@6. " Sa se faca lumina " din Conferintele lui Rudolf Steiner, 1910

http://mihaiiasiromania.blogspot.roinformatii spirituale

continuare din  pct 5

"sa se faca lumina"
din Conferintele lui R.Steiner


,..... cind spunem  ca ceea ce tinde spre o manifestare exterioara a iesit din  ha-aret  cu  ha-samayim, nu trebuie sa ne gindim  numai la elementul luminos, ci si la principiul eteric mai subtil inca, legat de sunet, la rezonanta care strabate aceasta lumina.
Dupa  cum mai jos  de caldura gasim starile gazoase si apoi pe cele lichide, vom  gasi sus lumina, apoi principiul sonor care sta la baza organizarii chimice.  Pamintul este mai dens decit apa.
Ce gasim daca ne inaltam  de la eterul de sunet spre un eter inca si mai subtil,  detasat o data cu eterul de sunet in  he-samayim ? Ajungem la starea eterica cea mai subtila, care actioneaza chiar in sanul eterului de natura sonora si de actiune chimica, de care am vorbit.
Indreptindu-ne cu urechea spirituala spre aceasta  stare eterica, nu vom  percepe desigur, niciun sunet produs de rezonanta aerului, dar ne vom da seama ca sunetul diferentiaza spatiul, il penetreaza pentru a organiza substantele, asa cum sunetul produs de arcusul de vioara pe placa produce acolo figurile lui Chladni.
Dar in sanul acestei existente ordonate de eterul de sunet se revarsa o stare eterica superioara.  Ea impregneaza si patrunde eterul de sunet, asa cum in noi gandirea patrunde si impregneaza sunetele produse de coardele vocale si de gura, facind din ele cuvinte inteligente.  
Ganditi-va ce face ca un simplu sunet  sa se transforme in cuvint plin de sens,  si veti avea o  idee de ceea ce este eterul cel mai subtil care patrunde eterul de sunet,   ... il parcurge cu forta sa cosmica si da sens sonoritatilor care organizeaza Universul :  este VERBUL care insufleteste  spatiul.  Si  acest  Verb amestecat cu eterul  de sunet este in acelasi timp originea vietii, este viata care pune totul in miscare.
Astfel, ceea ce a iesit din  ha- aret    cu  ha- samayim, pentru  elementul solar este ceea ce apare la exterior mai intai  ca formand principiul luminos, in spatele lui se afla sunetul  spiritual, iar si mai sus, 
                                                                                                                        CUVANTUL COSMIC.
Avem acum dreptul sa spunem ca in caldura care cuprinde lumea terestra se exprima spiritualitatea inferioara  a Elohimilor,  asa cum, dorintele noastre traiesc in sferele  inferioare ale  sufletului. Spiritualitatea superioara a Elohimilor traieste in  ha-samayim, in lumina, in principiile superioare ale sunetului, ale cuvintului, in Verbul cosmic. Si tot ce s-a  desprins cu Soarele nu poate actiona in tohu vabohu decit  din  exterior.
Sa incercam sa retraim  ca intr-un mare tablou imaginile care se formau in sufletul vechilor evrei cind pronuntau cuvintele  ha-aret   si   ha- samayim.  Ceea ce aparea acestora ca  element spiritual, ca lumina, sunet si  vorbire, cuvint creator si care radiaza spre Pamint, actiona ca o lumina graitoare izvorita din Soare, ca o  lumina in spatele careia se afla Cuvintul Cosmic.
Sa evocam apoi tot ce cuprinde  tohu vabohu , elementele inferioare, de caldura, aer, apa amestecondu-si unele cu altele  undele lor miscatoare, intr-o stare de tenebre profunde. Dar , totodata, activitatea Elohimilor cu lumina care radiaza din  afara patrunde datorita Verbului creator eterul cel mai inalt. 
Cum am putea descrie ce se produce atunci ???   Cel mai bine o putem face cu ajutorul cuvintelor monumentale ale Bibliei : si  zeii  au spus :  Sa se faca  lumina !    Si s-a facut lumina in tenebrele care dominau in  tohu  vabohu.    Aceasta este imaginea care se  prezenta viziunii launtrice a vechilor evrei.
Fiinta Elohimilor trebuie sa ne-o  reprezentam  raspindita in tot Universul, iar acest Univers ca fiind corpul lor.
Viata elementara din tohu vabohu  este forma inferioara a acestui corp, caldura este o expresie superioara, dar elementul cel mai inalt este  ha-samayim,  care  din afara isi  exercita actiunea creatoare pentru a face ordine in acel tohu vabohu.
Acum,  upa ce ati vazut cum  Cuvintul Cosmic a patruns in  tohu vabohu ,  sa vedem  cine da omului forma sa organizata ????  Caci nu poate exista o forma umana ca aceea pe care o avem in prezent;
Numai  datorita  iradierii fortelor spirituale, superioare, s-a organizat forma umana pe care o avem astazi. Ceea ce este inferior este organizat de ceea ce este superior. De aceea  ha-aret , elementul inferior din corpul Elohimilor, este organizat de ha- samayim,   elementul  superior din corpul lor,  si de  spiritul care se exprima prin acestia.  Iata, deci, semnificatia acestor cuvinte:Lumina s-a manifestat prin Cuvintul cosmic si a patruns in tenebre.    Scos  din dezordinea elementelor, tohu vabohu  s-a organizat.
Ne putem reprezenta  ha-samayim  ca fiind,  ca sa spunem asa, capul Elohimilor,  iar viata elementelor trunchiul si membrele organizate de puterea capului . 
                                                                     Iata si ce se petrece in realitate :
omul, marit la dimensiunile Cosmosului si  exercitandu-si  actiunea organizatorica pornind de la  organele spirituale incluse in  ha-samayin ,  imaginea pe care o putem  evoca in sufletul nostru este aceea a unei fiinte umane macrocosmice, ansamblu  al tuturor  fortelor iradiante care din ha-samayim  
                                                                                 se  revarsa    in   ha-aret.
Pentru ca aceasta imagine a omului sa devina mai conturata si cum acesta a devenit ceea ce este astazi ,nu din  punctul de vedere  diletantist al stiintei materialiste , ci din punctul de vedere al Stiintei Spirituale ; de unde isi trage el forma caracteristica in comparatie cu tot ce-l inconjoara ; ce se exprima  prin aceasta forma umana ?
Daca nu vrem sa ne punem  o perdea la ochi, este foarte usor sa spunem ce da omului caracterul sau de om, caracterul sau uman, si anume  vorbirea, prin care omul se exprima prin sunete, prin cuvinte.
Ce trebuie sa vina asupra animalului pentru a se asemana omului ??? - Sunetul vorbit schimba forma animala in  forma umana.
Cum  putem , prin urmare, sa ne reprezentam  Cosmosul sub forma de imagini  si  sa-l resimtim in noi ????
Cum sa traim tablourile pe care unul cate unul, element cu element, le-am evocat in sufletele noastre?
Cum putem simti launtric,... forma omului  macrocosmic ???
-  Toate acestea prind viata cind incepem sa percepem  cum prinde forma sunetul  :
    Cand  sunerul A rasuna in aer am putea sa resimtim  nu numai sonoritatea, ci sa ne dam seama si de faptul ca el s-a format ca si  pulberea care a luat forma sub actiunea arcusului de vioara care freca placa.  Este necesar sa simtim  in mod real natura  sunetului  A, sau  a  sunetului  B, ce creeaza aceste sunete in jurul  lor  in spatiu  sii sa percepem  nu numai  forta lor de iradiere, ci si forma pe care o iau.
In felul acesta vom simti  si noi  ce simtea vechiul intelept evreu cind  sunetele trezeau in el acele imagini pe care le-am  evocat in fata privirii noastre launtrice.  Asa actioneaza un sunet.
De aceea am spus :  sunetul   beit evoca  ceva care se inchide, repliaza asupra unui continut  interior;
                               sunetul  reis  trezea un sentiment asemanator celui pe care il simte cineva care devine constient de capul  sau,...
                               sunetul  sin  provoaca un sentiment pe care l-as putea traduce prin  aceste cuvinte : deschide prin strapungere.
Era  intr-adevar o limba perfect obiectiva, care se  cristaliza in imagini pe  masura ce sunetele se formeaza iar sufletul se lasa insufletit de ele.
In aceasta consta si inaltul invatamint ocult , care ingaduia anticilor intelepti sa contemple aceste imagini;
sufletul unui clarvazator le contempla ori de cite ori patrunde in lumea  suprasensibila.
Sunetul se transforma intr-o  forma spirituala si produce imagini si viziuni in ordinea in care le-am  descris.
Imensa importanta  a acestui vechi document, care este Biblia,  consta in aceea ca s-a pastrat intr-o limba ale carei sunete,  cristalizandu-se in suflet, imbraca acolo forme vizuale, iar aceste forme sunt acelea care se pot percepe in lumea suprasensibila din care a provenit si elementul fizic al lumii noastre sensibile.
Cand ne gandim la  toate acestea,  incepem sa simtim un imens respect pentru modul cum  evolueaza lumea; ne dam seama ca nu este o simpla intamplare ca acest  antic document al omenirii ne-a fost transmis tocmai intr-o limba ale carei caractere, ele singure,  pot trezi  in suflet elementul spiritual prin  imagini pe care clarvazatorul le poate regasi chiar si in epoca noastra.
Acestea sunt sentimentele pe care trebuie sa le avem ca antroposofi cand pasim in efortul de a intelege  inceputul  Vechiului Testament,


                                                                   , sunt de folos aceste informatii ????


                                                                                                   domnita


Postări populare de pe acest blog