@20. Fiecare moment al evolutiei se produce o singura data si nu se repeta. R. Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale20. Fiecare moment in evolutie se produce
o singura data si nu se repeta,..
                                   Rudolf Steiner


       Constienta obiectiva a fost rezervata omului pentru aceasta faza de evolutie in care se gaseste astazi. Ierarhiile, Ingerii au strabatut si ei treapta de om, dae cu o alta constienta.Nimic nu se repeta de doua ori. Fiecare moment al evolutiei nu se produce decit o data si nu repeta identic un moment anterior. Astfel ca, pentru ca sa poata aparea constiinta omului terestru, constiinta obiectiva, au trebuit sa se produca toate evenimentele care au condus si au culminat cu formarea Pamintului; a fost nevoie ca omul sa devina ceea ce este. Constiinta obiectiva ar fi fost cu neputinta in stadiul precedent al evolutiei. Cand in fata noastra apare un obiect, el ne apare ca fiind din afara noastra. Dar constienta anterioara a Entitatilor spirituale nu putea face deosebirea intre afara si inauntru, iar cuvinte ca acestea :"ceva vine spre noi" nu ar fi avut nici un sens. Nici Elohimii, si mai ales ei,nu ar fi putut vorbi astfel; ei puteau, de exemplu, spune doar asa : Noi traim si actionam in Univers; noi cream si percepem in Creatie, munca noastra de creatie. Nici un obiect nu sta in fata noastra, nimic nu ne apare in fata. Faptul de a spune "In fata noastra apare un obiect, anumite realitati se exprima in spatiul exterior, in afara noastra, sunt deosebite de noi", ei bine, acesta nu exista nici chiar pentru Elohimi, decit atunci cind evolutia a atins stadiul terestru.  Pe vechea Luna, Elohimii se simteau ca actionand in lumina, care stralucea atunci. Ei nu puteau spune decit asa :"Noi ne simtim in aceasta lumina, simtim cum ne cufundam o datacu ea in acele fiinte care sunt oamenii acelei epoci; noi strabatem spatiul in aceasta lumina. Ei nu puteau spune :"Noi vedem lumina in afara noastra. Acest fapt cu totul nou apartine numai Pamintului"      Si cand gasim in GENEZA aceste cuvinte esentiale si care corespund unui anumit grad de evolutie :"Si Elohimii au spus :Sa fie Lumina !" inseamna ca un factor nou a intervenit in evolutie, pentru ca ei sa nu se mai simta inclusi in lumina, ci aceasta sa le apara reflectata de obiecte, iar lucrurile sa le apara ca fiind din afara lor.
Cel care a scria GENEZA exprima aceasta noua realitate, adaugind :"Si Elohimii au vazut lumina".Nimic nu este de prisos in acest stravechi document , niciun cuvint nu este in plus. Si ar fi foarte bine daca oamenii ar invata de aici, intre altele, sa nu scrie nimic care sa nu aiba un continut substantial, sa nu spuna vorbe goale.  Autorul GENEZEI nu foloseste nici un cuvint inutil, nici o infloritura de stil pentru a descrie  crearea Luminii, El nu lasa pe Elohimi sa spuna, vazind lumina, ca sunt multumiti de ce au facut. Ceea ce era esential, elementul nou care aparuse in mersul evolutiei, il concentreaza in aceste cuvinte :"Elohimii au vazut lumina", la care mai adauga ceva "Ei au vazut ca lumina era buna (frumoasa)". In limba ebraica cuvintul bun / frumos , ambele  au aceeasi semnificatie.
In limba sanscrita, Cuvintul frumos , inseamna ceva de natura spirituala care ia o expresie exterioara. A fi frumos inseamna ca spiritul interior apare in afara.  Si astazi exista cea mai buna parere despre cuvintul "frumusete", intelegandu-se prin aceasta ca o fiinta spirituala pare a se manifesta la suprafata unei forme fizice. Cand spunem despre o statuie de marmura ca este frumoasa ? Cand ea trezeste prin forma sa exterioara iluzia ca este vie, ca spiritul traieste in ea. Spiritul care ia o forma sensibila, iata ce este "frumosul".
Deci,..Elohimii au vazut lumina si  au vazut ca este frumoasa" adica,..Elohimii au devenit constienti ce elementul in care pana atunci se aflau cufundati se prezenta acum ca fiind in afara lor" si in acest fenomen ei simteau ca spiritualul era in spatele a ceea ce se exprima acum in forme exterioare si acest spiritual era cuprins in cuvintul "frumos".     Vom intelege temeinic GENEZA daca nu ne vom margini sa vedem doar fraze ticluite, ci ne vom stradui sa aflam ce secrete se ascund in realitate in aceste cuvinte.
Mai departe, .. am vazut ca stadiul lunar nu a putut sa se constituie decit separindu-se de ceea ce este de natura solara; in timpul evolutiei terestre a fost necesar ca,din nou,elementul solar sa se separe de elementul terestru. Numai prin aceasta sciziune, dualitate se poate realiza o viata constienta.  Dar aceasta separare a elementului terestru mai este legata si de faptul ca elementul lunar si cel solar sa-si manifeste starea, sa-si transforme natura proprie.
       Observati Soarele actual din punct de vedere strict fizic;
       nu veti vedea in el starile pe care, pe Pamint,le numim 
       stare lichida si solida. Cel mult se poate spune ca 
       Soarele atinge doar starea gazoasa. Aceasta este conceptia
       despre Soare in fizica.
Prin atingerea stadiului de evolutie terestru, s-a produs un fel de condensare, de coborare, de la elementul de caldura pana la elementul terestru, solid.  In ce priveste starile elementare mai subtile, eterul de lumina, de sunet si de viata, acestea au impregnat Pamintul venind din afara. Dar in ce priveste elementul solar, care s-a separat de cel terestru, nu putem presupune un proces asemanator.  Mai curind putem spune : exista mai intai prima si cea mai subtila stare elementara, cea care contine si da viata, apoi ceea ce numim eterul de numar  sau de sunet, dupa care eterul de lumina si eterul de caldura si in sfarsit , aerul sau gazul, apa si pamantul  sau solidul.    Acestea sunt cele 7 stari elementare.
        In sfera elementului terestru nu ne putem ridica decit pana la elementul de caldura, in general.
Caldura penetreaza  Pamintul, intregul element terestru, in timp ce despre elementul lumina se poate spune ca Pamintul participa la acesta numai in masura in care si alte Entitati care se afla in jurul Pamintului participa la viata acestuia.
         Lumina radiaza din Soare catre Pamint. Daca am dori sa localizam cele 3 elemente superioare :eterul de lumina, eterul de sunet si eterul de viata ar trebui sa le asociem mai curind cu elementul solar, iar cele 3 elemente inferioare , pamint, apa, aer,  cu elementul terestru.   Cat despre caldura, aceasta este legata atat de elementul solar, cat si de cel terestru.
Ceea ce produce viata este legat, deci, de elementul solar.
         Cititi textul GENEZEI. In prima zi, se spune ca Elohimii au vazut lumina si au vazut ca e frumoasa.
                                In ziua a doua a Creatiei, in cele mai multe traduceri, dupa ce prima zi se terminase, Dumnezeu spune:" Sa fie o tarie, o intaindere in mijlocul apelor si sa se desparta ape de ape... Si a fost asa. Si Dumnezeu a numit intinderea Cer. Si a fost seara si a fost dimineata, ziua a doua"
Expresia utilizata in ziua intai a Creatiei nu mai este utilizata in ziua a doua.   Povestirea GENEZEI este exact asa cum ne putem astepta, pe baza constatarilor stabilite prin Stiinta Spirituala.
Exegetii nu au stiut cum sa rezolve aceasta enigma. Unii au crezut ca daca expresia nu revine pentru a ziua a doua este o omisiune a celui ce a scris Cartea. Dar trebuie sa fie bine stabilit un lucru , si anume ca GENEZA nu are nici un cuvint in plus, nici un cuvint in minus. Autorul GENEZEI nu a uitat nimic. Exista un motiv profund pentru ca in ziua a doua a Creatiei aceasta expresie sa nu mai fie utilizata.  Este inca unul din acele fapte, cum am mai aratat deja, care trebuie sa ne umple de o imensa veneratie pentru acest stravechi document care este GENEZA.
Avem multe de invatat de la acesti antici scriitori care nu aveau nevoie sa presteze nici un juramint pentru a urma cu strictete urmatoarele principii :" Nu adaugati nimic, nu omiteti nimic din ceea ce ati invatat ca este adevarul !"
Ei erau profund convinsi ca fiecare cuvint este sacru si ca nici unul nu este inutil.
Acela care afla prin cercetare spirituala sensul ascuns al lucrarilor si care studiaza apoi Biblia isi spune ca aceasta este o adevarata minune si ca suntem stapiniti de un sentiment de admiratie, sentiment ce trebuie sa patrunda toate inimile, pentru ca sa resimta caracterul sacru AL ACESTUI STRAVECHI SI VENERABIL DOCUMENT  care  este  GENEZA.                           ,..SUNT DE FOLOS ACESTE INFORMATII ?


                                                    domnita   

Postări populare de pe acest blog