@16. Activitatile Entitatilor Spirituale in evolutia terestra actuala,,... Rudolf Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale16. ,..in ce consta evolutia spirituala,..
                          R. Steiner

     Cand ne referim la GENEZA, esentialul este sa cunoastem faptele suprasenibile care au precedat mersul sensibil, vizibil al evolutiei la inceputul Pamintului nostru fizic.
 Dar o importanta tot atit de mare o are pentru noi sa regasim traditia diverselor popoare , in diverse epoci , prin investigatie proprie spirituala, pentru a gasi calea exacta de intelegere si aprecierea traditiei, fie ea oricat de indepartata
, independent de orice alte documente.
Am incercat mai intai,sa ne facem o idee cat mai exacta despre felul cum se regasesc in GENEZA entitatile pe care Stiinta Spirituala ni le dezvaluie si,in parte, am reusit. Am considerat ca lumea care ne apare sub o forma sensibila, exterioara, si nu numai noua, dar chiar si celui care a atins treptele inferioare ale clarvederii(de fapt, Geneza descrie fapte pe care numai prin clarvedere le putem cunoaste), nu este, in fond, decit iluzie, maya. Lumea sensibila,asa cum apare ea in fata facultatii noastre
de cunoastere, este iluzie, maya. 
  Realitatea, temeiul real al existentei nu-l atingem decit atunci cind, depasind iluzia, ajungem la izvorul cel mai profund al existentei.  Dar aceasta idee nu trebuie sa ramina un simplu concept intelectual, realitatea trebuie sa patrunda si sa strabata intreaga noastra fiinta.
 Exista  insa si pericolul de a cadea intr-una din cele mai mari erori si iluzii pe care omul o poate atinge,aceea  de a se indeparta de lumea exterioara, materiala si de a nu o aprecia la valoarea sa reala. 
Sa incepem sa ne facem o idee clara despre fiecare element in parte pe care l-am descris in evolutia Pamintului nostru actual:
caldura(foc),apa,aer,eter de lumina, eter de sunet, eter de viata. Cand vorbim de apa, de aer,etc, etc trebuie sa vedem in ele expresia directa a unor Entitati Spirituale veritabile, iar daca vrem sa ignoram maya, sa spunem ca nu ne intereseaza, nu vom ajunge niciodata sa avem o reprezentare a acestor entitati care stau in spatele fiecarui lucru. Trebuie sa ne fie foarte clar ca, in spatele elementelor de apa, aer, caldura, etc,etc,..trebuie sa vedem manifestarea unor Entitati Spirituale.
Sa studiem, din punct de vedere spiritual (antroposofic) elementul "pamint".  Stim ca el nu exista in timpul vechiulei Saturn, vechiului Soare si nici pe vechea Luna. Mersul evolutiei a trebuit sa atinga actuala existenta planetara, pentru ca elementul terestru sa se alature celorlalte elemente:caldura,aer, apa. Aceste etape de evolutie s-au putut desfasura datorita actiunii directe a Entitatilor spirituale.
Ceea ce numim corp fizic, elementul inferior al fiintei noaste umane, ne apare ca s-a format incetul cu incetul, de la primul germen de caldura de pe vechiul Saturn, apoi trecind prin starea gazoasa a vechiului Soare, prin starea lichida lunara, pana la starea terestra de azi. Corpul nostru fizic a imbracat, succesiv,natura fiecarui element inainte de a ajunge la existenta terestra. Stim ce entitati au actionat inca de la inceputul evolutiei la formarea corpului uman : Pe vechiul Saturn actionau fiinte spirituale care isi incepusera primele stadii de evolutie in timpuri inaccesibile si care ajunsesera atit de departe incat puteau acum, printr-un imens sacrificiu, sa-si apere propria substanta care sa serveasca la formarea vechiului Saturn. Aceste entitati, care apartin Ierarhiilor spirituale, le numim TRONURI sau Sirite ale vointei.Aceasta substanta primordiala, rezulta din sacrificiul lor,a servit apoi drept camp de actiune altor entitati din Ierarhie; printre acestea,Spiritele personalitatii au utilizat-o pentru ca sa-si dezvolte atunci un stadiu de evolutie corespunzatoare stadiului de azi al omului. De asemenea,
aceasta substanta , sub forma de caldura, a creat primul germen al corpului nostru fizic.
Desi isi indeplinisera pe vechiul Saturn obligatia lor esentiala
, misiunea, ele au continuat sa fie active in cursul evilutiei si au ramas intr-o oarecare masura legate de elementul nascut prin sacrificiul lor. Am vazut ca ulterior, elementul de caldura s-a transformat in element gazos, pe vechiul Soare, printr-un fel de proces de condensare. Acest fenomen, care este,in aspectul sau exterior, o coborare a elementului caldura pentru a se transforma in element gazos, pentru maya nu este decit un proces de condesnsare. Dar la baza acestui proces de condensare este o actiune spirituala, un spirit.
Sa vedem ce Entitate spirituala din sanul Ierarhiei a  facut ca elementul subtil al caldurii sa se  densifice pana la stadiul de element gazos. Aceasta actiune este tot opera Spiritelor vointei
, aceleasi entitati care prin sacrificiul lor au creat caldura. Pe vechiul Saturn, aceste Spirite ale evolutiei ajunsesera la un grad atat de elevat de evolutie, incat au putut sa-si transmita propria substanta de caldura substantiala, manifestata, sa-si reverse focul lor propriu in existenta planetara; si,in continuare, au actionat pentru a transforma acest foc in aer, in evolutie solara, iar elementul aer, elementul gaz, in element lichid, in apa, in evolutia pe care o numim vechea Luna. In cele din urma, au transformat elementul lichid in element terestru in timpul actualului stadiu terestru.
Daca cercetam astazi lumea care ne inconjoara, putem fi in masura sa spunem, in fata elementului terestru, solid, ca in el actioneaza forte care i-au facut posibila existenta, iar aceste forte sunt aceleasi care au creat esenta de caldura saturniana si care au densificat-o apoi, in trepte succesive, pana la gradul de consistenta pe care il mentine si in prezent.  Daca ne aruncam privirea asupra acestui element solid, chiar sub aspectul sau de iluzie, de maya, vom gasi in spatele lui viata si activitatea Spiritelor vointei, a Tronurilor. Aceste inalte Spirite exista in sanul existentei pamintene, iar povestirea Biblica se lumineaza si mai mult:In ceea ce am numit ca fiind meditatie de proportii cosmice al Elohimilor, se desprind aci, doua fapte:
- cind se spune ca in al 3-lea moment al Creatiei terestre a avut loc o manifestare de gandire cosmica in timpul careia Elohimii au separat elementul lichid de cel solid si au dat acestuia numele de "pamint", din acest act de creatie a iesit o realitate obiectiva care se datoreaza meditatiei Elohimilor . Spiritele vointei au actionat si actioneaza de la inceput in intreaga natura terestra care ne inconjoara.
Trebuie sa precizam ca,  NATURA TERESTRA CARE NE INCONJOARA si pe care unii dintre noi  o considera inferioara, este de fapt manifestarea unor Entitati foarte inalte care au lucrat pentru aceasta din timpuri incalculabile si AR TREBUI SA FIM  PATRUNSI 
DE O PROFUNDA VENERATIE PENTRU EFORTUL ACTIVITATII LOR CARE AU FACUT SA SE TREACA DE LA SUBSTANTA TERESTRA A ELEMENTELOR LA CEEA CE A PUTUT SOLIDIFICA SCOARTA TERESTRA; un profund respect trebuie sa simtim fata de Entitatile pe care le numim Spirite ale vointei, care printr-o indelungata activitate au construit solul solid pe care mergem, elementul pe care esoterismul crestin le numesc TRONURI, CARE AU CONDENSAT SOLUL (au construit efectiv, Tronurile pe care se consolideaza tot ce traieste pe Pamint).
       Ridicandu-ne de la elementul solid (terestru) la elementul lichid, vom constata ca acesta a avut nevoie de un proces de condensare mai redus decit elementul terestru, iar fortele care actioneaza aici provin de la entitati care ocupa in Ierarhie un loc mai jos , SPIRITELE  INTELEPCIUNII ( KYRIATETES );
      In spatele elementului apa, actioneaza entitati spirituale care ocupa in Ierarhie un loc mai jos, Spirite ale miscarii,
numite DYNAMIS sau VIRTUTI sau PUTERI;
      Elementul caldura, care are starea cea mai subtila, aici actioneaza o Ierarhie care se afla cu o treapta mai jos, este Ierarhia SPIRITELOR FORMEI sau EXUSIAI ( ELOHIMIII), sunt spiritele care au "clocit" in elementul de caldura.
      Incercati sa treziti in interiorul dumneavoastra un sentiment viu si puternic pentru tot ce am aratat pana acum si veti vedea ca la baza a tot ceea ce percepem cu simturile noastre se afla un element terestru, expresie a Spiritelor vointei, apoi un element lichid in care traiesc Spiritele intelepciunii, elementul aer ca manifestare a Spiritelor miscarii si, in sfarsit, elementul de caldura in care se exprima Spiritele formei, Elohimii ; intreaga noastra viata terestra se bazeaza pe amestecul elementelor  lichid, gazos(aer) si solid,        si pe elementul  caldura  care le strabate pe toate celelalte.  Deci,putem spune ca intalnim pretutindeni actiunea Elohimilor, actiune care reprezinta energia pe care o gasim in toate formele de caldura ce este amestecata in toate celelalte elemente.  In cursul evolutiei terestre, aceasta caldura a patruns in toate stadiile inferioare ale vietii.
Ca urmare, in elementul solid se gaseste nu numai substanta insasi, corpul Spiritelor vointei, dar trebuie sa vedem ca acest corp al Tronurilor este patruns si impregnat, intretesut de Elohimi, Spiritele formei.

       Cate sute de ani ii trebuie actualei civilizatii sa revina la respectul pe care omenirea la inceputuri o avea fata de Entitatile Spirituale?????


                  ,... sunt de folos aceste informatii ???


                                             Domnita
        

      

Postări populare de pe acest blog