa fie rand pe rand luminos si intunecat, sa straluceasca pentru ca apoi sa se stinga; in fond acesta era modul sau de respiratie.
Sa ne imaginam acum ce s-a intamplat in exterior, in mod vizibil. Sa avem in vedere situatia de expirare. Lumina se raspandeste si, in schimb, Soarele se umple de fum. Curentii de gaze, fumul, formeaza figuri regulate. La fiecare expiratie, un anumit numar dintre aceste formatiuni se insereaza in substanta solara. Ceea ce mai inainte avea simpla forma de oua s-a transformat in tot felul de figuri regulate. Se ivesc formatiuni extraordinare, alcatuite din aer si fum, inzestrate cu viata si cu o ordine interioara. Daca pot sa ma exprim asa, as zice ca " din oua au aparut puii ".   S-a intamplat ceva ce poate fi intr-adevar comparat cu acest fenomen de densificare. Asa cum iese puiul din ou,  oul  de caldura  s-a desfasurat si  din el au iesit forme gazoase regulate. Aceste forme sunt corpurile cele mai dense ale Arhanghelilor. Acestia populeaza Soarele cu corpuri aeriene, de fum. In felul acesta ei sunt "oameni" pe Soare.
Intalnim aici notiunea spirituala de  "stea fixa", de Soare cosmic, care este Soare prin propria sa forta, care face prin sine insusi sa alterneze ziua cu noaptea. Ca si o respiratie, el face sa apara alternativ claritatea si obscuritatea, caci Soarele era atunci o stea fixa.  Tot ceea ce straluceste  de la sine in spatiul Universului nostru imprastie nu numai lumina, ci si viata mesagerilor spirituali :Arhanghelii.             Ce au produs , deci, Archaii , Arheii  sau  Spiritele personalitatii prin propria lor evolutie ???  Au dat posibilitate Soarelui sa apara. Datorita faptului ca au lasat pe Saturn oua de caldura, Saturn a putut sa devina Soare. Altfel in evolutie nu ar fi existat decat Saturn  si pe Saturn Arheii.  Pe Soare, Arhanghelii au avut posibilitatea sa treaca prin stadiul uman.
 Ei au fost "vestitorii" care au putut spune  Universului :  Principatele, Spiritele personalitatii, ne-au precedat; noi, trimisii lor, marturisim in lumina stralucitoare existenta anterioara a unui Saturn de foc, caldura interioara pura.   Suntem mesagerii, trimisii Arheilor.    Angeloi inseamna mesager, trimis.
  Archai inseamna primordial.
Principi (Incepatori)
Arhanghelii nu erau decat trimisii care faceau cunoscute lumii actiunile realizate de Principate sau Arhei in trecut.   Ei sunt " Ingerii inceputurilor",
                                                                    Arhanghelii care au fost odata oameni, pe vechiul Soare.                                                             continuam la pct. 30


                                                     , sunt de folos aceste informatii ???

                                                                                        domnita
 

Postări populare de pe acest blog