@ 15. YOM si LILITH, doua grupe de Entitati superioare,.... Rudolf Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale
15. Yom  si Lilith, doua grupe de Entitati superioare
                           ,.... Rudolf Steiner


                          GENEZA,ne arata ca Elohimii au trasat marile linii conducatoare ale existentei terestre, dar pentru implinirea lor si pentru actiuni secundare au dat sarcina ARHAILOR evoluati normal, iar ca elemente auxiliare li s-au alaturat Arhaii care din spirit de renuntare si  de sacrificiu au ramas la stadiul saturnian, in tenebre, pentru ca viata sa poata aparea. Yom si  Lilith reprezinta cele doua grupe de Entitati superioare, dar opuse, care actioneaza ca ajutoare ale Elohimilor si care ocupa in Ierarhia cereasca rangul de Spirite ale timpului , sau Spirite ale personalitatii , ori Arhai.
Viata pe Pamint se tese, asadar, datorita Spiritelor formei (Exusiai, Elohimi ) si a Spiritelor personalitatii(Arhai),  cu cele doua naturi ale lor, una normal evoluata (yom) si alta ramasa in urma (lilith).
                                  Dupa ce am lamurit acest aspect, mai ramin totusi si alte intrebari care se pot pune : dar celelalte Entitati ale Ierarhiei ce fac ???? Ne vorbeste GENEZA despre ei ????
                                Pe o treapta sub  Spiritele formei se afla Spiritele personalitatii, iar sub acestea 
se gasesc Arhanghelii sau  Spiritele focului.      Stim deja ca Arhanghelii au atins gradul de evolutie
uman in timpul vechiului Soare, dupa care si-au continuat evolutia in timpul stadiului Lunar si in prezent in existenta  terestra.           Aceste inalte Entitati sunt  strins legate de tot ce este de natura solara, tocmai pentru ca pe vechiul Soare si-au atins treapta de om.    Cand pe vechea Luna, s-a simtit necesitatea sa se separe elementul solar de viitorul element terestru ( dar care in acel timp nu se afla decit la un nivel lunar ), entitatile care atinsesera acest grad esential al evolutiei lor pe vechiul Saturn au ramas legate, prin insasi natura lor, de existenta solara.   Cand vechea Luna (care urma sa devina mai tarziu Terra ) s-a separat de elementul solar, aceste entitati, Arhanghelii , nu au ramas pe Luna, ci s-au atasat de Soare. Si tocmai aceste Entitati sunt acelea care au actionat din afara asupra globului pe care il parasisera.        Am vazut apoi ca dupa aceea vechiul Saturn  s-a transformat si a  devenit vechiul Soare, gradul cel mai inalt de existenta atins a fost viata vegetala.
Regnul animal fiind inzestrat cu o viata interioara, de sentimente si senzatii, nu putea sa apara pe vechiul Soare, ci mai tarziu, pe vechea Luna, si anume tocmai atunci cind s-a produs sciziunea si a inceput sa se simta o actiune venita din afara.      In acest sens, din GENEZA rezulta ca nici un fel de actiune nu a venit din afara, mai inainte de cea de a 3-a zi a Creatiei.       Aceasta actiune din afara nu este mentionata decit la trecerea de la a-3-a   la  a-4-a zi a Creatiei , cind se spune ca in a-4-a zi a Creatiei  corpurile luminoase , fiintele de lumina, au inceput sa lumineze Pamintul din afara.
Pe vechea Luna, Soarele luminase corpul lunar din afara; acum si Pamintul primea lumina elementelor Soare - Luna, care se desprinsera de el, dupa cum stim, tot din afara, abia in acest moment fortele inerente principiului terestru au putut fi active, au putut intra efectiv in joc.  Pana acum, intr-adevar, nu se repetasera decit stadiile deja formate prin evolutie - saturnian, solar,lunar-, acum insa fortele isi au centrul chiar pe Pamint, fortele terestre propriu-zis, au putut sa apara.
Va amintiti ca starea de caldura s-a repetat cind Spiritul Elohimilor plutea peste ape, iar starea de lumina cins s-a  spus : "Sa fie lumina !" - adica in prima zi a Creatiei.    Eterul sonor reapare cind intervin  fortele care separa elementul superior, de sus, de elementul inferior, de jos. Aceasta se intampla in ziua a-2-a a Creatiei.
Mai departe, am vazut ca  eterul de viata intervine in ziua a-3-a, cind din elementul terestru, din aceasta noua stare care tocmai fusese creata, iese elementul viu, vegetal. Dar pentru ca regnul vegetal sa-si poata gasi locul pe Pamint, este necesara  repetarea actiunii care face ca lumina sa vina din afara.  De aceea  GENEZA  nu spune inca nimic care sa se refere la aparitia animalelor pana cind fortele spirituale din Creatie nu  actioneaza asupra Pamintului din afara lui. Deocamdata GENEZA vorbeste  in ziua a-3-a numai despre vegetale.   Intreaga existenta paminteasca, toate fiintele care prin  natura lor fac parte integranta din Pamintul pe atunci inca in plin proces de formare, erau la stadiul de vegetale.  Principiul animal nu poate sa apara decit prin actiunea din afara a entitatilor legate de lumina.   Ceea ce se intampla in ziua a-4-a , se reda in termeni generali prin urmatoarele cuvinte :" Si Elohimii au stabilit semne pentru a deosebi zilele  si  anii "
             S-au facut multe comentarii in legatura cu acest text si primele au putut avea o idee despre ceea ce voia sa spuna, dar in epoca noastra nu exista curajul de a se plasa pe un teren legat de realitate si  unele comentarii care ar putea sa aduca aici lumina nu merg chiar pana la capat.
           Dar sa examinam cu atentie ceea ce se spune in realitate :
          Daca vom traduce acest text cu un sentiment identic cu acela al initiatului evreu, avind in vedere ce simtea acesta cind auzea aceste cuvinte, trebuie sa ne dam seama, de la inceput, ca aici nu e vorba de semne, ci de Entitati Spirituale, de categoria acelora care actioneaza si se manifesta sub aspectul succesiunii timpului. In acest context, vom traduce asa :" Si Elohimii au pus la locul lor pe acei care comanda cursul timpului pentru fiintele Pamintului, pe cei care comanda marile perioade de timp" In acest text este vorba, deci, de acei ordonatori ai vietii pe Pamint care face parte din Ierarhia Arhailor.    Arhaii  sau  Spiritele timpului  indeplinesc o sarcina inferioara cu o treapta celei  a Elohimilor.
Dupa ARHAI vin  ordonatorii  care regleaza, in sanul activitatii Arhailor, perioade mai mici. Acestia sunt Arhanghelii.  Retinem deci ca in momentul cind GENEZA vorbeste nu numai despre ce se produce in corpul Pamintului, ci si despre fortele care isi exercita actiunea din afara, din exterior, ea se refera la Entitatile  care erau deja de mult timp unite cu viata solara, la Arhangheli, care ocupa in Ierarhie un loc imediat sub ARHAI.     In timp ce acestia  reprezinta EONII,  Arhanghelii, ca purtatori ai luminii care actioneaza in atmosfera Pamintului, ii servesc ca auxiliari.
Venind din spatiile cosmice, actiunea lor se exercita prin constelatiile fiintelor luminoase care imprejmuies Pamintul pentru a aduce la indeplinire dispozitiile si ordinile  ARHAILOR.
                    Daca luam in considerare modul in care omenirea este repartizata pe Pamint , vedem ca la diverse epoci exista un  anumit numar de popoare asupra carora domneste un Spirit al timpului care le inglobeaza pe toate.
   Dar, in plus, pe o treapta ierarhica inferioara cu un grad fata de acest Spirit al timpului  guverneaza  Spiritele popoarelor.   
Si dupa cum in spatele  Spiritului timpului se afla ARHAII, 
                    in spatele Spiritelor popoarelor se afla  ARHANGHELII.
GENEZA face o oarecare aluzie, in sensul ca pentru timpurile cind omul inca nu exista in forma lui actuala aceste Entitati Spirituale erau deja puteri organizatoare.
                    Elohimii isi implineau actiunea pentru ca sa fie lumina si ei insisi se manifestau prin aceasta lumina. Dar pentru activitatile de o amploare mai mica care aveau loc in aceasta lumina, ei se slujeau de ARHAI,pe care GENEZA ii numeste  yom .     La rindul lor, li se alatura  Entitati care se interfereaza in tesatura vietii, pentru ca pe langa activitatea desfasurata in lumina sa se poata exercita si aceea a tenebrelor.      Alaturi de yom (zi)  se afla  lilith,  cuvint pe care obisnuit il traducem prin noapte  . Dar evolutia continua si incepe sa se diferentieze si mai mult si de aceea alte entitati sunt chemate sa colaboreze.
                     Concluzionind, vedem ca Elohimii (Spiritele formei) se manifesta prin lumina,
dar incredinteaza Arhailor (Spiritele personalitatii ) sarcina sa regleze jocul de lumina si intuneric;
Dar, ei continua sa modeleze, sa diferentieze existenta si cheama pe Arhangheli, pentru ca acestia sa regleze activitatile care nu numai ca aduc viata, creeaza viata in lumea vegetala, dar fac cu putinta sa apara in fiintele vii o viata interioara ca reflex al vietii cosmice.

                  Elohimii confera Arhanghelilor misiunea de a face sa reverse fortele lor din afara spre Pamint si prin aceasta fac ca plantele sa apara si sa creasca, si nu numai atat,  dar creaza conditiile pentru ca viata animala sa apara, viata a carei activitate interioara produce reprezentari si senzatii.  
                
               Vedem ca GENEZA  face aluzii la Arhangheli intr-un mod care apare cu totul veridic aceluia care intelege cu adevarat ce se intampla.
Nu putem gasi raspunsuri satisfacatoare  la toate aceste taine daca ne limitam sa studiem exegeza comentariilor, dar daca vom face apel la cunoasterea oculta, aceea care a inspirat  GENEZA, textul devine limpede si totul apare intr-o lumina noua.
Limbile noastre moderne nu au posibilitatea sa traduca cuvintele vii, pline de imagini, ale acestui stravechi DOCUMENT care este GENEZA si din aceasta cauza el ramine de neinteles, dar cunostintele pe care ni le da  Stiinta Spirituala fac cu putinta ca GENEZA sa ramina prezenta in omenire, in toate timpurile.                                               ,... sunt de folos aceste informatii  ????


                                                                                   domnita    

Postări populare de pe acest blog