@12.,..din Conferintele lui Rudolf Steiner.Misterul Biblic al GENEZEI

http://mihaiiasiromania.blogspot.cominformatii spirituale12.misterul biblic al Genezei,..

continuare din 11,..

                 Elohimii s-au slujit si de alte entitati spirituale in Geneza ??? Pentru a primi raspuns, este suficient sa consultam tot ce s-a scris asupra acestui pasaj , pentru a ne da seama de aceasta. Ne aflam aici la o adevarata rascruce.
In limbile moderne, gasim acel pasaj tradus in felul acesta :
"Si Elohimii au separat lumina de intuneric"  Intelegem de aici ca lumina si intunericul alternau.

"Si a fost seara, si a fost dimineata, o zi"
"Si Elohimii au numit lumina zi" ,.... aici comentatorii gasesc cele mai mari dificultati, iar literatura esoterica isi poarta aci crucea.
Ce inseamna o zi a Creatiei ? -  O minte simpla vede intr-o zi o durata de 24 ore, in care timp are loc o alternanta de lumina si intuneric,iar pentru noi o alternanta intre starea de veghe si somn. Stim cu totii cit a fost de batjocorita aceasta conceptie naiva despre Creatia Lumii in 7 zile.
      Mai stiti, poate, cita osteneala s-a depus (fara prea multa profunzime,trebuie s-o recunoastem), pentru a face din zilele Creatiei perioade mai lungi sau mai scurte, perioade geologice, fiecare din ele corespunzand unei zile a Creatiei.
      Prima dificultate apare indata ce ne gindim la faptul ca in a-4-a zi a Creatiei, dupa Geneza, au fost create Soarele si Luna
, care regleaza scurgerea timpului nostru. Zilele depind de raportul Pamintului fata de Soare; toti copiii stiu asta. Daca Soarele nu apare decit in a-4-a zi nu mai poate fi vorba de "zile" mai inainte.  
  Ideea simplista, naiva, ca zilele Genezei ar fi avut 24 de ore este pur si simplu,un pacat fata de GENEZA.
   Cat priveste fanteziile care cauta sa explice prin termeni geologici zilele GENEZEI, nu merita nici acestea efortul de a le combate, caci nu se afla niciunde ceva ce s-ar putea proba ca acolo unde Biblia foloseste cuvintul yom ar fi vorba de o perioada geologica. Dar atunci ce semnificatie poate avea pentru noi cuvintul yom , pe care il  traducem in mod obisnuit prin "zi"
    Aceasta semnificatie nu o pot detine decit aceia care sunt in stare sa se transpunacu tot sufletul in vechile terminologii. Caci este nevoie neaparat de cu totul alte sentimente, de o sensibilitate cu totul alta decit aceea a omului modern, pentru a ne cufunda in intelegerea vechilor cuvinte.
   Si de aceea intentia mea este sa  va conduc pas cu pas catre o
   deplina intelegere si totodata pentru a nu va provoca 
   surprize bruste.
   As vrea mai intai sa va conduc spre o antica doctrina, care 
   este legata de cea a gnosticilor.Acestia vorbesc de puteri 
   care intervin in evolutia globului nostru, care participa 
   unele dupa altele in aceasta evolutie si pe care le numesc 
   Eoni.  Dar Eonii gnosticilor nu se refera la perioade de timp,
   ci entitati care conduc evolutia si se succed unele dupa 
   altele. 
 Un prim Eon actioneaza, iar actiunea pe care a intreprins-o este preluata de un al 2-lea, care o duce mai departe cu propria sa contributie, apoi totul este preluat de un al 3-lea, s.a.m.d
Mai tarziu,un concept abstract de timp este legat de ideea unui Eon, care in  sensul sau primitiv inseamna ceva viu, ceva care exista. Acelasi lucru il exprima cuvintul ebraic yom , o entitate vie si reala si nicidecum o denumire abstracta pentru un interval de timp.  Yom  este  o  entitate.   Si atunci cind se vorbeste de 7 yomim, trebuie sa intelegem 7 entitati care se succed, sau,
7 grupuri de entitati.
                    Gasim aceeasi situatie in spatele unei alte analogii de cuvinte. In limbile ariene exista o inrudire intre deus ( zeu, Dumnezeu ) si dies (zi).  Acesti termeni au o origine comuna si in vremurile mai vechi se facea o stransa legatura intre "zi" si o entitate divina ; cind se vorbea de zilele saptamanii, nu se intelegeau niciodata momente, asa cum intelegem noi cind spunem luni/ marti/ miercuri,..ci prin dies se evoca un deus  si se intelegeau acele entitati care actionau in Luna, in Marte,Mercur etc,.. 
 In cuvintul yom se exprima entitatile care ocupa in Ierarhie locul imediat inferior celui al Elohimilor, adica Spiritele Personalitatii, Arhaii( care sunt slujitorii Elohimilor).
 Cand acestia, Arhaii, prin forta lor creatoare, au facut sa fie lumina, ei au pus in locul lor yom, primul Spirit al timpului  sau  Arhai , in greceste inseamna "inceput".
Asadar, aceste Entitati Spirituale, Spiritele personalitatii sau Principate, sunt ceea ce Biblia numeste "zi", "yom";
       ,.. ,sunt slujitori ai Elohimilor; ei indeplinesc ceea ce Elohimii le comanda, inspirandu-se dintr-o perspectiva superioara
In zilele noaste , Arhaii si Spiritele timpului, aceste fiinte spirituale, indeplinesc si executa planul pe care, in linii mari,
il traseaza Elohimii.
 [Iata cum,toate cunostintele noastre se aduna intr-o mare sinteza, numai ca,..sunt necesari ani intregi de studiu pentru a avea o privire de ansamblu asupra alcatuirii, atit de riguros exacte si armonioase, a Universului ]
           Putem spune ca Elohimii, entitati de esenta sublima, intervin in starea de intrepatrundere a diferitelor eteruri de lumina/ sunet / si  viata  ca si in aceea a elementelor de aer/ apa / pamint ,  iar cu ajutorul lor, ca slujitori, ca sa spunem asa, se alatura entitati care se afla pe o treapta imediat inferioara.
          Elohimii le transmit, intr-o oarecare masura, dispozitiile lor, poruncile lor.  In momentul cand au deversat lumina in existenta, ei trec Arhailor grija de a executa ceea ce au ordonat.
          Dupa ce Elohimii au creat lumina, ei lasa in locul lor pe primul dintre slujitori, pe primul Spirit al timpului. Acesta reprezinta, in fapt,ceea ce expresia obisnuita numeste ca fiind "prima zi" decit atunci cind vom fi lamuriti ce inseamna cuvintele "Si a fost seara,si a fost dimineata, prima zi ".
          Primul dintre Spiritele timpului intra in actiune si o data cu el ceea ce poate fi considerat ca o alternanta intre
"ereb" si "boker".
Ereb nu este echivalentul cuvintului modern " seara" si nici Boker echivalentul cuvintului "dimineata".
Pentru a utiliza cuvintele cele mai corespunzatoare, ar trebui sa se spuna si a fost ereb, adica  haos,dupa care a urmat boker,ordine.
Caci la inceput a domnit haosul, starea haotica, urmata de starea de ordine, de armonie, in care actioneaza primul Spirit al timpului.


                        sunt necesare aceste informatii ????

                        vom continua cu LUMINA si TENEBRELE
                                         / YOM si  LILITH


                                               domnita       
    

Postări populare de pe acest blog