@22 ,.. Inainte de scufundarea Atlantidei, omul vedea in spatiu Ierarhiile spirituale. din Conferintele lui R.Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominfoematii spirituale

22. Inainte de scufundarea Atlantidei, omul vedea in spatiu 
                                                                    Ierarhiile spirituale
                                                           Rudolf Steiner


          Toate marile cunostinte privind lumile mai presus de cele omenesti si existenta necuprinsa de simturi, asa cum au iesit pentru prima oara din gura Sfintilor Rishi, trebuie sa se regaseasca astazi in ceea ce se poate spune despre Ierarhii si despre proiectarea lor in plan fizic.          Asa cum geometria lui Euclid nu s-a schimbat, cu toate ca astazi este predata si invatata prin alte metode, intelepciunea sfintilor Rishi nu s-a  modificat prin faptul ca noi o predam si o invatam cu ajutorul facultatilor pe care le-a  desteptat in noi impulsul lui Christos. Am putea  considera ca o mare parte din ce avem despre lumile spirituale  le avem din intelepciunea orientala. Dar trebuie sa evitam orice neintelegere in aceasta privinta, si aceste neintelegeri pot aparea usor.  De exemplu, unii  ne-ar putea spune:
 " Ieri vorbeati inca de adevaruri mari, sublime ale invataturii lui Buddha. Spuneati ca el a revelat marile adevaruri privitoare la viata, la suferinta,  aratind ca nasterea inseamna suferinta , despartirea de cei dragi  inseamna suferinta, faptul ca nu primesti ceea ce doresti este suferinta, etc, etc,.. si adaugati : priviti-i pe cei care, incepind din era crestina, au primit cu adevarat impulsul lui Christos. Prin actul intelegerii, constientizarii acestui impuls,  adevarurile predicate de Buddha si-au pierdut din semnificatie, caci intr-un fel s-a  gasit o cale de alinare a acestor suferinte. Buddha spune ca nasterea duce la suferinta, dar cel care il intelege pe Christos raspunde ca noi impartasim cu Christos viata in care intram prin nastere si ca, prin aceasta, suferinta se sterge.
Tot asa, prin puterea mantuitoare a lui Christos nici boala nici moartea nu mai inseamna suferinta.  Si totusi in Evanghelii regasim aceleasi expresii ca si in textele budiste. Si acolo se spune ca boala inseamna suferinta, va viata este suferinta s.a.m.d. Daca toate aceste scrieri religioase cuprind aceleasi lucruri, inseamna ca nu s-a inregistrat nici un progres de la o religie la alta, toate religiile au aceeasi valoare.         Dar s-a vorbit de un progres, ne-ati explicat ca datorita crestinismului vechile invataturi ale budismului  nu mai sunt adevarate "
              Cel care vorbeste astfel se inseala amarnic.
Este adevarat ca s-au spus acestea, in afara de ultima fraza, dar este important sa intelegem cu mare precizie cele ce se refera la un domeniu atat de subtil. Gandirea fanatica
nu va reusi niciodata,.. pentru a intelege in mod exact trebuie sa fii obiectiv.
Cei care se inspira din izvoarele intelepciunii rosicruciene nu va  spune niciodata ca aceasta este in contradictie cu ceea ce cuprind scrierile hinduse sau ca este ceva fals in acestea.
Toti cei care pornesc de la aceste izvoare impartasesc convingerile lui Buddha si ale intelepciunii orientale. Ceea ce i-a fost revelat lui Buddha prin iluminare asupra suferintelor vietii  este absolut adevarat, pana la cele mai mici amanunte. Totul ramine adevarat.
Si tocmai pentru ca este adevarat ca nasterea inseamna suferinta, ca boala este suferinta, etc, asa cum a spus Buddha, impulsul lui Christos este pentru noi un remediu maret si puternic.  El ne alina suferinta, caci este adevarat ca aceasta exista, cit timp un impuls puternic nu a eliberat  lumea. 
                    De ce a intervenit Christos ??? - Pentru ca Buddha a spus  adevarul.
                   Omenirea trebuia sa coboare din inaltimile spirituale unde domnea in puritate intelepciunea  originara.    Ea trebuia sa se indrepte spre independenta in sanul existentei fizice si chiar prin acest fapt viata a devenit suferinta si a aparut boala; de asemenea, a fost nevoie sa fie incorporat in evolutie si marele remediu opus acestor rele inevitabile. Deci nu negam realitatea cand spunem asa :  ceea ce s-a spus despre aceasta realitate este adevarat, dar pe de alta parte ni s-a dat posibilitatea sa facem asa incat lucrurile sa se desfasoare in mod sanatos. In inaltimile existentiale unde trebuie sa cautam aceste fapte, in sferele Ierarhiilor spirituale,  nu se spune ca budismul se opune crestinismului sau  crestinismul budismului.   Acolo Christos ii intinde mina lui Buddha si  Buddha lui Christos.    Dar cine nu vrea sa recunoasca dezvoltarea, progresul facut de omenire nu cunoaste in esenta sa cel mai mare dintre faptele spirituale care au intervenit in evolutia Pamintului,
venirea lui Christos.
Deci, nu trebuie respins nimic din intelepciunea orientala care atat de multa vreme a transmis oamenilor intelepciunea  sfintilor Rishi, intelepciunea primordiala.
Dar, in decursul tuturor acestor perioade, intelegerea acestei invataturi a devenit din ce in ce mai grea pentru multimea celor care nu mai erau in stare sa se ridice pana la sursa SFINTELOR  MISTERE.   In vremurile de dinainte de scufundarea Atlantidei, inainte de Potop, cei mai multi dintre oameni erau inzestrati cu o  clarviziune cetoasa ;    cand isi cufundau privirile in spatiul ceresc vedeau cu totul altceva decit in vremurile de dupa Atlantida cind, cei mai multi dintre ei, pierzand vechea clarviziune, nu mai vedeau decit cu ochii fizici intinderea fizica a cerului.   Inainte de catastrofa Atlantidei, ar fi fost absurd sa vorbesti despre corpurile ceresti asa cum se face astazi.  Ochiul clarvazator percepea in spatiu lumile spirituale.                N-ar fi avut niciun sens,  IN ACEA EPOCA, sa vorbesti despre  Mercur, Neptun, Saturn,... asa cum ne sunt prezentati acum de astronomi. Acestia
 nu pot  decit sa inregistreze ceea ce vad ochii fizici in intinderea cerului.
                         Lucrurile se petreceau altfel in vremurile Atlantidei, cind omenirea era inca inzestrata u clarviziune; ridicand ochii, oamenii nu vedeau astrii luminosi, luminati fizic in spatiu.  Ceea ce se vede astazi prin telescop nu mai este decit aspectul exterior al elementului spiritual care era contemplat odinioara, acolo unde se afla, de exemplu, Jupiter
, acum vedem un glob fizic inconjurat de satelitii sai.  Ce vedea odinioara atlantul clarvazator ??!  Ceea ce percepe ochiul nostru  fizic era vazut tot atit de neclar cum  vedem  noi  acum luminile prin ceata densa a  toamnei.
Vedem in acest caz o licarire inconjurata de un fel de halou colorat. Tot asa,ochiul atlantului nu ar fi vazut pe Jupiter ca astru fizic, ci ar fi perceput ceea ce si astazi este legat de  Jupiter, cu toate ca oamenii nu mai pot vedea aceasta : aura lui Jupiter, adica o grupare de entitati spirituale.   Acest astru nu este decit expresia, manifestarea entitatilor respective.  Privirea spirituala a atlantului ratacea in spatiul universal, unde nu vedea decit ceea ce se afla mai presus de simturi.   Inainte de scufundarea Atlantidei, n-ar fi avut nici un sens sa vorbesti de astrii fizici, ochiul fizic nu se deschisese inca ca acum.  In spatiu ceea ce se putea vedea erau Ierarhiile spirituale.                                                                      continuam la pct. 23


                                                                                              domnita
 

Postări populare de pe acest blog