@ 7. Explicatia Primelor zile ale Creatiei, din Conferintele lui Rudolf Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale


Primele zile ale Creatiei
din Conferintele lui R.Steiner

Cum trebuie sa intelegem realitatea celor descrise in aceasta carte ?     Cea mai buna metoda de a clarifica aceasta intrebare este sa avem un anumit grad de cunoastere, de perceptie clarvazatoare.   Este adevarat ca Biblia ne descrie modul cum sensibilul a iesit din suprasensibil, iar faptele pe care ni le infatiseaza sunt fapte suprasensibile, care se afla insa doar cu o treapta mai sus de faptele sensibile obisnuite; patrundem astfel, intr-un domeniu al clarvederii, care ne dezvaluie opera de creatie a celor 6/7 zile. 
 Din suprasensibil acum totul se petrece  sub o forma eterica-elementara, si numai astfel vom putea gasi sensul pe care il au cuvintele din GENEZA.
sA RECAPITULAM : - Pe vechiul Saturn  totul eraintr-un fel de stare minerala. Primii germeni ai umanitatii compuneau in ansamblu vechiul Saturn. Starea minerala de atunci nu era starea minerala pe care noi o cunoastem astazi, adica sub o forma solida
,ci era o stare de caldura activa, in permanenta miscare, dar supusa legilor care guverneaza mineralul.
                 - Urmeaza apoi vechiul Soare; in sanul vechiului Soare s-a format o stare pe care o putem  numi gazoasa, prin condensarea starii de caldura care existase deja altadata pe vechiul Saturn. In aceasta faza, in afara de elementele de caldura activa si in permanenta miscare, elemente gazoase, aer, care strabateau masa si se organiza in combinatii reglate de anumite legi ii corespunde o spiritualizare a elementului de caldura, care se transforma intr-un element mai subtil de lumina si sub aceasta forma straluceste in spatiul cosmic.   Fiintele care fac parte din evolutia noastra planetara trec in timpul acestei vechi stari solare de la natura minerala la natura vegetala ( dar nu sunt plante cum le vedem noi astazi ).Insa, sa precizam ca aceleasi legi care actioneaza in prezent in sanul lumii vegetale si fac radacina in jos, iar floarea in sus actionau si pe vechiul Soare. Fara indoiala, nu se puteau naste forme materiale de plante, ci trebuie sa ne reprezentam doar ca fortele care imping floarea in sus si radacina in jos, actionau in sanul unor forme aeriene, in permanenta miscare si transformar
Acea activitate care a putut sa se desfasoare atunci in plan fizic nu mai este perceptibila omului de astazi decit daca este inzestrat cu o perceptie clarvazatoare capabila sa patrunda in regiunea  suprasensibila, unde se afla in prezent fiintele spirituale a caror expresie fizica sunt plantele fizice existente
acum. Aceste fiinte -spirituale le putem numi sufletele-grup al plantelor;  exista suflet-grup pentru trandafiri/ exista suflet-grup pentru violete / altul pentru stejari, etc, etc, etc,
Deci, pentru constiinta clarvazatoare, intreaga gama vegetala este sustinuta de un domeniu spiritual  unde traiesc fiinte  reale, sufletele-grup , care sunt una cu ceea ce noi numim specii vegetale. Deci, in faza globului de aer, de caldura si de lumina al vechiului Soare se gaseste esenta domeniului spiritual al  speciilor vegetale de astazi care acopera Pamintul(verdeata/ florile/tufisurile/arborii, etc,..  Omul, el insusi se afla se afla la un stadiu  vegetal. El nu era in masura sa trezeasca in sine, constient, sub forma de reprezentari, tot ce se intampla in jurul sau, nu mai mult decit ar putea s-o faca astazi o planta. Participand la existenta vegetala, corpul sau facea parte din aceste forme de lumina al caror joc neintrerupt insufletea globul solar.
 Pentru ca un element de constiinta sa apara, trebuia sa se produca o separare, o sciziune a elementului solar de elementul terestru actual; conditia necesara pentru aparitia unui act de constienta era aparitia corpului astral care sa penetreze corpul fizic si cel eteric lucru care s-a intamplat in a 3-a  treapta de evolutie terestra, in stadiul planetar numit vechea Luna.
Cand evolutia vechiului Soare s-a terminat si a trecut apoi printr-un fel de noapte cosmica, a suferit o metamorfoza, dupa care a reaparut si era pregatit sa se manifeste sub o dubla natura; esenta solara se separa, devenind un corp ceresc aparte si ramine vechea Luna, cu starile elementare de caldura, de aer si de apa, separate de aci inainte de Soare.
Vechea Luna corespunde cu ceea ce este astazi terestru. Animalitatea apare pe vechea Luna si omul insusi s-a dezvoltat in natura sa corporala pana la stadiul de animal aici.
In stiinta Spirituala aceste lucruri sunt descrise mai amanuntit.
Obsevam, deci, ca cele 3 stari planetare care au precedat stadiul planetar al Pamintului si au  creat conditiile pentru dezvoltarea sa au intre ele un raport bazat pe anumite legi bine stabilite.
            In timpul stadiului planetar lunar, elementului gazos
i se alatura, pe de o parte, un element lichid, iar pe de alta parte un element sonor care, asa cum am aratat, reprezinta un grad mai subtil al starii de lumina. Este un fel de repetitie a stadiilor anterioare. Ceea ce se crease in timpul primelor 3 stadii iese din nou la iveala si devine ca un fel de amintire a Elohimilor. Mai intai, aceasta amintire este confuza si pe care Biblia o defineste prin cuvintele "tahu vabohu"  In fortele care iradiaza din centru spre in afara si apoi revin de la periferie spre centru se afla integrate cele 3 stari elementare, de caldura, de aer si de apa, iar intre ele se produc schimbari, formand o masa confuza in timp ce inainte erau separate, in aceasta efervescenta a elementelor de caldura, aer, apa, ca care formeaza un amestec de "tahu vabohu"  constituie  prima perioada a existentei noastre fizice (in aceasta interpenetrare de elemente).
In momentul cind in acest "tahu vabohu" apare lumina, aceasta emana atunci o activitate spirituala comparabila cu aceea a sufletului intr-o meditatie cosmica, o actiune care a separat mai intai elementele gazoase de elementele  lichide.
 Am putea spune ca, dupa ce lumina a patruns in "tahu vabohu" Elohimii(prin meditatia lor cosmica ) au separat elementul gazos de elementul lichid in asa fel ca acestea puteau fi din nou deosebite. Elementul lichid  este prezent cind sub forma de vapori care se inalta, cind ca o ploaie care se raspindeste in jos prin condensare , echivalentul exprimarii biblice :
" Zeii au provocat o separare intre apele de sus si apele de jos"
adica, dezlantuirea a doua forte opuse rezultate din gandirea Elohimilor. Textul latin din GENEZA foloseste cuvintul " firmamentum" , iar textul ebraic cuvintul " rakiia ".
In limbajul actual, aceasta descriere se poate traduce astfel:
 Elohimii au provocat o separare in sanul masei elementare compuse din aer si apa , care reprezinta, al doilea moment in istoria  Creatiei.                        continuam la pct 8.


                                   domnita 
 
 


 

Postări populare de pe acest blog