@13. LUMINA si TENEBRELE. YOM si LILITH, ... Rudolf Steiner

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale


13. despre,.. lumina si tenebrele
               yom  si  lilith


    Din cele relatate pana acum, rezulta ca in cuvintele si expresiile GENEZEI trebuie sa vedem mai curind realitatea unor Entitati Spirituale, decit ceea ce rezulta formal din traducerea care se face in mod curent.
Am vazut ca, cuvintul YOM, ZI,nu reprezinta conceptul de timp pe care il numim astazi o zi, ci reprezinta, o esenta, si anume entitatile din Ierarhiile ceresti pe care le numim Arhai,Spirite 
ale timpului sau Spirite ale personalitatii. In legatura cu GENEZA trebuie sa ne indreptam privirea in spatele actiunii si vietii elementelor si sa vedem cu privirea noastra launtrica nu abstractii goale, ci ca entitati reale. 
  Pentru a sesiza intregul sens al vechilor traditii, trebuie sa cercetam natura esentiala a entitatilor, nu numai in dosul  unor cuvinte si expresii cae ne-ar putea da, eventual, si azi sentimentul de a contempla, ci trebuie sa urmarim peste tot urmele lasate de esenta lor. Cum trebuie sa consideram ceea ce se ascunde in spatele cuvintelor "intreaga activitate interioara era un tohu vabohu",... "tenebrele, intunericul, acoperea viata substantei elementare". 
  Sa vedem in spatele cuvintelor "intuneric" sau "tenebre" o realitate spirituala ??
Nu am putea intelege GENEZA daca aceasta intrebare ar ramine fara raspuns.   Dupa cum am vazut ca lumina/aer/apa/pamint/caldura sunt manifestarea unor vieti spirituale de natura pozitiva, la fel, si in ceea ce exprima ceva negativ trebuie sa vedem manifestarea unor Entitati Spirituale de o profunda realitate.
Ne putem intreba daca INTUNERICUL, TENEBRELE au o existenta in sine sau daca in spatele lor se afla anumite entitati spirituale.
Pentru intelegerea a tot ce este in devenire, de faptul ca la fiecare treapta de evolutie unele entitati ramin in urma si nu-si ating misiunea care li s-a incredintat, altele evolueaza si isi ating tinta, isi indeplinesc misiunea care le-a fost incredintata
Incepand cu vechiul Saturn, exista entitati care nu si-au atins tinta, care au ramas in urma, prelungind pana la vechiul Soare conditiile specifice vechiului Saturn.
In timpul existentei Solare aceste entitati care ramasein urma, la stadiul saturnian,continuau sa coexiste cu elementele care au evoluat intr-o tesatura de lumina,caldura,aer, cu elemente de intuneric, cu tenebre.  In aceste tenebre se exprimau entitatile ramase la nivelul evolutiei saturniene, dupa cum in lumina se exprima entitati care au  avut o evolutie normala si au atins nivelul de evolutie solar.  Privit din afara, vechiul Soare aparea ca un amestec de lumina si intuneric, ca un amestec de Entitati saturniene cu Entitati solare.  Lumina este expresia entitatilor care au atins stadiul de existenta solara in timp ce tenebrele reprezinta aspectul exterior al entitatilor care au ramas la nivelul vechiului stadiu saturnian ,care se vor manifesta pana in evolutia teresta inainte de aparitia luminii.
In primele versete ale GENEZEI , se spune ca tenebrele domneau peste masa elementelor. Conditiile de viata solara inca nu aparusera, ele doar se pregateau, si nu vor aparea decit in momentul indicat prin cuvintele "Sa fie lumina".
Constatam ca GENEZA confirma ordinea repetarii fazelor anterioare
evolutiei terestre cu cea mai mare exactitate.
Daca dorim sa avem o intelegere globala a vietii, este bine sa ne convingem ca ceea ce apare la un anumit stadiu nu apare fara o pregatire, pentru ca apoi sa dispara. Ceea ce se intampla in realitate este ca daca apare un element nou, ceea ce existase mai inainte ramine si continua sa actioneze, chiar daca intr-o forma noua. Aceasta explica faptul ca regasim in structura Pamintului nostru actual cele doua trepte de evolutie care se exprima in alternanta dintre tenebre  si  lumina care penetreaza existenta.
Atingem aici un adevar pe care, din nefericire,epoca noastra actuala nu-l poate intelege.
... se stie ca sunt aproape 30 de ani de cind ma straduies sa arat importanta si valoarea atit de mare a teoriei culorilor la Goethe, care nu poate fi inteleasa de contemporani, caci toti acei care au cunostinte de fizica nu au dezvoltarea sufleteasca necesara pentru a intelege esenta acestei teorii. Ipotezele fizic
relative la vibratiile eterului etc, etc,sunt absolut incapabile sa sesizeze ceea ce formeaza esenta teoriei culorilor lui Goethe
iar acei care ar putea fi pregatiti prin Ocultism sau Antroposofie sa o inteleaga, stiu prea putin din fizica pentru a putea explica tehnic aceasta teorie....
La baza teoriei culorilor a lui Goethe sta misterul colaborarii dintre lumina  si  tenebre, care formeaza cei doi poli intre care se exercita activitatea unor Entitati Spirituale perfect reale.
Ceea ce formeaza astazi,dupa o ipoteza cu totul fantezista, conceptul de materie si care nu exista in realitate asa cum ne-o reprezentam, ci este numai o iluzie,este de fapt o realitate compusa din ENTITATI DE NATURA SPIRITUALA-SUFLETEASCA care actioneaza, desi invizibil, pretutindeni unde se manifesta opozitia intre lumina si tenebre.
In spatiul in care, conform fizicii, pare a se gasi materie, in realitate nu exista nimic altceva decit un anumit grad de obscuritate; si acest continut obscur al spatiului este plin cu Entitati Spirituale inrudite cu cele pe care GENEZA le arata ca tenebre, ca o masa complexa de natura spiritual-sufleteasca, tenebre care planeaza deasupra existentei materiale.
Aceste fapte sunt infinit mai profunde decit isi poate imagina stiinta contemporana.  Asadar, cind GENEZA vorbeste de tenebre, este vorba de manifestarea unor entitati saturniene intarziate in evolutia lor, iar cind vorbeste de lumina se refera la entitati avansate in evolutie. Actiunea acestor doua categorii de entitati
se interfereaza.
Pentru a nu crea confuzie si neintelegere in aceasta privinta, esteutil sa stim daca in entitatile ramase in urma trebuie sa vedem un principiu negativ, un rau introdus in evolutia Universului.  O gandire pripita, abstracta, ar putea usor sa simta un fel de ostilitate fata de aceste spirite ramase in urma, sau, dimpotriva, ar putea cadea intr-o alta exagerare si sa resimta compatimire pentru aceste spirite nefericite.
Asemenea idei si sentimente nu ar corespunde nicidecum cu ceea ce in realitate trebuie sa ne inspire aceste mari evenimente ale evolutiei. Am fi pe o cale gresita. Dimpotriva, va trebui sa trezim in sufletele noastre convingerea ca tot ceea ce se intampla ( ca unele entitati isi ating tinta altele nu )- isi are motivatia in intelepciunea cosmica si ca nu fara o ratiune bine determinata unele spirite ramin in urma.
Fie ca unele entitati isi ating telul, fie ca altele ramin in urma, in ambele situatii totul este in armonie cu intelepciunea cosmica. Cu alte cuvinte, entitatile normal evoluate nu si-ar fi putut indeplini anumite sarcini, daca altele nu ar fi ramas neaparat la stadii mai vechi de evolutie. Prin intarzierea lor, ele totusi se afla la locul lor.
      Imaginati-va ca toti cei ce sunt pregatiti pentru a deveni
      invatatori de clase mici, s-ar face profesori universitari
      Cei ce nu au un titlu universitar sunt mult mai potriviti 
      in scolile elementare, decit daca ar fi urmat o pregatire 
      superioara. Profesorii universitari pentru copii de sapte 
      ani, nu ar fi un lucru indicat. La fel se prezinta lucruril
      si la nivel cosmic. Spiritele care isi ating scopul nu ar 
      fi adaptate pentru a indeplini anumite misiuni in Univers.
      Trebuie sa intervina celelalte entitati, care, prin 
      renuntare si sacrificiu, au ramas in urma pentru a putea 
      sa indeplineasca acele misiuni.
Si acum Spiritele Personalitatii evoluate (yom)au fost chemate de Elohimi pentru a indeplini anumite functii, tot asa, Arhaii ramasi in urma, adica tot Spiritele Personalitatii, dar care se manifesta nu prin lumina, ci prin tenebre, servesc, de asemenea,
in ansamblul evilutiei terestre.  Ele sunt plasate exact acolo unde pot contribui efectiv la evolutia comuna a umanitatii.                  ,... sunt de folos aceste informatii ????

                                             domnita      
 
 
   

Postări populare de pe acest blog