@23,... iata cum s-a facut Evolutia . Rudolf Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale23.,.. iata cum s-a facut Evolutia

                    R. Steiner

       Sa presupunem ca am intra intr-o ceata deasa; nu vedem clar luminile, totul este invaluit intr-un halou estompat. Apoi negura se destrama si diferitele lumini pot fi vazute una cate una, haloul dispare. Ne servim de acest element fizic pentru comparatie, dar intr-adevar asa percepea odinioara privirea clarvazatoare aura lui Jupiter, aura entitatilor spirituale care intr-un anumit stadiu de evolutie apartinea lui Jupiter.  Apoi omenirea a obtinut vederea fizica.  Aura continua sa existe, dar oamenii nu mai puteau sa o vada, in timp ce corpul astrului devenea din ce in ce mai clar pentru ei, elementul spiritual care tinea de acel corp a disparut, in timp ce corpul in sine a devenit vizibil.       Cat despre cunoasterea elementului spiritual care inconjoara astrii, cunostintele privitoare la entitatile care traiesc acolo, acestea s-au pastrat in Misterele sacre.Despre acestea vorbesc toti sfintii Rishi.
Intr-o vreme cand oamenii nu mai aveau decit perceptii fizice, Rishii mai vorbeau inca despre atmosfera spirituala, despre locuitorii corpurilor ceresti raspinditi in spatiu.     Vedeti deci, cum stateau lucrurile pe atunci; in centrele de initiere se vorbea despre entitatile spirituale care se afla imprejurul astrilor. Dar in afara acestora, ochiul fizic dezvoltandu-se tot mai mult, nu se mai vorbea decit despre astrii fizici.
Cand Rishii pronuntau cuvintul "Mercur"( de altfel ei nu-l numeau asa, dar spunem asa pentru a intelege mai usor lucrurile), intelegeau prin aceasta globul fizic? Sigur ca nu;  chiar vechii greci, cand se refereau la Mercur, nu intelegeau prin aceasta planeta materiala, ci intr-adevar ansamblul de fiinte spirituale legate de ea.  Discipolii Magistrilor in templele cunoasterii evocau lumi spirituale, entitati spirituale, atunci cand pronuntau numele Mercur, Venus, Soare, Jupiter, Saturn. Era o intreaga serie de entitati spirituale. In vremea noastra numele acestor globuri nu mai evoca decit elementul cel mai grosier. Esentialul lipseste. Spunand cuvintul 'Luna" inteleptul de altadata facea sa se iveasca imaginea unei vaste sfere spirituale si cand arata punctul ceresc unde sa afla Luna vedea in aceasta treapta cea mai de jos a Ierarhiei spirituale. Dar cel care se indepartase de aceasta conceptie, ca urmare a dezvoltarii perceptiilor senzoriale care erau tot mai ample, nu mai avea in vedere decit astrul fizic si pe acesta il numea Luna. In felul acesta un singur termen denumea doua lucruri care desigur sunt legate intre ele, dar care evoca pentru om reprezentari complet diferite. Acelasi lucru se intampla atunci cand inteleptii din centrele de initiere isi ridicau ochii spre Mercur, Soare,Marte,.
Curentul de orientare spirituala intelegea prin aceste denumiri cu totul altceva decit curentul de orientare materialista.
Aceste doua curente s-au separat din ce in ce mai mult. In cadrul Misterelor,numele care pentru noi acum sunt corpuri ceresti continuau sa desemneze lumi spirituale, trepte succesive ale lumilor spirituale.  In exterior, aceleasi denumiri nu mai desemnau decit globuri materiale. Acelasi lucru se petrece cu aceasta mitologie - si folosesc cu buna stiinta acest cuvint-  care este astronomia actuala. Ea nu mai vede decit sfere alcatuite din materie fizica. O linie dreapta uneste direct ceea ce spuneau vechii locuitori ai Europei in legendele lor asupra zeilor, astrilor,universului cu ceea ce povesteau grecii si romanii in mitologia lor si chiar cu mitologia mai mult sau mai putin obscura a Evului Mediu si cu aceasta mitologie moderna, foarte demna de admiratie, care a fost intemeiata de Copernic, Kepler si Galilei.   Va veni o vreme cand se va vorbi despre aceasta mitologie moderna cam in felul urmator :" Au existat odinioara oameni care au considerat justificat sa situeze un  soare material in centrul unei elipse si sa faca sa se invarta in jurul lui planete care se misca in diferite feluri. Si au faurit astfel un sistem cosmic, asa cum s-a facut si in alte vremuri.Dar astazi sunt toate basme si legende." Da, cu toate ca epoca moderna dispretuieste atat de mult vechile mitologii si nu crede decit in a sa, va veni vremea cand astronomia noastra va fi pusa pe acelasi plan cu celelalte, cand, oricat ni s-ar parea de imposibil acest lucru, se va vorbi despre "mitologia copernicana"
Iata ce ne poate face sa intelegem mai bine cum aceleasi cuvinte au ajuns sa desemneze notiuni diferite.
           Cu toate acestea, intelepciunea primordiala s-a transmis mereu, fara intrerupere.
Dar ce a fost din ce in ce mai putin inteleasa, exoteric, pentru ca a fost interpretata, explicata, intr-un mod din ce in ce mai materialist, pe masura ce viziunea spiritului se stingea.
Pentru ca omenirea sa nu piarda contactul cu aceasta intelepciune antica, atunci cand s-a produs innoirea de la inceputurile erei crestine, a devenit necesar sa i se reaminteasca ca acolo unde ochiul omenesc , fizic nu vede altceva decit materia in spatiu acest spatiu este impregnat de spirit. Si asa s-a facut ca discipolul cel mai apropiat al apostolului Pavel, Dionisie Areopagitul, predica la Atena, in termenii cei mai afirmativi, ca in spatiu cosmic nu se afla numai materie, ca acolo se afla entitati spirituale care au precedat omul in evolutie si ca sufletul afla aceasta cand, prin simtirea sa, se inalta in spatiu universal.    Termenii pe care ii folosea erau diferiti de cei pe care ii utiliza stravechea intelepciune, caci daca el ar fi reluat eceleasi expresii lumea nu ar fi vazut in ele decit sensul lor material.            Rishii vorbeau de Ierarhii spirituale in acelasi sens ca mai tarziu grecii si romanii cand enumerau ca siruri de lumi Luna, Mercur, Jupiter, Saturn,
                        Dionisie Areopagitul avea in vedere exact aceleasi sfere ca si Rishii, dar el insista cu tarie pe faptul ca este vorba de lumi spirituale si recurgea la denumiri : Ingeri, Arhangheli, Arhei,Puteri,Virtuti,Domnii, Tronuri, Heruvimi, Serafimi.
Apoi oamenii au uitat din nou de tot ceea ce stia omenirea odinioara.  Daca s-ar fi inteles raportul care exista intre ceea ce au vazut Rishii si ceea ce vedea Dionisie Areopagitul, s-ar fi stiut, cand se vorbea de Luna pe de o parte si de lumea Ingerilor pe de alta parte, ca se vorbea despre acelasi lucru.
       Cand se vorbea de Mercur pe de o parte si de Arhangheli,.
                ,...   Venus se vorbeste despre Arhei/ cuvintul Soare corespunde lumii Puterilor , si ca raportandu-se la scoala lui Dionisie Areopagitul, Marte corespunde Virtutilor si Jupiter
Domniilor, pe cand Saturn corespunde Tronurilor.
        Dar toate acestea nu se mai stiau, nu era cu putinta sa se mai tie. Deci s-a dezvoltat pe de o parte o stiinta a materiei care a devenit din ce in ce mai materialista si care, pentru a desemna ceea ce este material, a pastrat vechile nume, care altadata aveau o incarcatura spirituala. Pe de alta parte exista o viata spirituala pentru care fiintau Spiritul, Arhanghelii, Ingerii, etc.., dar care a pierdut din vedere legatura dintre aceste entitati spirituale si manifestarile  lor fizice.
          Vedem , deci, ca stravechea intelepciune originara a patruns in scoala intemeiata de sfantul Pavel cu ajutorul lui Dionisie Areopagitul; acum este nevoie sa fie impregnat cu aceasta spiritualitate noul care se creeaza.
Misiunea stiintei spirituale moderne sau antroposofia este tocmai
de a reface legatura dintre fizic si spiritual, intre univers, Pamint si Ierarhii.
Totusi, pentru cei care nu stiu de unde provin cu adevarat reprezentarile pe care le avea asupra lumii exterioare ensibile, 
este imposibil sa recunoasca cealalta latura,fata spirituala a cunoasterii. Aceasta ne frapeaza indeosebi cand abordam scrierile inspirate de intelepciunea straveche; cu toate ca ele nu mai cuprind decit un palid ecou al ei, doar aceasta intelepciune ne da posibilitatea sa le intelegem cu adevarat.
Sa luam, de exemplu, un pasaj din acea cantare divina care este
Bhagavad Gita , in care ni se clarifica in mod profund relatia vietii omenesti cu Ierarhiile:
             " Iti voi explica, omule care cauti adevarul prin ce stari trec alesii atunci cand parasesc Pamintul si trec prin portile mortii, fie ca va trebui sa renasca, fie ca nu.
                Iti voi spune : iata focul si fumul, ziua si noaptea, timpul lunii noi; vezi mijlocul anului cand Soarele ajunge in punctul sau culminant.  Cei care mor sub semnul focului, al zilei, in timpul cand luna este in crestere intra prin portile mortii in Brahma.  Dar cei  care mor sub semnul fumului, al noptii, in timpul cand luna este in scadere, in timpul anului cand soarele coboara cel mai mult pe bolta, aceia, parasind lumea prin poarta mortii, intra doar in sfera Lunii si vor reveni pe pamint"(Bhagavad Gita, cap 8, versetele 21-24)."
              In acest pasaj ni se spune ca EVOLUTIA unei fiinte, reincarnarea sa , variaza in functie de timpul cand s-a produs moartea:  sub semnul luminii, al zilei, al lunii in crestere, in timpul solstitiului de vara  sau  dimpotriva, sub semnul fumului, al noptii, al lunii descrescatoare, al solstitiului de iarna. Acesta este sensul material al acestui text.  Se spune ca cei dintai nu mai sunt nevoiti sa revina pe pamant, pe cand cei din a doua categorie sunt supusi acestei reveniri.
Acest pasaj provoaca mari dificultati celor care cauta sa-l explice din punct e vedere exoteric.
Acest pasaj nu poate fi inteles decit in lumina cunoasterii spirituale datorita careia a fost scris, acea lumina care a stralucit in scolile antice din toate timpurile si care, reintinerita prin crestinism, ne face sa descoperim legatura care uneste notiunile : Luna si Ingerii/ Mercur si Arhanghelii/ Venus si Arheii,etc,..
Vom gasi cheia uor pasaje ca cel citat acum ca exemplu daca le lamurim cu ajutorul acestei lumi spirituala.
Aceasta explicatie, inaccesibila gandirii exoterice, va fi punctul de plecare al conferintelor noastre; dupa ce vom gasi aceasta cheie, ne vom ridica la studiul Ierarhiilor spirituale.


                       ,.. sunt de folos aceste informatii ?


                                                 domnita
 
 

Postări populare de pe acest blog