@ parte 2 . Misterul Cuvintelor Primordiale , din Conferintele lui Rudolf Steiner

http://mihaiiasiromaniaInformatii Spirituale


Misterul Cuvintelor Primordiale
din Conferintele lui R.Steiner

Daca cineva cauta sa inteleaga prin intermediul Stiintei Spirituale bazele pe care se reazema evolutia lumii si ar patrunde sensul adinc al cuvintelor cu care incepe Geneza, i se va deschide in fata o lume cu totul noua (ceea ce vedem noi astazi), Nici un domeniu privind evolutia lumii nu a fost atit de supceptibil  de a se indeparta de sensul adevarat al Genezei, acela prin care se descrie opera de creatie a celor 7 zile.
Cuvintele :"La inceput, Dumnezeu a facut cerul si Pamantul" pentru omul modern sunt un slab reflex, o umbra a sentimentului viu pe care aceste cuvinte il trezeau in sufletul vechilor evrei.
Cu ajutorul Stiintei Spirituale sa incercam sa resimtim ce invaluia sufletul unui initiat evreu cind il prindeau cuvintele:
 " Beresti bara Elohim et ha-samayin v'et ha-aret"
adica,  " La inceput a facut Dumnezeu Cerul si Pamintul"
       o LUME INTREAGA I SE DESCHIDEA  CIND ACESTE CUVINTE RASUNA IN SUFLETUL SAU.  Ce Lume ???    - O lume pe care o putem compara cu ceea ce se petrece in sufletul unui om cand aude descriindu-i
-se imaginile pe care le percepe un clarvazator cand patrunde cu privirea in lumea spirituala.
Stiinta Spirituala este rezultatul clarviziunii, al perceptiilor vii la care ajunge acela care isi elibereaza gandirea de gandirea legata de organul fizic de perceptie.
Ceea ce numim GENEZA bu incepe prin descrierea unor fapte sensibile, a unor evenimente pe care le-am fi putut vedea cu ochii, asa cum o facem in  lumea fizica, cea exterioara. Atita timp cat vom lega cuvintele " cerul si pamantul" de perceperea vizuala , vom ramane departe de ceea ce evoca cu adevarat prima parte a Genezei. In epoca noastra  nu este deloc posibil sa intelegem aceste lucruri decit cu ajutorul Stiintei spirituale.
Dar, in ce consta particularitatea acestor stravechi cuvinte:
este, ca ele apartin  unei limbi care exercita in sufletele oamenilor o actiune ce nu se poate compara cu a nici unei limbi moderne. Cand in sufletul vechilor evrei  rasuna un sunet al limbii folosite de ei, acestia evocau imagini. La acela care lasa ca in sufletul sausa vibreze ecoul  acestor sunete, se creau intr-o anumita armonie in forme organice tablouri ce se pot compara cu acelea pe care astazi doar un clarvazator le mai poate contempla, cand paseste pragul  de la sensibil la suprasensibil.
Limba ebraica, mai bine-zis limba primelor parti ale Bibliei, a fost un fel de instrument prin care se putea face ca din suflet sa apara reprezentari si imagini, asemanatoare cu acele forme care apar clarvazatorului eliberat de corpul sau si care se cufunda in profunzimile suprasensibile ale existentei.                                  continuam in partea 3

                                               domnita
 

Postări populare de pe acest blog