@4. "Sa se faca lumina !" din Conferintele lui Rudolf Steiner, 1910

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale" sa se faca lumina !"
DIN CONFERINTELE LUI r.STEINER 1910

,....."VA ROG SA FITI CONVINSI CA SIMT INTOTDEAUNA O MARE REZISTENTA INTERIOARA CIND SUNT NEVOIT SA MA OPUN FATA DE UNELE AFIRMATII ALE STIINTEI CONTEMPORANE SI NU O FAC, DE ALTFEL, NICIODATA DECIT ATUNCI SI ACOLO UNDE ESTE POSIBIL SA UTILIZEZ CU ADEVARAT DATELE ACTUALE ALE STIINTEI, DANDU-LE UN CONTINUT MAI BOGAT,.." R.STEINER
"... TOTODATA SIMT O MARE RESPONSABILITATE DE A NU FACE O AFIRMATIE CARE SA CONTRAZICA STIINTA MODERNA, ACOLO UNDE NU MI-AR FI CU PUTINTA SA EXPUN TOT CEEA CE ACEASTA STIINTA ADUCE NOU ASUPRA UNEI PROBLEME,.... nu s-ar putea aborda subiecte atit de importante ca cele despre care vom vorbi, decit cu un fel de teama profunda si cu sentimentul responsabilitatii, pe care mi-l asum,.......,  stiinta moderna este un pur diletantism,."Steiner,
               ,...Ieri, am incercat sa va arat ca aceste cuvinte extraordinare care se afla la inceputul Bibliei, intr-o limba atit de profund diferita de limbile noastre de astazi, nu pot fi intelese decit daca incercam sa uitam toate impresiile si sentimentele trezite in noi de traducerea in limbile moderne.  Forma lor primara au proprietatea sa ne indrepte inima si gandirea spre imagini pe care numai un clarvazator le poate contempla cand atinge un anumit punct al evolutiei, si anume acela cind elementul sensibil al Universului iese pentru prima data sin suprasensibil, din imaterial.  Exista in fiecare din aceste sunete o forta si o putere, in care ne apare, originea vietii pe Pamint.        Aceste , prime cuvinte biblice, ar trebui sa apara ca un tablou viu in suflete si descriu  ansamblul, complexitatea unor fapte care izvorasc dintr-o sacra meditatie,  dintr-o gandire creatoare.
Trebuie sa ne reprezentam doua ansambluri care se nasc din acest fel de amintire cosmica :
- unul are caracterul unor reprezentari care ne vin in minte,
- celalalt , pe acela al unei dorinte, al unei vointe,... unul cuprinde tot ce tine sa se reveleze, sa se exprime, sa-si exercite forta spre exterior (ha-samayim),.... celalalt (ha-aret ), contine miscarea interioara patrunsa de viata, de mobilitate vie,de dorinta de miscare. Caracterul, proprietatile acestui element interior sunt aratate in Biblie cu ajutorul unui sir de sunete caracteristice. Acest element, insufletit de o viata interioara, prezinta o stare exprimata de cuvintul ebraic ( tohu  vabohu ).               Un tahu  vabohu ,.. exprima de regula confuzia si se poate traduce cu " pustiu,.. gol ."          Dar,..nu vom  putea intelege cu adevarat acest cuvint decit  avind in fata ochilor  imaginea  pe care el o include, reprezentandu-si viata puternica ce insufletea spatiul, cind ceea ce trecuse prin vechile  stadii Saturn /  Soare / Luna  reapare acum sub forma unui nou stadiu, o noua planeta care este  Terra,  Pamantul.
Am aratat ca am denumit starea de solid  ca fiind starea care ofera simturilor o rezistenta. In timpul vechiului Saturn.vechiului Soare/ vechii Luni, existau numai elementul de foc sau caldura,elementul gazos, aer,  si elementul lichid, apa.      Elementul solid nu apare decit o data cu aparitia planetei terestre si vine sa se alature celorlalte stari elementare inferioare.
Si acum, in punctul de evolutie pe care l-am aratat, cind elementul solar tinde sa se separe de elementul terestru, vedem ca in sanul elementelor de caldura, aer, apa se produce un fenomen de amestecare a lor, de intrepatrundere reciproca, un amestec dezordonat si confuz de elemente- ce s-ar putea exprima prin cuvintele  " pustiu  si  gol " dar imaginea nu este corect redata decit prin ansamblul cuvintelor ebraice " tohu  vabohu "
Daca vrem  sa ne reprezentam  aceasta stare de lucruri prin imagini pe care sa le evocam in suflet, iata ce am putea spune "
                                                   Sunetul pe care l-am putea compara cu litera  T  trezeste imaginea unei forte care se raspindeste din centru catre toate punctele din spatiu. El trebuie sa reprezinte amestecul masei de elemente de caldura, aer, apa, precum si forta de exprimare care emana din centru si se raspindeste ca niste raze pana la infinit ( tohu );
A doua parte  (bohu ) , exprima exact contrariul a ceea ce exprima prima, prin mijlocirea a ceea ce poate trezi in suflet litera pe care o putem  compara cu B, litera ( beth). El trezeste in suflet imaginea unui imens glob, a unei sfere goale, si din  toate punctele extreme ale acestui glob pornesc raze care se indreapta spre centru.        Cuvintul (tohu) evoca un punct in centrul acestui spatiu din  care emana forte in toate directiile. Acest fapt are drept urmare producerea unui fel de invelis al acestui glob, o sfera din care apoi se reflecta raze inapoi spre centru(bohu.
Daca va puteti imagina toate aceste raze, acesti curenti compusi din cele 3 elemente primordiale de caldura, aer, apa, care-si amesteca undele de viata, atunci veti putea sesiza caracterul acestei activitati interioare.   Aceste cuvinte ne arata, de fapt, modul in care viata elementelor este dirijata de Elohimi.
Dar nu vom putea intelege deplin grandioasa opera a celor 7 zile ale Creatiei, daca nu vom  lua in considerare si amanuntele.
Sa le studiem, pentru ca  grandoarea puternicei drame cosmice sa ne apara in toata maretia sa  :
      -   sa ne amintim mai intai  cuvintul  " bara" ( un nume predestinat Barak Obama ???)
           in contextul " Beresit   bara  Elohim ....", adica, ( la inceput  zeii au creat....),  care se refera, de fapt, la o activitate de natura spiritual-sufleteasca, dupa comparatia de care ne-am folosit in expunerea anterioara.      Vedem  Elohimi ocupand spatiul si ne reprezentam verbul "bara", au creat, ca o activitate sufleteasca de proportii cosmice izvorita  din meditatia lor, iar ceea ce au  creat este aratat prin cuvintele "ha-samayim"  si  " ha- aret ", elementul care iradiaza in afara si cel care este activ in interior. .
Din expunerile anterioare, am aratat ca Elohimii provin  din evolutia lor din stadiile anterioare ale lui Saturn/ Soare/Luna si comparati starea de spirit a unei persoane trezita din somn si diferitele complexe de ganduri si imagini care ii patrund in suflet la trezire, exact asa apar in sufletul Elohimilor cele doua complexe -  he-samayim  si    ha-aret  -
Cand ma trezesc dimineata, regasesc in suflet ceea ce am lasat acolo inainte de a ma culca, eu pot sa descriu ceea ce pot evoca in acest fel.
Astfel, Elohimii evocau ceea ce aparea in sufletul lor ca pe o amintire a tot ce se implinise in cursul evolutiei in stadiile de Saturn / Soare / Luna, iar Elohimii puteau spune : acesta este aspectul elementelor pe care le-am condus pana la acest moment: tohu vabohu.
Pentru a intelege ce a urmat acestui moment , care in limbajul modern se exprima prin cuvintele "intunericul domnea pe deasupra (elementelor) a apelor",  sa ne amintim starea elementelor pe Saturn, Soare, Luna pe care le-am expus asociat cu cuvintul descris in Biblie  ha-aret, tradus de obicei prin  pamint ,   si sa ne inchipuim  cum au putut Elohimii sa reprezinte ceea ce facusera sa traiasca in amintirea lor si sa le apara in fata ochilor sufletului.
Deoarece  ha-aret, devenise incomplet  prin pierderea luminii , si neavind in sine decit elemente de caldura, aer si apa ( Lumina se desprinsese si era legata de  ha-samayiam),
 si-i lipseace aparuse o data cu vechiul Soare, elementul lumina. Intrega natura solara, luminoasa, se retrasese o data cu  ha-samayim,  asadar, progresul realizat prin evolutia Pamintului insemna ca lumina cuprinsa in vechiul principiu solar si care fusese unit cu Pamintul acum era pierdut, iar  ha-aret  nu mai era decit un obscur amestec al elementelor.
Dar nu ne vom putea reprezenta cu adevarat actiunea lor (Elohimilor)  creatoare daca nu vom tine seama de un fapt esential, ca viata elementelor  de aer,de apa, de caldura nu este decit 
imbracamintea ( manifestarea  exterioara, expresia exterioara ) a unor  Entitati Spirituale.
Tot ceea ce numim  aer, apa, caldura  nu este decit  maya,  iluzie, si nu ceea ce numim  aer, apa, caldura si nu exista  decit pentru privirea exterioara, fizica, privirea superficiala a simturilor si chiar a sufletului.  In realitate cand patrundem in propria noastra fiinta, in ceea ce avem ca sufletesc-spiritual, nu este de fapt, decit tot expresia exterioara a sufletesc-spiritualului Elohimilor.                                                                       continuam  in pct 5


                                                                                           domnita
 
                                                                                         
 
 

 

 

Postări populare de pe acest blog